yakın tarihimizi anlatan bir kitap. kitabı ilginç kılan, kazım karabekir tarafından yazılmış olması. arka kapağında şöyle bir tanıtım yapılmış;
--spoiler--
elinizdeki bu kitapta türk yakın tarihinin en çapraşık dönemi karabekir paşa nın kalemiyle ele alınıyor. resmi tarihe yer yer ters düşen bu hatıralar yakın tarihimizin iyi anlaşılması için büyük bir kazançtır.
--spoiler--
içeriğinde ise kazım karabekir tarafından kendisine yöneltilen suçlamalara cevap veriliyor. ilkokuldan bu yana bize öğretilen şeyleri bir de karabekir paşa yorumu ile okuyoruz. yakın tarihimizle ilgilenenler için gerekli bir kaynak.
içeriği de türkiye vatandaşlarının tarihi bilgi kalıplarını da yıkacak cinstendir. kazım karabekir'in, dönemin iktidarıyla fikir mücadelesini ortaya koyması açısından elimizdeki nadir kitaplardandır. zira kitapta da belirtildiği üzere karabekir paşanın belgelere dayandırılarak yazılmış 3000 kitabı yakılmıştır. o dönemlerde oluşmaya başlayan milli eğitim sistemi ile beyinlerin belli bir kalıba sokulması halini kazım karabekir şöyle eleştirir;
--spoiler--
... Yalnız ben rica ediyorum, okullarda, üniversitelerde verilecek derslerde yapılageldiği gibi, yine bir halaskar aramayalım. Etmeyelim, bu tehlikelidir. Çünkü savaşta onlar başkaldıracaklar, tüfekle kazmaya sarılacaklar... Biraraya gelecekler, cephe yapacaklar... Eğer bu körpe beyinler, savaş sırasında başlarına bir halaskar arayacaklarsa, ne yapacaksınız?
--spoiler--
okumak, insana mevcut müfredata ek olarak tarihi bir bakış açısı daha kazandırır.