1902-1984 yllari arasinda yasamis Nobel odullu Ingliz teorik fizikci.Tam adi Paul Adrien Maurice Dirac tir. Hani derler ya asmis insan diye; bu tanimin benim icin cuk diye oturdugu nadir insanlardandir Dirac. Kuantum mekaniginin babalarindan biri olarak kabul edilen Dirac, kuantum mekanigini matematiksel olarak super bir sekilde formulize etmistir. Icine kapanik, sessiz sakin bir adam olan Dirac in bu karakterinin sivrilmesinde babasinin rolu buyuk olmustur. Diktator bir ailede yasamis ve babasi oldukten sonra artik daha ozgur oldugunu ifade etmistir.Kendisini yogun calismalarindan siyirabildigi zaman nefes almak icin uzun yuruyuslere cikar, dag tepe bayir demeden kafasindaki fizik problemlerini dusunup kaptirir yururmus Dirac Usta. Gelistirmis oldugu matematiksel kuantum mekanigi gosterimi hesap kitap yapmayi kolaylastirmis, sahsimda kagit kalem ugrasirken kendisinin ruhuna bir fatiha okuma istegi uyandirmis ancak ateist oldugundan oturu bu dusuncemden vazgecmisimdir.
büyük bir dehaymış. matematik konusunu bir dil, fiziksel verileri tasvir etmekte kullanılan bir yöntem olduğunu söylemiş, matematiğin oluşumu formüle etmekten başka bir işe yaramadığını, oluşumun bazı evrelerinin matematiksel olarak açıklanamasa bile bunun o oluşumun varlığını değiştirmeyeceğini söylemiş, ve kimsenin düşünmediği matematiksel yöntemler arayışına girmiştir.
dirac, görünüşte ingiliz ancak orta ismi maurice, ve soyad dirac da direkt fransızmış izlenimi uyandırmaktadır.
matematik formüllerinin "estetik özellikler" içermesi gerektiği gibi acayip bi seviyede matematik ve fizik bilimine hakim olduğu söylenir.
einstein´dan falan çok daha zeki olduğu, dünyada yaşamış en zeki kimse olmasının muhtemel olduğu, ancak otistik özellikler taşıdığı, insanlarla ilişki kurmakta çok zorlandığı da söylenir.
Babası Charles Dirac isviçre‘den 1880 yılında göçmen gelen bir Fransızca öğretmeni, Annesi Cornwall’lu bir denizcinin kızı Florence Hilton’dır. 1919 yılına kadar isviçre vatandaşı iken ingiliz vatandaşlığına geçmişler. Bristol Üniversitesi‘nde elektrik mühendisliği bölümünden 1921 yılında mezun olmuş. Paul Dirac’ın “Kuantum Mekaniğinin ilkeleri” (The Principles of Quantum Mechanics, Oxford Science Publications, Oxford University Press) isimli kitabı 1930 yılında basılmış. Elektron’un dalga fonksiyonu için göreli bir hareket denklemi olan Dirac denklemi‘ni oluşturmuş. Dirac, kuantum elektrodinamiği terimini ilk kez kullanan ve bu dalı kuran kişi olarak tarihe geçmiştir.