bugün 2 tanesini 40 tl'ye aldığım bir yemek. çok gūzeldi tadı. ilkokuldayken bu yemek miydi emin değilim ama yaprak sarmasının büyüğü zannediyordum ama aslında başka yemekler olabilir.
kışın yapılanı, yazdan kurutulmuş kuru patlıcanla yapılacağından, yazın yediğiniz dolmanın metamorfoz geçirmiş, tadına tat gelmiş hali olacağından, " bu dolmaysa, geçen yaz yediğim neydi? ! " sorusunu hayretler içinde sormanıza sebep olacak yemektir.
ki bu asıl bizim egemize özgü bir dolmadır. her yöre bilmez. bilse de ege' de ki kadar güzel yapamaz.
yurtta, evde falan kalıyorsanız ve hele bir de yeniyseniz sakın ha kuru patlıcan dolması yaptırıp götürürseniz öyle ortalık yerde bırakmayın,bir kere tattırırsanız, bir daha ki sefere kendiniz tadacak dolma bulamayabilirsiniz.
sonra tatil dönüşü arkadaşlarınız sizin değil kuru patlıcan dolmanızın yolunu gözler, benden söylemesi. *
Oturduğum semtte sırf bunu yemek için gözüdönenlerin istanbul'da nadir bulunan patlıcan kurusuna epey bi para döktükleri dolma.
Ege'den gelme biri olarak hayret etmişimdir: lan al patlıcanı, oy içini, balkonuna as kurusun işte, atla deve değil. Hayır efendim balkonlarının asil görüntüsü bozulur. Tey yarabbim.
biber dolması ile aynı tencerede pişince daha da lezzetli olabilir. dolmaların ağızları domatesle kapatıldığı için tencere rengarenk olur. ayrıca patlıcan kurudur ve sahip olduğu kalın yapıdan da uzaktır. yoğurtla yenilmesi tavsiye edilir.**
müthiş tadıyla baştan çıkaran dolmadır, biber dolması gibi kıymalı ve pirinçli iç veya sadece pirinçli ve garnitürlü iç olarak ayrı türleri vardır. hepsi güzeldir.
antakya ve bilimum civarındaki illerde bulunan küçük patlıcanlar ile yapılması ve iç harcına hafiften nar ekşisi koyulması lezzetini 1500 kat arttırır. elle yemenin de tadına doyum olmaz. (yaşasın neandertalizm !!!)