kişiden kişiye göre değişebilecek göreceli bir nesnedir.bazı insanlar vardır ki kaliteli parfümleri üstlerine boca ederler ancak o kadar iğrenç ve ağır kalır ki o kokusu, ter kokusunu yeğlersiniz.hayır madem taşıyamıyorsunuz hafif parfümler sıkın ya da roll on kullanın ama lütfen ve lütfen kasmayın olmayınca olmuyor.
Eski çağlarda Çinliler, Hindular, Mısırlılar, Araplar, Yunanlar ve Romalılar tarafından kulanılmaktaydı. Latince tümüyle uçucu anlamına gelen per fumum sözcüğünden türemiştir.
b.o.k. belgeselinden öğrenmiş olduğumuz kadarıyla fransanın eski zamanlarında sokaklardaki imha edilmeyen bokların saçtıkları kokundan bi nebze olsun kurtulabilmek için bala göte yapılmış karışım.
latince Yoluyla ya da aracılığıyla ile anlamında ön ek; "per" ve ingilizce buhar anlamına gelen "fume" kelimesinden oluşmuştur. 16.yy da parfüm sadece pis kokuları maskelemek için kullanılırdı. pis kokulu eldivenler, elbiseler, mendiller hatta mücevherler bile parfümlenirdi. Günümüzde şeker, baharat, meyve ve çiçek kokuları gibi çeşitleri bulunmaktadır.
nefes alıp verirken kullanılan ve bu yüzden canlı olmakla yakından ilişkili duyu organı olan 'burun'a hitap eden kimyasal. canlılıkla doğrudan ilişkisi yüzünden olsa gerek, koku hafızamız çok güçlüdür: bir koku, bizi çocukluğumuza, bir şehre, bir insanın yanına, karşı konulmaz bir şekilde götürür, ruh halimizi değiştirir.
parfüm, bir tutku haline gelebilir.
parfümü nereye sıkılacağı,nasıl kullanılacağı hakkında verilebilecek tavsiyeler şunlar :
vücut:parfümler kokularını yaymak için sıcaklık, hareket gibi faktörlere ihtiyaç duyarlar. bu nedenle parfüm sürmek açısından vücudun bazı bölgeleri ayrıcalıklıdır..bunlar:
sıcak ve nemli noktalar; koltuk altları, göğüs araları, ense, kulak arkaları ve göbektir.
kanın fazla pompalandığı noktalar; bilek içleri, şakaklar ve boyun.
hareketli noktalar; dirsekler ve diz içleridir..
saç:kokuların birbirine karışmaması için şampuanınızı kokusuz olanlar arasından seçin.
saçlarınız kısa ise saç diplerinize, uzun ise uçlarına sıkmanız yeterli olacaktır.bunların yerine saçınızı tarayacagınız fırçaya ya da taraga parfüm sıkmanız da yeterli olur..
giysiler:parfümler pamuklu, yünlü gibi doğal lifle dokunmuş kumaşlarda çok kalıcıdır ve rahat yayılır.
sentetik liflerde yayılımı ve kalıcılığı azdır.
parfümün en kalıcı olduğu dokular ise kürkler ve muslin kumaştan yapılmış eşarplardır.
giysiler parfümlenebilir ama gelişigüzel değil tabiki..
- parfümünüzü ceket ve mantoların astarlarına, etek ve elbiselerin etek baskılarına sıkın.
- asla giysilerinizi farklı parfümler sıkmayın. üst üste sıkılan parfümlerin molekülleri iyi bir karışım oluşturmaz ve kötü bir etki uyandırır.
parfüm; latince ''kokulu duman'' anlamına gelen perfumum kelimesinden geliyor. tarihi ise oldukça eskidir..
günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce, mısırlılar güneş tanrıları (bkz: ra)için güneşin doğuşundan batışına dek kokulu otlar yakarlardı.
ölülerini ise kokulu yağlar kullanarak mumyalar, mezarlarına parfüm şişeleri ve kokulu kremler koyarlardı. nitekim, yapılan kazılarda mısır firavunu (bkz: tutankhamon)’un mezarından parfüm şişeleri ve krem vazoları çıkarıldı.
mısırlılar günlük hayatlarında ise kokulu yağlar ve pomatlar kullanırdı.
konuyla ilgili olarak ; sadece amerika ve avrupa' da bir yılda kadınların parfüme harcadıkları para, yoksul ülke kadınlarının doğum ve sağlık harcamaları için gerekli olan 12 milyar dolara eşdeğerdir.