isa mesih'in dirilişinin kutlandığı bayramdır. Baharın da gelmesiyle çok güzel geçer. Nisanın ilk ki haftası almanya'da geçirilmesi tavsiye edilir.
(bkz: ostern)
Askerde tezkereye bir hafta kala kutlanan bayramdir. Palaskalar çıkartılır ve havada sallanır. Bu esnada " caney caney caney delikanlı şafak nerdesin oney" diye ritim eşliğinde bagrilir.
şimdilerde kutlanan bir Hristiyan bayramı. biz de hristiyan arkadaşlarımız veya yabancı diziler vesilesiyle facebook vs. aracılığıyla görüyoruz kutlamaları. her neyse tam bir çocuğunu sevindir bayramı, tıpkı ramazan bayramı gibi, dinlerin belki de en sevdiğim tarafı bu bayram olayları, o renkli yumurtaları görünce bunu düşünüyorum. bayramlar inananlardan çok çocuklar için var galiba.
bu aralar - nisanın ikinci haftası- sosyal medyada, Hıristiyanların yaptıkları hazırlıkları renkli renkli sergilemeye başladıkları, isa peygamberin dirilişinin kutlandığı bayram.
"Mesih hem ölülerin hem yaşayanların Rabbi olmak üzere ölüp dirildi."
(incil - Romalılar 14:9)
Bu yıl Hristiyanlar paskalya (diriliş) bayramını,tamda bugün yani 27 Mart'ta kutlayacaklardır. Renkli yumurtalar ve tavşan figürleri bu bayramın simgeleridir.
esasen bir pagan geleneğidir, ama hristiyan inancında cuma günü çarmıha gerilen isa'nın yeniden dirilişi ve pazar günü havarilerine görünüşü mitolojisine dayanır.
esasen paskalya'nın tam tarihi belli değildir. iznik konsilinde bahar ekinoksu ardından gelen ilk dolunay olarak kararlaştırılmış, daha sonra 19. yy'da ise nisan ayının 2. pazar günü kutlanması konusunda fikirler oluşmuştur. bu yüzden ortodoks ve katolik paskalya bayramları farklılık gösterir.
bu vesileyle başta gagavuz türkleri ve macarlar olmak üzere, türkiye cumhuriyeti'nde yaşayan hristiyan misafir ve yurttaşlarımızın ve türk düşmanı olmayan tüm hristiyanların paskalya bayramları mübarek olsun. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2008291/+