kodumun pardusunu nerden
kurdum. hem kullanışsız çıktı.
100 gb lık dosyalarım yok oldu.
nerden merak saldım şu amına
kodumun yazılımına. pişman
etti akşam akşam.
Tübitak tarafından da debian tabanlı olarak geliştirilmeye devam eden RC2 sürümü şu http://www.parduslinux.org/pardus-indir/adresten indirilebilen bir Linux dağıtımıdır. Ayrıca parduslinux.org sitesinden de Debian tabanlı Pardus için destek alabilirsiniz.
Tüm içtenliğimle söylemek istiyorum ki can olan sistemdir. Tüm entryleri erinmedim okudum. Önceki driver problemleri, çökmee problemleri tamamen giderilmiş durumda. Yakında 2013 sürümü çıkacak anka olarak, ben 2012 sürümündeyim. Gerçek bir bilgisayar deneyimi yaşamak klavye kullanmak isteyenler için birebir. Kesinlikle tavsiyemdir. Windowsu s.keyim, pardusa bir şey olmasın...
Pardus-Anka 2013 alfa versiyonu, kullanıcıların indirmesi için hazırlandı sonunda. Pardus için harcanan emeğin heba olmaması için çabalayan, gönüllü geliştirici takımı takdir edilecek bir iş çıkarmış.. Daha detaylı bilgi almak ve .iso dosyasını indirip, test etmek isterseniz: http://www.pardus-anka.or...anka-2013-gnulinux-alpha/ adresine bakabilirsiniz.
Pardus, 2003 yılında ihtiyaçların karşılanması için hazırlık çalışması başlayan, GNU/Linux dağıtımıdır. 2003'ten şimdiye kadar, bütçe desteği ve tübikat çalışmalarına rağmen, hakettiği yere gelmemiştir. E-Devlet projesi, microsoft ile yapılan anlaşmayla yapılınca, geri plana atılmıştır. En son 2011'de yapılan çalıştay ile kurumsal versiyonu için debian tabanlı olması planlanmıştır. Debian tabanlı o kadar dağıtım varken, bir tanesi daha eklenmesi ne kadar mantıklıdır, o da tartışmalıdır. En azından, ev kullanıcı versiyonu, pardus-anka gönüllülerine bırakılmıştır. Yıllardır bu fikir tartışılıyordu. Sonunda gerçekleşti diyebiliriz.
işin en acı tarafı, 2003 yılında geliştirilmeye başlayan red star os, bizim dağıtımdan çok daha ileride. Kuzey kore, o kadar ambargoya rağmen geliştirebiliyor. Fakat bizdeki o kadar imkana rağmen bizde olmuyor. Pardus'a destek veren siteler bile ikiye bölünmüş durumdayken, nasıl sağlam bir gelişme beklenebilirdi ki ? En sonunda geç de olsa, pardus-linux.org ve ozgurlukıcın.org güç birliği yaptı. Pardus-Anka çıktıktan sonra, bu iş birliği kendini daha iyi gösterecektir. Hem dergi, hem pardus'a has özelliklerle kendini kanıtlayacak bir GNU/Linux topluluğu olabilir.
Pardus-Anka, ev kullanıcı versiyonu olarak distrowatch sitesinde, övgüyle anılmıştır. Topluluk, pardus ve onunla gelen özelliklerin kullanıcıların kontrolü altında olmasını istiyordu.Artık bu araçlar, kde dışında xfce, e17, lxde, mate, gnome diğer masaüstü yöneticileri için de çalışabilecek versiyonlar hazırlanıyor. Ayrıca Solusos, pisi tabanlı bir versiyon geliştirdiğini ilan etti. Diğer dağıtımlar da böyle yaparsa, büyük gelişmeler imkansız değil.
Kurumsal versiyonu debian tabanlı olması dışında, iyi gelişmelerin daha ağırlıkta olduğu bir dönem. GNU/Linux dağıtımları genelde debian tabanlı dağıtımlarla doldu, topluluğun yaratıcılık unsuru iyice gözden düştü gibi. Debian topluluğu çalışıyor, ona bağlı dağıtımlar hazırdan yiyor, ama pardus kendine has pisi, müdür, çomar gibi araçlarla farklılığını bütün topluluk için gösterebilir. Debian topluluğuna rakip olabilecek bir topluluk olur gelecekte umarım.
An itibariyle kullandığım ve çokta beğenmiş olduğum işletim sistemidir. Kullanımı kolaydır fakat program yüklemek zor duruyor. Denenmesi gereklidir, önerilir.
son zamanlarda hiçbir güncelleme ve yenilik yapmaz oldu pardus. terkedilmiş, unutulmuş bir enkaz gibi duruyor şuan. ha bu arada, linux tabanlı bir sistem üzerinden bir yazılım türetip buna türk malı demek ne kadar doğru tartışma konusudur. ha ben işletim sistemine para vermem, illa linux kullanacam diyorsanız ubuntu tavsiye ederim.
