Patrona Halil isyanı, Osmanlı Devleti'ndeki Lale Devri'nin sonunu getiren ayaklanmadır. Patrona Halil idaresinde, bu ayaklanma 28 Eylül 1730'da başlayıp günlerce sürmüştür. Sadrazam Nevşehirli Damat ibrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş ve yerine yeğeni I. Mahmud tahta geçirilmiş ve sonradan Lale Devri adı verilecek devir sona erdirilmiştir
Osmanlı da lale dönemini bitiren bir halk isyanıdır. Sebebi ise lale devrinde saray halkı ve yöneticilerin zevki sefa içinde yaşamaları fakat halkın sefalet icinde olmalarıdır.
isyan yöneticileredir lale devrine ait herhangi hiçbir yeniliğe karşı değildir. O yüzden gerici harekatı denilemez.
Osmanlı filosunun en büyük ikinci gemisi olan patrona gemisinde çalışan Halil isimli bir denizci önderliğinde çıkmış isyandır. Lale devrindeki saçmalıklara isyan etmişlerdir.
eglence, sefahat, ve israfin bokunun cikmaya basladigi zamanda isyana katilanlar zenginlerin mekanlarindan tut lale bahcelerine kadar her yeri yerle bir etmis, zevkine duskunlere haddini bildirmis, resmen istanbulun altini ustune getirmislerdir.
Osmanlı'da lale devrinin sonunu getiren ayaklanmadır.
Patrona halil ve arkadaşları yeniçeri ocağına giderek askerleri saflarına çektiler.
Cezaevindeki mahkumları saldılar.
Daha sonra sarayı basıp damat ibrahim paşayı sallandırdılar.
Ve sultan 3. Ahmed'i tahttan indirdiler.
- matbaalarin ve bu gerekce ile osmanli topraklari icerisindeki toplam basilan kitap, dergi, gazete ve daha ki bilimsel amacli makalelerin yayginlasmasi yavaslamistir.
- sanat, besbelli ki bos adam isi, kimilerine gore seytan isi bir ugras olarak gorulmus, kisaca ruhsuz ici bos bir toplumun, daha kisaca mal insanlarin olusmasina gerekce olmustur.
- enformasyon ve kaynak yetersizligi dolayisi ile, turkiye icerisinde aydinlanma yavaslar ve turk devlet, ordu, ekonomi alanlarindaki basliklarda ilerleme not edilemez.
Cart curt, bize bir 100 yil yitirten patrona halil adli bir gavat’in basini cektigi zirvaliktir.