3 yufka
4 adet patates
3 yumurta
1,5 su bardağı süt
Tuz ile,
Patateslerin haşlanıp ezilirek ona yumurta ve süt eklenip karışımın kat kat 3 yufkanın aralarına sürüldüğü, yufkanın bölünmeden büyük bir rulo yapıldığı sonra ortadan ikiye bölünüp buzdolabında 1 gün bekletildiği, ertesi gün de 1 parmak kalınlığında kesilerek tavada kızartıldığı börek çeşidi*
patatesli kol böreği;
rendelenmiş patates ve ince kıyılmış soğanı, tuz, karabiber ve isteğe göre başka bir şeyler daha ekleyerek 10 dk. kadar pişiriyoruz.
az önce yaptığımız harcı yufkanın içine düz bir şerit halinde koyuyoruz ve üstüne süt, yumurta akı ve sıvı yağ karışımından bolca düküyoruz. içi dolu yufkayı kıvırıp, katlayarak tepsiye yerleştiriyoruz.
bütün yufkalara aynı şekilde davranıp önceden ayırdığımız bir yumurta sarısını böreğin üstüne sürüyoruz.
yakmadan ya da çiğ bırakmadan pişiriyoruz.
afiyetle yiyoruz, fazla kaçırmıyoruz.
araştırmalara göre, börekçiye yatırılan paranın %67'si, patatesli böreğe gitmektedir. öyle güzel bir börek çeşididir. iftar iftar, olmadı. ı ıh. olduramadın.
kıymalı börekten sonra gelebilecek en güzel börektir.. hatta ve hatta bu böreği kıymalı börekle karıştırıp ortaya mükemmel bir şölen çıkartabilirsiniz..
arabaşı, madımak ve sündürme ile birlikte, yozgat mutfağının temel taşlarını oluşturan mükemmel bir lezzet. bir ailenin gizlice yapılıp yediği duyulursa, küslüğe sebebiyet verebilecek kadar mühimdir. patatesli börek, bütün akrabaların (neredeyse 4-5 aile, en az 15-20 kişi) toplanıp, evin kadınlarının yapıp ve sıcak sıcak yapılan ilkini çocukların yediği bir yiyecektir. özeldir, tabağa düşen her patates tanesi bir altın değerindedir ve tabakta soğan, patates namına hiçbir şey kalmamalıdır. diğer yörelerin aksine patates haşlanmaz, ezilmez veya rendelenmez. patates çiğ olarak gelişigüzel kesilir ve harca öyle konulur. soğan ve domates, bu harcın olmazsa olmazıdır. soğansız ve domatessiz bir patatesli börek düşünülemez. hamur açıldıktan sonra bu harç konulur ve içine parça parça margarin konulur. en iyi patatesli börek sacda pişirilir. her çocuk en az bir kere böreklere bakmak için sacın yanına gitmiş, o saca bir tarafını değdirmiş ve o acıdan sonra bir daha asla sacın etrafında gezinmemiştir. ama artık sacda pek yapılmamakta, tavada yapılmaktadır. ayrıca, anne yemekleri dünyanın en iyi yemeği olsa da, bu böreği en iyi anneanne yapar. anneannenin böreğinin tadı asla unutulmaz. yıllar sonra anneanne vefat etmiş olsa bile, patatesli börek başlığına yazarken o böreğin kokusu, tadı ta derinden hissedilir ve anneanneye duyulan özlem hiç bitmez. ***