27 Haziran 2008 tarihiyle hayatımıza giren pardus 2008'in ardından Pardus 2009'un sürüm takvimi belli oldu. Pardus 2009 2008 sürümünden farklı olarak birçok yenilikle karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Pardus severlerin heyecanla beklediği haberin devamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Not:Pardus tübitak tarafından geliştirilen linux çekirdekli Windows'a alternatif bir işletim sistemidir.
görsel olarak güzelleşmiş ve bu nedenle de ucu ucuna yeten sistemleri ağırlaştırmış işletim sistemidir. Windows kullananlrın usb bellek virüslerinden çile çektiği bu günlerde pardus virüssüz ve güvenli bir sistem sunmaktadır ki bu da zaten pardusa geçiş için yeterli bir gerekçedir. Ufak tefek problemler de zaten güncellemelerle düzeltildiğinden problem teşkil etmemektedir. Hatta özgürlükiçin.com sadece kargo ücretiyle cd'leri adresinize göndermekte. Özetle windows kullanıcılarına sadece cd'yi alıp pardusu kurmak kalıyor.
tavsiye edilir. 2008.2 sürümü de tavsiye edilir. en kısa sürede 2009 edinip kuracağım. görselliği ön plana çıkararak daha çok kullanıcıya ulaşacağına inanıyorum.
Linux temeline kurulmuş tamamı Türk Mühendisler tarafından hazırlanmış Türk işletim sistemi Pardus'un 2009 versiyonu. TÜBiTAK'a bağlı UEKAE( Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü ) tarafından geliştirilmiştir.
2003 yılında başyan 2005 yılında resmen hayata geçen milli bir projedir. 2008 versiyonundan beri kullanıyorum.
2009 versiyonu Tüm Microsoft ürünleriyle başa baş hatta bazı konularda daha bile iyi durumdadır.
Neden Pardus kullanmalıyız?
1. Pardus ulusal bir işletim sistemidir.
2. Açık kaynak olduğu için şimdi, yarın ve sonsuza dek bedavadır.
3. Microsoft imparatorluğunun baskıcı ve kısıtlayıcılığından kurutulursunuz.
4. Toplandığında 1.500 liraya yaklaşan fiyatlarda satılan programlara tamamen ücretsiz sahip olursunuz.
Windows Vista Business 374 TL
Office Professional 2007 851 TL
Anti Virüs pROGRAMI 80 TL http://www.vatanbilgisaya...m/products.aspx?L2=SOFOPS
Bir bilgisayar için TOPLAM 1.305 TL. Birde Dizüstü varsa, 700 TL DE iKiNCi LiSANSLAR iÇiN, şimdiden 2.000 lirayıgeçtik.
10 Bilgisayarlı bir ofis düşününce, bil geyts için çalıştıklarını anlamak zor olmaz.
5. Pardusta ofis programları dahil olmak üzere yüzlerce işe yarar program bedavadır.
6. Pardus kullanıyorsanız anti virüs programı kurmanıza gerek kalmıyor çünkü virüsler başta olmak üzere bütün zararlı yazılımlardan tamamen kurtulursunuz.
7. Pardus Linux tabanlı olduğu için herhangi bir microsof ürününe göre kıyaslanamayacak kadar hızlı ve esnektir.
8. Pardus açık kaynaktır ve her gün gelişmeye devam eder.
9. Microsoft işletim sistemlerinde ipler onların elindedir. Onlar neye izin verirse onu, ne kadar izin verirse o kadar, ve nasıl isterse öyle yaparsınız.
Ama pardus kullanmak özgürlüktür. Gerçekten bilgisayar kullanmaktır.
10. Microsoft'ta kişiselleştirme ayarları adı altında kullanıcıyla dalga geçer gibi küçük renk ayarları yapabilirken, Pardsuun her şeyini değiştirebilir dilerseniz baştan yazabilirsiniz.
11. Microsoft ürünü kullanmak periyodik olarak format atmak demektir. Pardus kullanmak sadece yeni bir bilgisayar aldığınızda işletim sistemi kurmak demektir.
12. Microsoft ürünleri klavyenin her tuşu için ayrı ayrı driver isteyebilir ve her hangi bir tuşunuz için donanım uyuşmazlığı hatası verebilirken, Pardus 25 dakikada sadece yedi sekiz seçenekle sistemi kurup bilgisayarı kullanmaya başlamak demektir.
13. Herhangi bir ofis programında yaptıklarınızı pardusla açabilir, düzenleyebilir ve yayabilirsiniz.
14. Pardus Microsoft disklerini tanır ve kullanabilirken, Microsoft sadece kendi hantal formatlarından başka formatları tanımaz.
Bütün bu sebeplere rağmen Microsoft ürünü kullanmaya devam etmek için korkaklıktan başka sebebi kalmıyor insanın.
Çünkü sömürgeler korkarlar. Sahiplerinin onlara gösterdiği yoldan çıkmazlar. Ama başkaları...... diye bahaneleri vardır, çünkü korkaklar sürüye dahildir.
bugün itibarı ile yüklediğim ve gayet başarılı bulduğum türkçe linux dağıtımı.
daha önce deneme maksatlı olarak 2008 ve 2009 rc sürümlerini kullandım.
ama bu sürümü gerçekten hedefe biraz daha yaklaşmış göründü bana.
gerek görsel yönü, gerekse tüm donanımları sorunsuz algılaması ile gayet tatmin edici ve kullanıcı dostu.
eksikleri var mı, var. hala birçok spesifik programın karşılığını bulmak zor, ama sadece ofis ve internet çalıştıran makineler için ideal.
1-2 sene sonra windows tekelini ciddi ciddi sallayacak görünüyor. en azından türkiye için...
bilim teknik in okuyucularına ağustos sayısında kurulum cdsini hediye ettiği linux tabanlı türkçe işletim sistemi. en azından bilgisayarın bir köşesine kurulup denenmelidir. gurub özelliği saysinde windows işletim sistemi olan bir bilgisayarda pardusunuzu da kullanabilirsiniz.
pardus herhangi bir yardım merkezi yerine; koskoca özgürlük için forumlarındaki gönüllü, işi bilen ve sizi anlayan insanları teklif ediyor...
Pardus sonunda 2009 sürümünü duyurdu. Diğer sürümlere göre daha kararlı çalışan ve daha gelişmiş olan pardusta görselliğe aşırı önem verilmiş ve daha da görsel bir hale sokulmuş. Pardus kullanan sistemler YALI, COMAR ve PiSi'ye eklenen ek özellikler sayesinde daha kararlı ve daha hızlı bir açılışa sahip. Diğer sayısız gelişmelerden göze çarpanlardan birisi de Pardus için yapılmış olan KDE4 teknolojisinin Pardus için yeni hazırlanmış olan araçlarda yer alması. Pardus 2009';da dosya sistemi olarak yeni nesil Ext4 kullanılmış. Ext3 ile kıyaslandığında hem dosya sistemi yetenekleri açısından hem de dosya sistemi kısıtlamaları açısından çok daha üstün olan Ext4, aynı zamanda Ext3'ten çok daha hızlı çalışıyor.
Pardus 2009 ile gelen en devrimci yeniliklerden biri de Pardus yazılım depolarından yapılacak güncellemeler için tüm bir yazılımın baştan indirilmesine gerek kalmaması. Örneğin, kullanıcının MP3 dinlediği programın yeni bir sürümü çıktı. Yeni sürümü internette aramak, bulmak, indirmek, eski sürümü kaldırmak ve yeni sürümü kurmak için bir sürü "next"tuşuna basmaya gerek kalmıyor. Pardus Paket Yöneticisi, tüm güncellemeleri kullancının ayağına getiriyor. Üstelik bütün programı yeniden indirmeye de gerek yok, çünkü eski sürüm ile yeni sürüm arasındaki farkı, yani küçük bir delta dosyasını indirmek yeterli oluyor. Pardus 2009'un bu yeni özelliğiyle, güncellemeler yüzde 90'a varan oranlarda küçülüyor. Bir başka deyişle Pardus 2009, kotalı internet kullanıcısının limitlerini de koruyor.
yeni masaüstü paketi sebebiyle pekte cpu dostu olduğu söylenemez. ha, elbette ki pardus caracal caracal'da da kullanılan eski masaüstü paketine geçebilirsiniz ama her ne olursa olsun caracal caracal'ın yarısı kadar performans verecektir.