renginin gücünü boyalarla karıştırılan tebeşirden alır. üstüste sürülebilen, kazınbilen, yumuşatılarak duman etkisiyaratılabilen bir boya çesididir. kuru ve yağlı olmak üzere iki çesidi vardır.
Pastel, renk verici toz pigmentin bağlayıcı maddelerle karıştırılarak kalıba dökülmesiyle yapılan çubuk biçimindeki boyama maddesine ve bu boyayla yapılan resimlere denir. Pastel yapımında bağlayıcı madde olarak arapzamkı, kitre ya da metil selüloz kullanılır Karışıma beyaz katkı maddeleri eklenerek istenen renk tonları elde edilir. Kurşunkalem kalınlığında ve 8–10 cm boyunda olan pastel çubuklar kâğıda sürülünce, kâğıdın yüzeyinde parlak, canlı renkler oluşur; ama bunlar kâğıdın dokusuna işlemediği için kolayca silinip bozulabilir. Bunun için pastel resimler ya bir camın arkasına konarak ya da üzerine bir sabitleştirici sürülerek korunur.
Kuzey italya'da 16. yüzyılda ortaya çıkan pastel 18. yüzyılda yaygınlaştı. Jean-Baptiste-Simeon Chardin ve Maurice-Ouentin de la Tour gibi 18. yüzyıl Fransız pastel ustaları yaptıkları portrelerde yumuşak pastel kullandılar. Sert pastelle yapılan resimler ise daha çok tebeşirle çizilmiş izlenimi verir. 19. yüzyılın sonunda pastel kullanımını canlandıran Fransız ressam Edgar Degas'nın balerinlerle ilgili çalışmalarının birçoğu pastel boyayla yapılmıştır. Pierre-Auguste Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec ve Pierre Bonnard gibi Fransız ressamların yanı sıra, ABD'li Mary Cassatt ve isviçreli ressam Paul Klee de pastel tablolar yapan ünlü ressamlardır.
sulu boya ile birlikte ilk ve ortaokul yıllarımda resim yarışmalarında en çok kullandığım boyadır. ama jüriyi etkilemek için tavsiyem kesinlikle sulu boya.
Bunlar yağlı pastel de adlandırılır.
Kuru pastellerden daha az incedir.
Bağlayıcı madde = yağ
Terebentin yağı ile sulandırılabilir.
Yağlı boyalara çok yakındır.
günümüzde çok çeşiti vardır.
sulu pastel- kuru boya pastel gibi uzayıp gider.
ilkokul zamanımızda her yeni sene malzeme listesinde başı çeken boya çeşidir.
Çocukluğu hatırlatır.Maddi durumu iyi olan arkadaşların monami 36 lık ve 48 lik lerle boy gösterdiği bizlerin ise markası tanıdık olmayan 12 lik paketlerle renkleri birbirine karıştırarak diğer renkleri elde ettiğimiz zamanlardır. Eğer o da olmazsa sıradan kalkıp monamisi olan arkadaşa yanaşıp lazım olan renkteki boyayı ödünç istemektir.
2b kalem almayı unutup hb kalem ile çizim yapmışlığımız da vardır hani.
küçuklugumden beri o siyah renkli olanini alip saatlerce, o pastel boya minicik kalasiya kadar, ayni kagida surterdim. Tabi bunu yaparken de çok derin dusuncelere dalip, sonra da o dusuncelerimi tersinden okurdum.
Harikadır. Toz olanı tercih edilse de yağlı olanın kendine has bir dokusu vardır. Sakinleştirici olarak kullanılacaksa 3 kat üst üste farklı renklerde sürülen yağlı pastele sivri uçlu kurdan ya da uçlu kalem( uç koymadan)le çiziminizi yapabilirsiniz. Çöp adam bile olur. Yeter ki atın o lanet pis dünyanın tüm stresini.