partiler arası oy geçişleri

entry2 galeri0
    1.
  1. Evet partiler arası oy geçişleridir, sabah düşünürken aklıma geldi, partiler arası oy geçişleri olur yani bir insan bütün ömrü boyunca aynı partiye oy vercek diye bir şey yok, biz 2007den buyana çok değişiklik olmayan siayasi tablo karşısında öyle zannediyoruz, peki kim kime geçer, mesela milliyetçi muhafazakar bir türk için akp- mhp geçişi, bir dindar kürt için akp-hdp geçişi, ulusalcı milliyetçi bir türk için chp- mhp geçişi ya da chp- hdp geçişi, akp-chp geçişi olur mu kim geçer o belli değildir.
    0 ...
  2. 2.
  3. şu sıralar türkiyede pek fazla yaşanmayandır. (bkz: volatility)

    parti seçmenlerine sorduğunuz vakit, kesin olarak bir önceki seçimlerde oy verdiği partiye oy vereceğini söyleyenlerin oranları genelde yüzde 80in üzerinde çıkıyor.

    yine de ufak çaplı oy akışları var elbette. mesela cemaatçiler akpden koptuktan sonra yüzde 49-50 civarında seyreden akp oyları 43-45 seviyelerine düştü. bu geçişin tamamını cemaate bağlamak yanlış olur tabii. neticede yolsuzluklara tepki gösterenler de vardı. henüz olmasa da olası bir siyasi ya da ekonomik kriz durumunda en büyük oy geçişinin akpnin milliyetçilerinin mhpye geçmesiyle yaşanması mümkün.

    tahmin edilebileceği gibi akp ile chp arasındaki oy geçişleri bir hayli az. akpden hdpye geçişlerin ise önemi büyük önümüzdeki seçimlerde. istanbuldaki kürtlerin çoğunluğu akpye oy vermişti 2011de. bu seçimde bunun değişmesi mümkün görünüyor.

    ama genel olarak büyük oy geçişleri yok. zaten 2014 yerel seçimleri bunun en güzel ispatıdır. o kadar yolsuzluk iddialarına rağmen, ortaya çıkan o kadar kasete rağmen partilerin aldıkları oylar ortada. yüzde 10luk baraj sebebiyle seçmen ağırlıklı olarak dört parti arasında sıkışmış durumda. bu da oy geçişlerini bir hayli zorlaştırıyor.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük