particilik

entry10 galeri1
    10.
  1. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2029934/+

    Türkiye'de seçmen profili genel olarak böyledir.

    Sözlükte de gördüğümüz üzre particilik, partinin görüş ve eylemlerine, yanlış bile olsa kayıtsız, şartsız itaat etmek üzerine kuruludur.
    0 ...
  2. 9.
  3. 8.
  4. particilik arkacılıkla aynı şeydir. insanın partisi değil düsüncesi olmalı.
    2 ...
  5. 7.
  6. Siyasi görüşün sadece particilikten ibaret olduğu ülkeler için denir.
    3 ...
  7. 6.
  8. bir türkiye saçmalığı.

    "takım tutar gibi" denir ya hani, aynen ondan. takım tutar gibi parti tutuyor insanımız. bir partiyi savunuyorsa o partinin hiç bir hatası olamaz ona göre, her yaptığı doğrudur, yanlış bile yapsa bir yolunu bulup haklı çıkarır, çıkaramazsa karşı tarafa saldırarak üste çıkmaya çalışır. mantık yürütür, eğer mantığı partisiyle çelişiyorsa mantığını törpüler ve partinin kalıbına sokmaya çalışır. hatalarını yalanlarını kanıtlasan bile partisinin kötü bir yanına inandıramazsın onu. karşıma ne kadar bu tip insan çıktıysa hepsine bunu gördüm ben.

    bir türlü anlatamadım olayın asıl mantığını. seninle bire-bir örtüşen bir görüşü olan parti olamaz, partiyi bırak insan olamaz. yani normal koşullarda olmaması gerekir. dolayısıyla partinin gerekirse yanlışını çatır çatır eleştireceksin, doğru bulduğunu da olabildiğince destekleyeceksin. bu iş böyle gider, yanlışları görmemekle, doğruları abartmakla, kendini partinin kalıbına sokmakla olmaz.
    1 ...
  9. 5.
  10. herhangi bir ideolojiyi bile benimsemek gereğinden çok mantıksızlıksa hele ki bir partici tanımlamasının içine girmek çok çok daha fazlasıdır. insanlar siyasi tavırlarında pragmatik olmalıdır. köktenci olmamalıdır.
    2 ...
  11. 4.
  12. -abi bu adamın şu düşüncesi iyi
    +tabi ya bir tane adam ya
    -ama şu olayda yanlış yaptı.
    +onu biz anlıyamayız siyaset bu.

    Bir şey anlatamazsınız. imkanı yoktur. Ben kalk benim partime geç demiyorum ya.
    1 ...
  13. 3.
  14. --spoiler--
    Mahalli dilde ''part'' diye bir kelime vardır. Bilenler bunun karın, göbek, mide, işkembe manasına geldiğini bilirler.
    Ayrıca tarihte iskitlere komşu olmuş, göçebe olarak Mezopotamya'ya , iran topraklarına uzanmış, oralarda yerleşmiş ''Partlar'' denilen bir kavim vardır. iran efsanelerinde yiğit, savaşçı, aristokrat diye geçen Partlar zaman içinde Yunan aşığı kesiliğp, kurdukları saraylarda rezilane bir hayat sürmeye başlamışlar. Tabii halk bu gidişe tepki göstermiş ve sonunda Sasaniler iktidara geçerek Partların hakimiyetine son vermişler.
    ''Parti'' kelimesi ise bize Fransızcadan geçmiştir. Dilimizde bir kaç manası bulunmaktadır.
    1. Parça, kısım. Mesela ''Bir parti kumaş geldi'' deriz.
    2. Bir siyasi gaye etrafında birleşenlerin meydana getirdiği kuruluş , fırka, hizip.
    3. Eğlence toplantısı. işte bu mühim. Çünkü bizimkiler ''kokteyl parti'' veya ''av partisi'' gibi particiliği eğlence haline getirmişlerdir.
    4. Bir defada oynanan oyun. Mesela ''tavla partisi'' gibi.
    5. Kelepir, vurgun manası ki; en önemlisi budur. ''Partiyi vurmak'' deyimi büyük kazanç sağlamak demektir. ''Partiyi kaybetmek'' ise elde ettiği bir kazancı, haksız biçimde geldiği makamı yitirmek demektir.

    Şimdi, sevgili dostlar, dilimizde niçin ''part'' diye bir kelime olmuş, anladınız değil mi? Hala anlamamış olanlar için daha açık bir ifade ile şunu anlatmak istiyorum:
    Şiş göbekler; gövdesi yağ bağlayanlar, tüyü bitmemiş yetimlerin hakkını sülük gibi emenlere sözlerim. Particiliği ''part şişirmek'' diye anlayanlara karşıyız ve hep karşı olacağız. Sakın ola ki, bu yazıdan particilik ile uğraşanların tamamını kastediyoruz anlaşılmasın. ifadeleri başka noktalara çekmesinler.
    Sözlerimiz kimedir o zaman?
    Onlar kendilerini bilirler.
    --spoiler--
    2 ...
  15. 2.
  16. bu kavramin gelismis oldugu sehirler tam tersine gelismemistir.
    1 ...
  17. 1.
  18. bizlere ozgu bir ozelliktir. Parti adi fark etmez. X partisinden oldun mu tamamdir.Futbol takimi tutar gibi o partinin taraftarisindir.Siyasal kriz, ekonomik kriz, yolsuzluk, devlet odeneklerini kotuye kullanma vesaire gibi kosullar da dahil eger parti iktidarda ise yagmur camur denmez desteklenir. Bakanlarimiz il ziyaretlerinde kurbanlarla, dualarla, hazir ollarda karsilanir.He tabi ki herkes oyle degildir. Burda kastedilen sahislar degil ulkemiz de partilere olan bakis acisidir. Ulkemiz de gencler niye siyasete giremiyor? Malesef siyasi partiler de bir duzen vardir. Genclik kollarindan baslar, parti merkez yonetimine kadar uzanir gider. Muhalif olamazsin, cok seslilik diye bir sey hasa olamaz. Aman bir hata yapip biraz sesinizi yukselttiniz mi ya kafaniza davul tokmagi yersiniz ya da partinizden sutlanirsiniz. Partiniz muhalefette ise ne yapilir? Dis gucler suclanir. Nasil ki gs,fb ya da bjk bir mac kaybetti mi suclu federasyon yada mhk ise siyasette de suclu iktidar,kartel medya ya da sokakta ki oy satan vatandasdir.Kendi partiniz, genel baskaniniz hic suclu olur mu ask olsun.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük