ne yazık ki bu sene hayata veda etmiş olan, gençliğinde gemicilik, senaryo yazarlığı, çevirmenlik meslekleri yapıp bol bol dünyayı gezmiş, hayalin az da olsa sosladığı günlük ve sıradan insan karakterlerinin gücünü yapıtlarında akıcı bir dille anlatmış, smoke adlı eseri sinemaya da uyarlanmış olan amerikalı edebiyatçı.
New york üçlemesi, kırmızı defter, smoke, brooklyn çılgınlıkları gibi eserleri keyifle okunmuş çok usta bir edebiyatçıydı. Ne yazık ki hayata veda etmiş. Geriye renkli brooklyn hikayeleri ve manzaraları bıraktı.
acaba modern romanın babası olduğundan kendisinin haberi var mı ki? modern roman dediğimiz olay 19. yüzyılın sonuna doğru başlayan modernizm akımı ile başlamıştır ve yerini 1960lardan sonra postmodernizme bırakmıştır. auster ise 1970lerde yazmaya 1970lerde başlayan bir yazar. yani modernizm akımının doğuşundan çok çok sonra. istese de babası olamıyor, olsa olsa torununun torunu olur.
özet: her sevdiğiniz yazar bir şeylerin önde gideni değildir. büyük ustalara saygı gösterin.
en son tuğladan daha büyük hacimdeki '4321' isimli kitabını aldığım postmodern yazardır. kitapta kendi ailesinin otobiyografik öyküsü varmış, amerikaya gelişleri filan.
edebiyatın rock ve caz karışımının muzip çocuğu. bulduğum her kitabını okumaya çalıştığım yazar. sizi arka sokaklarda bolca gezdirir, şiddetle tavsiye edilir.
Newyork üçlemesi meşhur olan ülkemize olan gezisini hapiste olan gazetecilerimizi protesto etmek amacıyla iptal eden abdli ünlü karizmatik postmodern yazar.
Tarzını çok sevmekle birlikte abdli yazarlarla ilgili kendimi yıllardır alamadığım bir soru şu ki:
Abdli yazarlar hep biraz abartılıyor mu? sanatın pek çok dalında olduğu gibi.
Salinger fitzgerald harper vs. Gibi pek çok yazarı okurken düşündüren ben anlamadım herhalde dönemiyle ilgili birşey var Veya çevirisi mi kötü acaba? deyip kendime gerizekalı mıyım sorusunu sorduran abartılmış yazarlarmış gibi geliyor abd li yazarlar. Neye göre niçin nobel almış yazarlar olduklarını çözemediğim yazarlardır. Dünyanın pek çok ülkesinde Çok daha iyi adı sanı duyulmamış yazarların olduğu üstelik okumanın ulaşmanın artık bu kadar kolay olduğu zamanlarda biraz fazla iyi.
Markalaşmış yazar az biraz.
Edit: steinbeck ve faulkner dahil değil bu genellemeye.
2012 yılında, dönemin başbakanı tayyip erdoğan’la olan atışmasından beri yazar arkadaşı orhan pamuk ile görüşmediğini, buna bir anlam veremediğini açıklayan ABD’li yazar.
Şahsımca en başarılı kitabı kış günlüğü. Otobiyografik bir roman ve adım adım nasıl yaşlandığını, hangi yaşta hangi duygulardan geçtiğini çok güzel anlatıyor.
Kesinlikle iyi yazardır.hikayelerinin arasına yerleştirdiği psikolojik ve felsefi tahliller kitaplarını daha okunaklı kılar.kitaplarını bitirdiğimde en az 2 gün kitabı düşünerek geziyorsam bana göre iyi yazardır.
bikaç hafta önce son şeyler ülkesinde adlı kitabı bitirdim. distopya örneği olduğunu düşündüğüm kitaptır. olayın içindeki durum insanın tüylerini ürpertici bi durumdur, o yönüyle beni çok etkilemişti.