parlementer cumhuriyet ile kemalizm i karıştırmak

entry4 galeri0
    1.
  1. türkiye'nin yönetim biçimi olan parlamenter cumhuriyet ile bir ideoloji olan kemalizm i birbirine karıştırmaktır.

    bu tip hataları genellikle;
    sözlerinin arasına kimse anlamasın, milletin kafası karışsın diye binbir türlü kelime sokuşturup "ayar verdim egolarım tavan yaptı" zihniyetina haiz olan kimseler düşer.
    1 ...
  2. 2.
  3. parlamenter cumhuriyet bir rejimdir, kemalizm bir ideolojidir. türkiye' deki parlamenter cumhuriyet' i kuran kemalizm ideolojisidir. ve değişen 21 ve 24 anayasaları dışında 6 oku bünyesine katan 37 yılındaki laiklik ilkesi başta olmak üzere, bir çok kurumda kendi ideolojisini kuran ideoloji kemalizmdir. türkiye' de sosyal demokrasi olmamasının en önemli nedenlerinden biri, devletin yerleşmiş anlayışına ve egemenlerine isyan edemeyen sosyal demokrat kemalist partilerin uzun dönem iktidar oluşudur. parlamenter cumhuriyette yönetim güçler ayrılığını benimser ve karma ekonomik yahut liberal ekonomik kararlar alır. türkiye' nin rejiminde ise; tek parti döneminde kuvvetler ayrılığı dikkate alınmamış; devlet eliyle burjuvazi hamlesine girişilmiş, sendikacılık yasaklanmış, korporatist ekonomi italya ve almanya örneklerinden faydalanılarak alınmış; hızlı bir kalkınma hamlesi yapabilmek amacıyla medeni hukuk isviçre' den, ceza hukuku faşist italya' dan alınmıştır. kemalizm şevket süreyya aydemir' e mustafa kemal' in dediği gibi ''aslında bir ideoloji'' bile değildir. ''ne ideolojisi çocuk, bizim bir ideolojimiz yok'' laflarıyla bunu atatürk' ün kendisi söylemiştir. parlamenter demokrasi, burjuvaziye öncelik veren, karma ekonomik modelde daha çok liberalizmle anlamlanan ve milliyetçilik ile bağdaştırılması kolay olan bir rejimdir.
    kemalizm parlamenter cumhuriyetimizi şekillendirmiş olan anlayıştır. bugünün türkiye cumhuriyeti' ndeki temel paradigmalar yasakçılık ve tepeden inen devrimlerin normatif hale getirilmesi anlamında kemalizm çerçevesinde devam etmektedir.
    chp devlet partisi mi, halk partisi mi tartışmalarında bunu gözlemleyebiliriz örneğin. cumhuriyet muhafızlığı, anadoluya yapılan yatırımların coğrafi dağılımları, türk silahlı kuvvetlerinin siyasete karışması, laikliğin devlet tarafından kamu otoritesinin halkı çağdaşlaştırma istemi olarak rücu etmesi.. ve daha bir çok yönüyle türkiye' de kemalistlerin sosyal demokrasi normlarıyla asla bağdaşmayacağı ve demokrasinin cumhuriyetin devrimci yönüyle bağdaşmayacağı gözler önüne serilmektedir.
    1 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. bunu karıştıran bunu da karıştırdı. (bkz: parlamenter monarşi)
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük