kağıttan kat be kat pahalıdır ancak en önemli özelliği yakılmadığı yada kimyasal işleme uğramadığı sürece bozulmasının imkansız olmasıdır. hala binlerce yıl öncesine ait parşömenler arkeologlarca bulunmakta ve üzerlerindeki yazı neredeyse ilk günkü gibi durmaktadır. vikipedide belirtildiği üzere mağara duvarı, kil tablet, mermer, balmumu tablet, papirüs, kâğıt, bilgisayar ekranıyla karşılaştırıldığında kaliteli bir parşömen insanlığın kullandığı en mükemmel yazı malzemesidir.
gönül isterdi ki hayvancılığı bir zamanlar dünyaya parmak ısırttıran ülkemde parşömen üretimi bol bol yapılmış tezgahlar kurulmuş ve günümüze herkesin faydalanacağı şekilde aktarılmış olsaydı.
benzer şekilde (bkz: keçecilik)
bergama kentindeki kullanılmaya başlamasıyla birlikte papirüs adlı yüzeyi kullanan mısır medeniyeti'nin kayıt altına alma gücü nedeniyle ortaya çıkan bilgi iktidarını elinden alan, hayvan derisinden üretildiği için yalnızca nil nehrinde yetişen bir bitkiden yapılan papirüsün aksine ulaşımı kolay olan, taşınma açısında da dönemin koşullarına göre son derece uygun bir yazım yüzeyi.
Dönemin önemli kentlerinden ikisi olan iskenderiye ve Bergama ( aynı zamanda çok da önemli kütüphanelere sahiplerdi) arasında papirüsler gidip gelirken birgün iskenderiyeliler papirüslerini kendilerine saklamaya karar vermiş. Böylece Bergamalılar da daha kullanışlı yazı aracı olan parşömeni bulmuşlardır.
adı pergamon sözcüğünden türemiş olan,has anadolu malı bir kağıt çeşidi.
efendim,vakti zamanında dünyada 2 tane çok büyük kütüphane varmış.birisi mısır'da,diğeri de anadolu'daymış. gel zaman git zaman anadolu kültür-sanat alanında önemli ataklar yapınca mısırlılar oturup konuşmuşlar,demişler ki "lan bunlar bizim kağıdımızla bize hava atıyolar,keselim şunlara kağıt satmayı da akılları başlarına gelsin itlerin"
böylece anadoluya papirüs ihraç etmeyi kesmişler.yaptığı kontratakta kalecisi kontürpiyede kalan anadolu uygarlıkları da toplanıp konuşmuşlar "lan bu lavuklara bi ders vermek lazım"demişler ve kendi kağıtlarını kendileri icad etmişler ve bu kağıda isim verirken de kağıdın üretildiği yerden,yani bergama'dan,yani pergamon'dan ilham almışlar.
bu ambargo mısır'ın elinde patlamış sonraları,her yere papirüs yerine parşömen ihraç edilmeye başlamış.