Pastörizasyon, gıda sanayiinde, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan ısıtma yöntemi. ilk kez 1860'larda Fransız bilim insanı Louis Pasteur tarafından geliştirilen ve onun adıyla anılan bu yöntem, mikroorganizmaların ısı yardımıyla tahrip edilmesi esasına dayanır. içinde enzim ve bakteri bulunan besleyici özelliği olan maddenin 60 C den 100 °C dereceye kadar ısıl işlemle öldürme veya etkisiz hale getirilme işlemidir.
Gıda sanayisinde, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan ısıtma yöntemidir. ilk kez 1860'larda Fransız bilim adamı Louis Pasteur tarafından geliştirilen ve onun adıyla anılan bu yöntem, mikroorganizmaların ısı yardımıyla tahrip edilmesi esasına dayanır. içinde enzim ve bakteri bulunan besleyici özelliği olan maddenin 60 dereceden 100 dereceye kadar ısıl işlemle öldürme veya etkisiz hale getirilme işlemidir.
süt için yaklaşık 70-75 derecede 15 saniye bekletilerek ya da 90 derecede 1 saniye bekletilerek yapılan işlem. başarılı olabilmesi için sütteki bütün enzimlerin tahrip olması şartı aranıyormuş. Prof. Dr. Ahmet Aydın'ın kitabında öyle yazıyor.
20 dakida ile 70 dakika arasında değişen sürelerde, 60-66 derece arasındaki sıcaklıkta, paslanmaz çelikten yapılmış tanklar icerisinde pastörize edilir.* amaç; bakterileri ve filtrasyon işleminde kurtulan olası maya hücrelerini öldürmektir.
Gıdadaki patojenlerin vejetatif* formlarının yıkımlanması için belli zaman ve ısı derecelerinde uygulanan ısıl işlemdir. Pastörizasyonda hedef mikroorganizma Mycobacterium tuberculosis'tir. Gıdanın besleyiciliğini ve lezzetini koruma esasına dayanır.
pH'sı 4,5'in altındaki gıdalara uygulanan 100 derecenin altındaki ısıl işlem. genellikle meyve sularında uygulanır. sütte de uygulanmasına rağmen bakteri sporları ölmediği için sütün ömrü 2-3 gün ile sınırlı kalır.