t-10 B tipi paraşütler, güvenli ve rüzgara tabii bir paraşüt tipidir. Eskişehir inönü'deki thk'nın havacılık okulunda, başlangıç öğrencileri ilk olarak bu tip paraşütlerle atlarlar. katlama işini de daha sonra yine kendileri yapar. katlanması sanılanın aksine zor bir iş değildir... *
çok yaygın olarak kullanılan t-10 modelinde açılmama ihtimali önemsenmeyecek azdır. bunları katlayan tek yer kayseri hava indirme tugay komutanlığı bünyesindeki paraşüt katlama bölüğüdür. dünya standartlarının çok çok üzerinde bir hassasiyetle işlerini yaparlar ve bütün dünya askeri paraşütçüleri arasında haklı bir ünleri vardır. paraşüt açılmama kazaları genellikle paraşütten değil atlayıcı hatalarından kaynaklanır. uçaktan yanlış çıkma, havada çarpışma, yere inişi ayarlayamama gibi çok çeşitli sebepleri olabilir.
ilk paraşüt tasarımı büyük italyan tasasımcı leonardo da vinci ( 1452-1519) yapmıştır.da vinci'nin bu konuda çizdiği taslakta, bir adamın piramit biçimindeki bir çadırın altında dört iple bağlanmış olduğu görünür.ama sonraki 250 sene boyunca paraşütle ilgili pratik bir gelişme olmamıştır.sonunda paraşütü bulanlar güneş şemsiyesinden esinlendiler.1770'lerde fransız baloncu joseph montgolfier paraşüte bağladığı canlı bir koyunu yüksek bir kuleden aşağı attı ; montgolfier'in yurttaşı jean-sebastien lenormand 1783 'te bir kuleden paraşütle atladı; ama paraşütle düzenli ve başarılı atlayışlar gerçekleştiren ilk kişi başka bir fransız andre-jacques garnerin oldu.garnerin 22 ekim 1797'de paris'in üzerinde bir balondan paraşütle atladı.
(kopyala -yapıştır)