düşünülenin aksine tepkisiz kalarak yapılan direniş değildir.hindistan'ın sömürge olduğu dönemde gandhi'nin benimsediği ve çevresindekileride yönlendirdiği yoldur. dayak yerler ama yılamzlar. joplarla saldıran polislere karşi sadece dik dururlar. içerisinde büyük bir sabır ve erdem barındırır. hatırlanmak ya da başarıya ulaşmak garanti değildir fakat beklentilerini sokakta çöp kutularını yakarak ya da dükkan camlarını indirerek göstermekten binlerce kat daha insancadır.
mahatma dan sonra geride kalan insanlar, yani o meşhur pasif direnişin insanları hemen birbirlerine girmek te geç kalmamış ve iki devlet, birde arasında sorunlu bir bölge çıkarmışlardır o coğrafyada.. binlerce insan ölüsü üzerin de..
kendisini düşman yaratarak anlamlandıran kalabalığın öyküsü müdür..
yoksa, kendisini düşman yaratarak anlamlandırmasını sağlayan yeni yöneticisinin mi..
üzerin de güneş batmayan krallık, öylece çekip gittimi yani o topraklar dan..
devleti kitlemenin en iyi yoludur. bir nevi iş bırakmaktır. bu yolla devletin elinde sadece ordu kozu kalır ki eğer bu direniş gerçekten de büyükse orduyu bile etkileyecektir. şöyle düşünün; devlet polisi devreye sokacak ama polis olmayacak, devlet adamları iletişim kurmak isteyecek ama telekominikasyona bakan kimse olmayacak. çaresiz devlet geri adım atacak. en büyük örneğini mahatma gandhi göstermiştir. *
ursula k. le guin'in the eye of the heron'ı okunarak ne olduğu, nasıl yapıldığı ve neyi amaçladığı gayet iyi bir şekilde anlaşılabilecek bir tepki gösterme biçimi.
Şiddet içermemesi,
vicdani değerleri esas alması, "devletin değil insanın üstünlüğü" düşüncesi ile;
kamuya açık hatta bazen kamuya karşı olmak için yapılan,
kendiliğinden başlayan ve gönüllülük esasıyla devam eden sivil itaatsizlik durumu.
Şimdi de gereksiz ve sonuçsuz diyenler için başarı Hikayeleri:
(bkz: silent walk)
Amerika'da 200'ü aşkın siyahinin öldürülmesinin ardından bandolu 8 bin kişinin bir meydanda kadınların beyaz,erkeklerin siyah kıyafetler giyerek yaptığı protesto.
(bkz: tuz yürüyüşü)
Dünyaya pasif direnişi sevdiren insan Gandhi'nin tuz vergisine karşı 400 km yürüdüğü "tuz yürüyüşü" pasif direnişin en önemli sembollerinden biridir.
(bkz: mongomery boykotu)
Amerika'da otobüslere zencilerle beyazların ayrı kapılardan girmesi, ayrı yerlere oturmasını zorunlu kılan yasalara karşı Rosa parks önderliğinde gerçekleşen boykot. Rosa parks'ın hapse girmesiyle siyahiler her yere yürüyerek gittiler. Ve boykot başarıya ulaştı.
(bkz: Meksika olimpiyatları)
iki siyahi sporcunun ellerinde siyah eldivenle madalya seremonisi esnasında yumruk yapmasıyla ses getiren protesto.
(bkz: tank adam)
Çin'de tankların önünde, tankların geçişini engellemeye çalışan bir adamın pasif direnişi
(bkz: duran adam)
Ülkemizde gezi olayları sırasında ses getiren eylem. Malumunuz hepimizin az çok fikri var.