parlementer demokrası

entry1 galeri0
    1.
  1. Bu konuya epey bir süredir kafam takılıyor. Yazacaklarım pratikte yaşanılan değil. Zaten pratiktekinin hali ortada. Teori kısmını irdelemek istiyorum.
    Dolaylı yoldan halkın demokrasiye katılması olarak da nitelendirilebilir. Türkiye'de sistemden ve genel olarak parlamenter demokrasinin mantığıyla ilgili bir çıkmaz olduğunu düşünmekteyim.
    ilk olarak Türkiye'de bilindiği üzere 550 milletvekili vardır (Neden 550?). Bu vekilleri bizler seçiyoruz ve genel toplam da en çok oyu alan parti hükümeti kurmakta. -"Hükmetmek"kelimesinin irdelenmesi gerekebilir- Öncelikle bu 550 milletvekili 80 milyona dayanan nüfusu temsil etmesi ve o insanların yerine karar alması konusunda, ciddi sorunlar var. Milletvekileri neye göre belirleniyor? Bunun için yaş haddi dışında bir kural var mı? Ve esas olarak 80 milyonu kapsayacak şekilde bir örneklem yapılarak belirlenmesi gerekmez mi?
    Bunun dışında biz o milletvekillerini bizi temsil etsin diye seçmekteyiz.

    x kenti oturan çoğu insan Mehmet isimli birini seçmek istiyor. Ama Mehmet, aday olduğu partiden son sıralarda. Peki ama biz onu istiyoruz. Sırf aday sırası gerilerde diye başka bir insan onun yerine geçmekte, bu durum da mantıksız.

    Onun dışında ülkede türlü görüşe sahip insan var. Bu insanlarında birer milletvekillerinin olması gerekmez mi? (Biraz konu "baraj" a giriyor fakat esas nokta bu değil.) Parlementer demokrasi, teoride mantıklı gibi gözükse de, hatta bir çok yerde diktatörlüğün önüne geçtiği söylense de bu durum pek öyle değil gibi geliyor.

    Evet, gece gece bu konu aklıma takıldı. Yaşasın Kaos yaşasın Fotokopi diyelim.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük