Dünyaca unlu musluman boksor muhammet ali'nin kafasına yedıgı ortalama 50 newtonluk yumruklar sonucu beynınde olusup tum vucudunda rahatlıkla gozlenebılen hastalık. belırtılerı 4,0 şiddetınde veya daha fazla tıtremesi (sallanması)
bir sinir sistemi hastalığı. beyindeki temel koordinasyonu sağlayan bölümde meydana gelen bir hasar sonucu ortaya çıkar. bu da dopamin salgısının azalması durumudur.
Hastalığın temel belirtileri titreme, sertlik ve hareketlerin yavaşlamasıdır. Titreme ilk ortaya çıkanı olup, genellikle başlangıçta tek eldedir. Zamanla aynı taraf bacağa ve karşı ele geçebilir. Sıklıkla hastalıktan vücudun bir yarısı baskın olarak etkilenir. Titreme dinlenirken olup, uyurken kaybolur; sinirlilik ve yorgunluk titremeyi arttırır. Sertlik veya katılık boyun kaslarından başlar ve başın gövdeden önde tutulmasına sebep olur. Bel kemiği de etkilenip bel hafif öne eğilir, diz kalça ve kol eklemleri bükük hal alır. Hasta, küçük hızlı adımlarla sendeleyerek yürür, hantallaşır, saatlerce oturur. Yazıya büyük başlar, harfler gittikçe küçülür ve yazının okunması güçleşir. Monoton bir konuşması vardır. Kasların tonusu arttığı için (sertleştikleri için) bükülü kolun açılmaya çalışılması sırasında dişli çark hareket ettiriliyormuş hissi alınır. Yüz adale faaliyetleri (mimik ve jestler) silinir, donuk, anlamsız çehre (maske yüzü) vardır. Hareketlere başlamakta güçlük çeker, cildi yağlanır ve %40 hastada bunama görülür. Kelimelerin son hecesini tekrar eder. Gözünü kırpmaması söylenip, burun köküne vurulunca kırpma hareketini kontrol edemez. Gözlerin yukarıya doğru dakikalar hatta saatlerce kayması da, hastayı çok rahatsız eden bir durumdur.
farkedilmesi bazen zaman alan bir hastalıktır. çünkü belirtilerin iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. ancak günümüzde mr ve tomografi yardımıyla anlaşılması kolaylaşmış bir rahatsızlıktır.
tedavisi yok gibi gözükse de çok zorda kalınan durumlarda beyin ameliyatı bile yapılabilir. beyin ameliyatı, yeni ölmüş ceninden dopamin salgılayan bölümün hastaya nakli ile gerçekleşir. ilaçla tedavisi de dopamin takviyesi ile sağlanır.
geçen yıllara nazaran tedavisinde olağanüstü gelişmeler yaşanan hastalık. Amerikan Hastanesi Beyin Cerrahisi (Nöroşirurji) Kliniği, bu iş için en büyük umut kapısı. Bu hastalığın pençesinde olan her kişi, Dr. Ali zırh'ı görmeli. Eniştem 20 yıldır bu hastalıkla müzadele ediyordu ve ameliyattan sonra koridordan koşarak çıktı. Hiç bir zaman sokakta babalarıyla yan yana yürüyememiş olan kuzenlerimin sevinci görülmeye değer. belki aranızdan birine ya da bir yakınınıza da dolaylı yoldan faydası olur.
Parkinson genellikle orta yaşlarda görülen bir hastalıktır. Adını hastalığı ilk defa 1917'de titremeli felç olarak tarifleyen James Parkin-son'dan almıştır. Binde bir sıklıkla görülen, müzmin, ilerleyici, tedavisiz, iyileşmeyen bir hastalıktır.
PARKINSON hastalığını genle tedavi etme konusunda yapılan ilk deney başarılı oldu. ABD'nin Vornell Üniversitesi'nden Michael Kaplitt ve Matthew During'in doğrudan beynin bir lobuna gen enjekte ederek yaptığı araştırma, bu tedavi yönteminin parkinson hastalığında başarılı olabileceğini gösterdi.
ileri düzeyde parkinson hastası biri kadın 12 kişi üzerinde, sadece gen tedavisinin güvenilirliği ve yararını belirlemek üzere yapılan araştırma, 3 aylık tedavinden sonra gen enjekte edilen lobun sorumlu olduğu vücudun diğer yarısında iyileşmelerin görüldüğünü ortaya koydu. 2-3 yıl sonra da hastalarda istenmeyen hiçbir etkiye rastlanmadı. Ancak bilim insanları araştırmanın, parkinson hastalığının tedavisi konusunda umut veren ilk adım olduğunu, bu konuda daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğini belirttiler. Araştırma Lancet tıp dergisinde yer alıyor
Sebebi henüz bilinmeyen nörodejeneratif bir hastalıktır. Beyinde substansia nigra denilen dopamin deposunun harabiyeti sonucunda dopamin azlığı ortaya çıkar. Bunun sonucunda ise asetilkolin dopamin dengesi bozulur. Ve cahil insanların sokakta gördüklerinde akıl hastası zannettikleri parkinson hastalığı başlar.
ayrıntılı bilgi için:
aluminyum gibi çeşitli metallerin ya bileşiklerinin vücuda girmesi ve vücuttan atılamaması sonucu, beyinde birikerek neden olduğu ileri sürülen bir hastalıktır.
aluminyum iyonlarının vücuda alınma nedenleri çoğunlukla yiyecek ile temaz eden alüminyum malzemelerden, alüminyum tencere ve tabaklardaan kaynaklanmaktadır. bunun dışında roll-on deodorant denilen ucunda bilya top olup, ter deliklerini tıkayan kozmetik ürünlerin kimyasal maddesinde alüminyum bileşikleri olması durumunda bu yolun da alüminyum alma nedenlerinden olduğu iddia edilmektedir. dikkatli olunması gerekebilir.
Dünyaca ünlü sırtı yere gelmez üstün boksör şampiyon muhammed ali de maalesef bu hastalığa yakalanmış ve insanoğlunun ne kadar aciz yaratıldığına tanıklık etmiştir.
Parkinson hastalığı beyinde bazı özel hücrelerin seçici olarak ölmesi ile süre giden bir hastalıktır. Hastalıkta beyin iletişimde görev alan "dopamin" adlı maddede azalma veya tükenme olur. Bu hastalık sıklıkla kendini orta yaş sonrasında gösterir. Fakat özellikle irsi olan formları daha erken yaşlarda da ortaya çıkabilir.
Hastalık bulguları arasında en sık rastlanılan bulgu el veya ayakta titremedir. Bu titreme başlangıçta sıklıkla tek taraflıdır, yani ya sol ya da sağdadır. Titreme özellikle hasta hiç birşey yapmazken yani istirahat halinde ortaya çıkar. "Hap yapar, para sayar" diye tarif edilen kendine özgü bir titreme şeklidir. Titreme dışında hareketlerde yavaşlama olur, yürrüme yavaşlar, hastalar öne bükük şekilde ellerini sallamadan yürümeye başlar. Hastaların mimiklerinde azalma olur (Maske yüz) ve hastalar donuk donuk bakar. Motor bulgular verilen bu bulgular dışında son zamanlarda daha iyi tanımlanan motor dışı bulgular da mevcuttur. Bunlar arasında uyku bozuklukları (uyku sırasında aşırı hareket etme, bağırma, çığlık atma...), zihinsel yeteneklerde bozulma (basit bir ilgisizlikten bunamaya kadar gidebilir), özellikle ayağa kalkınca olan tansiyon düşüklüğü, göz kararması, çarpıntı, kabızlık, cinsel işlev bozukluğu sayılabilir.
Günümüzde Parkinson hastalığının hem tanısında hem de tedavisinde önemli gelişmeler olmuştur. Hastalığa yönelik yapılan basit ameliyatlar, sürekli ilaç salınımı yapan pompalar, deriye yapıştırılan ilaçlar, ince bağırsakta çözünen ilaçlar bunlardan bazılarıdır. Tedavide esas olan eksik maddelerin yerine konmasıdır. Hastalıktaki sorun "dopamin" eksikliği olduğundan bu madde bir şekilde beyinde tamamlanmalıdır. Günümüzde bu yönde en güçlü ilaçlar L-Dopa denilen maddeyi içeren ilaçlardır. Bunlar dışında dopamin gibi davranan agonist diye tabir edilen ilaçlar da oldukça etkindir. Önemli olan hangi hastada hangi ilacın hangi dozda ve ne şekilde kullanılacağına karar vermektir.
parkinson hastalığı bulunan hastalar parkinson yürüyüşü denilen tipik bir şekilde yürürler. hastaların yürüyüşleri çabuk, küçük adımlarla ve düşecek gibidir. yürümeye birden başlayamaz ve yürümeyi birden durduramazlar. birkaç adım geriye atarlar ya da kendi etraflarında dönerler ve ancak sabit bir cisme tutunarak durabilirler.