donanma subayı olması muhtemel kişidir efenim. osmanlı vakanüvislerinin sırf kendisinden intikam almak için, aşağılamak ve küçük düşürmek için tellak diye yazdığı söylenir. sonuçta tarihi kazananlar yazar. (bkz: patrona)
profesyonel isyancı. hayatı boyunca bir isyan'dan öbürüne koşturan patrona halil'i galata sarrafları tutmuştur. zira hükümet, gümüşün değerini düşürerek paranın kıymetini arttırmayı düşünüyordu. galata sarrafları bunlar işlerine gelmeyince, darphaneye gümüş vermez oldular. ticari hayat durma noktasına geldi, ortada para dolaşmıyordu. hükümet ithalata sınır ve ek vergi koyunca sermayedarlar ve çeşitli avrupa sömürgecileri buna el atma niyetini gösterdiler. iranlılar o sırada tebriz'e girip katliam yaptı. pişmiş kellenin başına gelmeyen şeyler üst üste gelince, halk ''siz lüks içindesiniz, biz sefalet'' diyerek ayaklanma çıkardı. başlarında da ajan patrona halil, yeniliklere karşı ham softa yobazların başı, ayasofya vaizi ispirizade ve yeniçeriler vardı. zira sultan, yeniçeri ocağını da kaldırmayı düşünmüş, lale devri diye anılan barış sürecinde ordusunu modernize ediyordu. bu kulaktan kulağa yayılınca isyan patlak verdi.
lale devrinde açılan kağıt, porselen fabrikaları(evet, bunlar o dönemde vardı) ve en sanatkar hassasiyetle yapılmış kasırlar yıkıldı. bu barış döneminin tüm mirası yok edildi. osmanlı'nın sanayileşme alanında attığı küçük adımların hepsi, bağyîler tarafından tarihimizden silindi.
kendisine atfedilen infaz hikayesi fazlası ile trajiktir. her geçen gün, bir devlet adamının görevden azline, dahası ölümüne karar veren bu tellak; her zaman ki gibi saray yolunu tutmuştur, yine padişah'ı zora sokup, dilediklerine görev verecek, belki de; hünkar olacaktı. ancak saray'da kendisi için dramatik bir son hazırlanmıştı. bu sonu haber alan yaveri, bir kağıda sararak kendisine haber vermek istedi. hemen saray kapısı önünde gerçekleşen bu buluşmada, kendisine uzatılan bu kağıdı almak istemez halil; "nasılsa yine birilerini öldür, şunu veya bunu görevden al, yazıyordur, boşver" der. ancak, kağıtta;"içeri girmeyin beyim! size tuzak kurdular, öldürecekler!" yazıyordur. patrona içeri girer, padişahın birazdan geleceğini, herhangi bir odada onu beklemesini isterler. ancak; içeri hünkar değil; cellat girer. kısa sürede infazı gerçekleştirir.
zamanın esrarkeşlerini çevresinde toplayıp ''Din elden gidiyor.'' diye ayaklanan ya da ayaklandırılan şahıstır. iskender Pala Katre-i Matem'de detaylı bir şekilde bahsetmiştir.
çemberlitaş hamamında tellak olduğu rivayet olunan, nevşehirli damat makbul(sonradan maktul) ibrahim paşanın muhaliflerince, ayaklanmada elebaşı olarak kullanılan maşa.
koskoca cihan devleti osmanlı'nın son dönemlerinde ne kadar aciz olduğunun bir göstergesidir.
(bkz: köpekler istedi diye atlar ölmez) ama ölüyomuş işte.