bu müthiş kültürel mirasın en önemli yerlerinden biri de ms 64 yılında imparator neron(romayı yakan) tarafından yaptırılan deniz feneri idi.
antik deniz fenerinin kalıntıları bugün hala duruyor. kaidesi yerinde. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1982244/+
antik patara fenerleri iki tane aslında.
bu kaidesi yerinde duran fener, antik patara limanı'nın batısında bulunan fener, bir de bunun tam doğusunda bir fener daha varmış, ama onun kalıntıları dahi yok olmuş.
antik fener geçen yıllar boyunca depremler sebebiyle yıkılmış, tsunamilerin etkisi ve xanthos ırmağı (eşen çayı) getirdiği kumların alüvyonların altında kalmış.
hatta aynı doğal nedenlerden dolayı şu an denizden içeride bulunmakta.
antik fenerin yıkılan kulesinin taşları etrafında duruyor.
daha doğrusu duruyordu.
2019'da bir proje hazırlandı ve bu proje kültür ve turizm bakanlığı tarafından onaylandı.
projeye göre orijinalleri muhafaza altına alınan patara fenerinin taşları kullanılarak fenerin kulesi yeniden inşa edilecekti.
ve bu inşa işleminde başlandı.
not: patara fenerinin kulesi, antik taşlar kullanılıp inşa edileceğinden dolayı, türkiye dünyada tek roma döneminden kalma antik fenere sahip ülke olacak...
patara 2 kardeş şehri xanthos ve letoon ile birlikte antik likya birliği'nin merkeziydi.
ve likya'nın en önemli limanıydı.
bugün patara'da kazılar hala devam ediyor.
kazı alanındaki binalar şu an ziyarete kapalı, yani şimdilik tarihi eserleri gezme şansımız yok. (en son ağustos ayında gittim, kapalıydı)
plajda büyük kum tepeleri bulunuyor ve bu da insana çöldeymiş hissi veriyor.
türk sinemasında çöl sahnesi olan pek çok film de burada çekilmiş. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1959368/+
patara plajı ayrıca caretta caretta'ların türkiye'deki en önemli yumurtlama alanlarından biri ve öncelikli koruma altında...
likya medeniyetinin başkenti ve ticaret merkezidir.kent te bulunan tarihi eserler arasında, geçtiğimiz yılda kazı başkanı Havva Işık tarafından ortaya çıkartılan, dünyanın ayakta kalmış ikinci deniz feneri görülmeye değer.
2010 yılında Amerika nın ön gördüğü ve meclis başkanında onay ve desteği ile, dünya Parlemeto başkanlarının Patara da bulunan Meclis binasında toplanması planlanmıştır.Beyaz saray ın,Likya nın meclis binasından örnek alınarak yapıldığı bilgisine dayanarak, bu organizasyon,Amerika tarafından yapılmıştır.
Likya yolu, dönemin ticaret yoludur. Bu gün dünyanın pek çok yerinden gelen yürüyüşcüler bu yolu, değişik etaplarda yürümektedirler.
Patara türkler tarafından çok tercih edilen bir tatil beldesi hiç bir zaman olmamıştır. Buna karşın dünyanın pek çok ülkesi tarafından liste başı olan bir denizi ve kumsalı, tarihi dokusu ile yoğun turist ziyareti almaktadır.
mükemmel kumsaldır. palmiye ağaçları olsa hawaiide zannedebilirsiniz kendinizi.aynı zamanda caretta carettalara ev sahipliği yapmaktadır. üniversite tarafından koruma altına alınmıştır. (bkz: kaliteyi uzaklarda aramayın)
bu muazzam kum denizinin oluşmasına dair ilginç bir mitolojik hikaye duydum...
efsaneye göre, antik likyalılar patara limanı'nın kendilerine kazandığı zenginlik ve güç dolayısıyla kibire düşmüşler ve tanrı poseidon'u kızdırmışlar.
poseidon da patara'yı lanetlemiş.
öyle ki sürekli kum fırtınaları ve büyük dalgalar göndererek patara'da hayatı felce uğratmış.
günler süren kum fırtınaları ve dalgalar yüzünden patara'ya tek bir gemi bile uğrayamamış.
pataralılar poseidon'un öfkesi karşısında yalvarmışlar, yakarmışlar, kurbanlar kesmişler lakin poseidon'un öfkesi dinmemiş.
son çare olarak patara'nın tüm kadınları bir araya gelip sahile dizilmişler ve eteklerini kaldırarak cinsel organlarını tanrı posedion'a teşhir etmişler.
likyalı kadınların eteklerini kaldırdığını gören tanrı poseidon utanmış, başını geriye çevirmiş ve böylece patara'yı esir alan kum fırtınası ve dalgalar durmuş.
havadaki kumlar tüm sahili kaplamış ve böylece patara plajı meydana gelmiş...
türkiye nin en uzun ve en geniş kumsalına sahip ışık ülkesi lykia nın biricik uyuyan güzeli. ayrıca sahip olduğu kumsal özellikleriyle ve denizdeki dalganın eksik olmaması sebebi ile windsurf yapanlar için cennet belde. *