bu müthiş kültürel mirasın en önemli yerlerinden biri de ms 64 yılında imparator neron(romayı yakan) tarafından yaptırılan deniz feneri idi.
antik deniz fenerinin kalıntıları bugün hala duruyor. kaidesi yerinde. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1982244/+
antik patara fenerleri iki tane aslında.
bu kaidesi yerinde duran fener, antik patara limanı'nın batısında bulunan fener, bir de bunun tam doğusunda bir fener daha varmış, ama onun kalıntıları dahi yok olmuş.
antik fener geçen yıllar boyunca depremler sebebiyle yıkılmış, tsunamilerin etkisi ve xanthos ırmağı (eşen çayı) getirdiği kumların alüvyonların altında kalmış.
hatta aynı doğal nedenlerden dolayı şu an denizden içeride bulunmakta.
antik fenerin yıkılan kulesinin taşları etrafında duruyor.
daha doğrusu duruyordu.
2019'da bir proje hazırlandı ve bu proje kültür ve turizm bakanlığı tarafından onaylandı.
projeye göre orijinalleri muhafaza altına alınan patara fenerinin taşları kullanılarak fenerin kulesi yeniden inşa edilecekti.
ve bu inşa işleminde başlandı.
not: patara fenerinin kulesi, antik taşlar kullanılıp inşa edileceğinden dolayı, türkiye dünyada tek roma döneminden kalma antik fenere sahip ülke olacak...
Antalya'nın Kaş ilçesindeki dünyaca ünlü Patara Antik Kenti'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 yılının 'Patara Yılı' ilan edilmesinin ardından çalışmalar aralıksız sürdürülürken, bulunan 1900 yıllık kadın heykeli heyecan yarattı.
Antik kentin tiyatro sahne binası kazılarında bulunan 1,57 metre boyundaki başı olmayan Roma dönemine ait heykelle birlikte kazılarda ortaya çıkarılan heykel sayısının 10’u geçtiğini belirten Prof. Dr. Havva işkan Işık, antik Likya’dan günümüze kalan heykel sayısının çok az olması nedeniyle, bulunan her heykel kalıntısının Likya arkeolojisi için çok kıymetli olduğunu söyledi.
Tarihi öneminin ve özeliklerinin yanı sıra Patara doğal güzelliğiyle de ziyaretçilerini büyüleyecek nitelikte bir yer. Antik kentin neredeyse hemen yanında bulunan Patara Plajı, Kalkan'a 15 km uzaklıkta yer alır. Çevredeki en güzel ve en uzun kumsallardan biri olarak nitelendirilir. Kumsalın hemen arkasında yer alan Kum Tepeleri ise antik kentten sonra belki de Patara'nın en çok dikkat çeken yerlerinden biridir. Tamamen doğal bir şekilde oluşan tepeler, adeta bir çöl atmosferi yaratmaktadır. Tepeler, özellikle günbatımında ziyaret edilmektedir. Tepelerin ayrıca, pek çok Yeşilçam filmine ev sahipliği yaptığı söyleniyor.
bu muazzam kum denizinin oluşmasına dair ilginç bir mitolojik hikaye duydum...
efsaneye göre, antik likyalılar patara limanı'nın kendilerine kazandığı zenginlik ve güç dolayısıyla kibire düşmüşler ve tanrı poseidon'u kızdırmışlar.
poseidon da patara'yı lanetlemiş.
öyle ki sürekli kum fırtınaları ve büyük dalgalar göndererek patara'da hayatı felce uğratmış.
günler süren kum fırtınaları ve dalgalar yüzünden patara'ya tek bir gemi bile uğrayamamış.
pataralılar poseidon'un öfkesi karşısında yalvarmışlar, yakarmışlar, kurbanlar kesmişler lakin poseidon'un öfkesi dinmemiş.
son çare olarak patara'nın tüm kadınları bir araya gelip sahile dizilmişler ve eteklerini kaldırarak cinsel organlarını tanrı posedion'a teşhir etmişler.
likyalı kadınların eteklerini kaldırdığını gören tanrı poseidon utanmış, başını geriye çevirmiş ve böylece patara'yı esir alan kum fırtınası ve dalgalar durmuş.
havadaki kumlar tüm sahili kaplamış ve böylece patara plajı meydana gelmiş...