--spoiler--
Pardus 2011 sistem belleği (RAM) gereksinimi günlük kullanıma bağlı olarak değişebileceği için asgari ya da yeterli miktarı belirlemek zor. Yine de rahat bir masaüstü deneyimi için 1GB değerinin altına inilmemesini öneriyoruz.
--spoiler--
böyle de komiktir pardus'u yapanlar. adamlar yaptıkları, çizdikleri işletim sistemlerinden bi haber avare avare pardus'u yaptık diye dolanıyorlar. muazzam komik. bir ubuntu değil.
tübitak yönetim değişikliğinden sonra bitirilen linux dağıtımı.
kurumsal olarak devam edileceği söylenmekte. ne olarak devam ederse etsin, geliştiricilerin havası sebebiyle zaten birçok kişi bu projeden kopup başka dağıtımlara yönelmişti.
yani çoktan bitmeye başlamıştı bu dağıtım. artık yavaş yavaş resmileşmeye başladı sadece. proje yöneticisinin ayrılması vs. artık dönüşü olmayan bir yola girildiğinin göstergesi.
en azından gönüllüler ile devam edilmesi veya ismi değiştirilip başka türlü bir yola başvurulması gerektiğini düşünmekteyim. birçok kişi sırf türkler tarafındn yapıldığı için kullanmaya çalışıyor. bu bile linux için iyidir.
facebook grubun da da 2011 sürümü sona erdi denilmektedir ortada garip bir tezat var hakkın da bir an önce açıklama yapılması gereken işletim sistemidir.
Seminerine gidip sertifika ve orjinal cd'sini aldığım linux tabanlı işletim sistemi. oyun ve prgoram piyasası üzerinde biraz tutulur olsaydı, sırf verilen yazılım emeğinden ötürü bu işletim sistemini kullanabilirdim.
son kullanıcılara yönelik pardus 2011 sürümü sonlandırılmış, öldürülmüş Ulusal işletim sistemimiz dediğimiz, "ruhuna el fatiha" linux dağıtımı. Kurumsal 2 sürümü ile devam edecekmiş ama onun da ömrü uzun olmaz.
Fatih projesinde dağıtılacak tabletler konusunda, bakan'ın "Tübitak'ın da Pardus diye bir işletim sistemi varmış (yuh! kavgada söylenmez böyle bişi). Şartnameye göre tabletler, Microsoft Windows yanında (Allah razı olsun, kapitalist para babalarının yanında yer açmışsınız ulusal ve özgür olmaya çalışan işletim sistemimize) onu da destekleyecek" diyerek sonunu gösterdiği projedir aynı zamanda.
Şunu anladık ki; özgürlük, ulusallık, bağımsızlık, anti-tekelcilik falan hikayeymiş. parayı veren düdüğü çalarmış bu ülkede.
türk mühendislerin geliştirdiği linux dağıtımı. buna %100 türk işletim sistemi demek zordur. çünkü diğer linux dağıtımları ne ise bu dağıtımda onu kullanıyor. diğer linux dağıtımları gibi; linux çekirdeğini kullanıyor, kde kullanıyor(veya gnome kullanıyor), aynı paketler kullanılıyor vs. o yüzden bu konuda milliyetçilik yapmak anlamsız.
pardus çok geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediyor ve sayılı linux dağıtımlarndan biri olma yolunda ilerliyor. ancak bilgisayar ile tanışması windows sayesinde olan insanlar için toptan bir linux dağıtımına geçmek biraz anlamsız görünüyor. özlelikle iş yerlerinden bunu istemek biraz anlamsız. her ne kadar windows'ta yapılan herşeyi linux altında da yapabilsek de farklılıklarda mevcut. zaman kaybı çoğu iş yeri ve devlet daireleri için ölümcül birşey. o yüzden diyeceğim o ki eğer pardus'a geçilmek isteniyorsa hemen öncesinde eğitimler verilsin. eğitimler sonunda da geçilsin.
şöyle de şeyler yapılabilir. okullarda bilgisayar laboratuvarlarındaki bilgisayarlara pardus yüklenebilir. bu sayede gençler yavaş yavaş öğrenebilir.
kullandıkça tökezleyebilen windows sürümleri olduğu gibi linux çekirdeği olan pardus ta elbette tökezleyebilir bu doğaldır kimsenin bunu eleştirebilceğini düşünmüyorum. pardustan herşeyi bekleyemezsiniz bir bilgisayar mühendis adayı olan benim visual studio desteklemesini şu an bekleyememem gibi. ki visual studio anaçekirdeği olan windows ta bile saçmalayabiliyor.