19. yüzyılın efsanevi satranç ustası. satrancın edgar allan poe'su olarak kabul ediliyor.
yirmi yaşındayken new york'da düzenlenen ilk satranç turnuvasında birinci olmuştur. daha sonra avrupa'ya giderek o dönemin bütün önemli satranç ustalarını yenmiştir.
satrançta döneminin çok ilerisinde olduğu kabul edilen oyuncu, 1859'da abd'ye döndüğünde, piyon ve hamle üstünlüğü tanıyacağını söylemesine rağmen satranç oynayacak kimseyi bulamayınca satrancı bırakmış.
yaşamının ilerleyen yıllarında kendisini kuruntuya ve paranoyaya kaptırmış ve genç yaşta, dünyadan ayrılmış.
Satrançla ilgilenen birisi olarak şunu söyleyebilirim. Gerçek manada yenilmemiş tek oyuncudur. Fischer" de yenilmemiştir ama Karpov"la olan şampiyonluk maçına çıkmamıştır bir takım istekler öne sürmüştür. Kasparov" a göre Karpov" un Fischer" i yenme şansı vardı. istanbul Satranç Derneğindeki bazı oyunculara göre de Karpov Fischer" i yenebilecek kadar güçlüydü velhasıl Paul Morphy herkese meydan okumuş ve herkesi yenmiştir.
paris'e bir operayı izlemeye geldiğinde bölgenin aristokratlarından bir şahsiyet kendisiyle maç yapmak istemiştir. morphy de bu teklifi kırmayarak onunla maç yapmayı kabul etmiştir. bir yandan operasını izlerken diğer yandan da iki rakibini mükemmel bir stille altüst etmiştir. Bu maç dünya satranç literatüründe bir klasik kabul edilmektedir.
Morphy nin yaşadığı yılları ele alırsak satrancın romantik dönemidir diyebiliriz.
Satranç anlayışı romantik dönem ve modern dönem olarak iki ana dalda ele alınabilir, romantik donem satrançta strateji ve prensiplerin olmadığı oyuncuların rakibi göze hoş gelecek bir şekilde çılgınca saldırılar yaparak mat etmeye çalıştığı bir dönemdir.
Başlıca büyük bu dönemin efsanelerini sayacak olursak adolf anderssen, paul morphy, johannes zukertort ve louis paulsendir. (Şahsi sıralama)
Bu sebeple Paul morphy en gereksiz anlarda yada prensiben hücum edilmesinin uygun olmadığı anlarda bile saldırmaya ve ortaya göze hitap eden bir oyun çıkartmaya çalışmıştır. Başarısının iki adet sırrı vardır, birincisi ve en önemlisi dünyanın gördüğü gelmiş geçmiş en zeki satranç oyuncularından birisi olması( Amerika'dan çıkan en iyi iki oyuncu Bobby fischer ve morphy dir ve bunu destekleyecek biçimde garry Kasparov morphy nin dünyada görülmüş en büyük dâhi olduğunu savunur ikinciyi fischer olarak belirtir ) ikinci sebebi ise yaşadığı donemde satranç henüz modern çağa geçmediği için savunma anlayisi strateji prensipler zayıflıklar gibi kavramlar olusmamisti. Bu sebeple ortalama oyuncular saf hamle hesabı ile savunma yapmaya çalışmaktaydi buda hücuma edenin her zaman avantajlı olmasına sebep oluyordu.
Son olarak paul morphy su anda bile satranç sporcularına öğretilen açılış ve hızlı gelişim konusundaki en doğru ve etkili prensipleri oluşturmuş kişidir. Fikirleri bedeni gibi yitip gitmemis hala içimizde yaşıyor. Sonsuza kadar satranç ve tarih var olmaya devam ettiği sürece de yaşamaya devam edecek.
uykum geldi sayfalarca yazabilirim enerjim olsa. umuyorum ki ilgilenen birileri vardır ve bilgi islerine yarar.