parkinson yasası

entry4 galeri0
    1.
  1. Sadece insanlar değil çeşitli kurumlarda bu hastalığa yakalanabiliyor.
    Kamu yönetiminde gereğinden fazla personel istihdamı ve aşırı bürokrasi ile alınacak verimin düşeceğini belirten kanuna parkinson yasası denir.
    Teknolojik gelişmelerle birlikte personel ihtiyacı giderek azalmaktadır. Kurumlar personellerini işten çıkarmak yerine çalışanlarına yeni görevler vermekte ve iş sağlamakta. Bu yeni bürokratik girişimlerde personel alımını tetiklemekte dolasıyla kırtasiyeciliği artırmaktadır. Kırtasiyeciliğin artmasıyla birlikte çalışan kişi sayısı, vasıfsız kişilerin işe girmesi ve çalışanların ücretlerinin azalması gibi sorunlar ortaya çıkmakta doğal olarak genel verimliliği düşürmektedir.
    0 ...
  2. 2.
  3. bu elemanla murphy abi kanka olabilir.

    (bkz: murphy kanunları)
    0 ...
  4. 3.
  5. bir iş; bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde genişler.
    0 ...
  6. 4.
  7. bu yasa, yapılacak işin kendisi için ayrılmış olan sürenin tamamına yayıldığına dair basit bir gözlemdir. Örneğin, zamanı olan yaşlı bir teyze veya amca, tüm gününü başka bir şehirde yaşayan yeğenine kartpostal yazarak geçirebilir. Bir saat kartpostalı arayarak geçecektir, diğer saat ise gözlüğünü arayarak, bir yarım saat de doğru adresi bulmaya çalışarak, bir saat ve on beş dakika kartpostalı düzenleyerek, yirmi dakika da hemen yan caddede bulunan posta kutusuna giderken şemsiye alıp almamak üzerine düşünerek... Aynı iş, meşgul bir çalışanın sadece üç dakikasını alacaktır, başkasının kaygı ve zahmetle geçen tüm bir gününü alabilecek olsa bile...

    Dahası, Parkinson yasasının insanların davranışlarını nasıl etkilediğine dair çeşitli başka örnekler de vardır. Örneğin öğrenciler, ödevlerini bitirmek için kendilerine verilmiş olan sürenin tamamını kullanmaya meyillidir. Verilen süre bir hafta, bir ay, hatta tüm bir dönem de olsa o ödev, yine de verilen sürenin sonunda bitecektir. Yine benzer olarak müteahhitler, işlerini çok daha kısa bir sürede bitirebilecek olsalar da işin bitmesi, verilen sürenin sonuna denk gelir. Son olarak, herhangi bir proje üzerine çalışılmak istendiğinde bu projenin geliştirilmek istenilen bir iş fikri veya yazılmak istenilen bir hikaye olmasından bağımsız olarak bu işe başlamak ve işi bitirebilmek, özellikle elde net bir son tamamlama tarihi yoksa, aslında ihtiyaç duyulan süreden çok daha uzun sürecektir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük