çok denemek istediğim birşey ama yükseklik korkum olmasından dolayı denemeye kalksam nasıl sonuçları olur bilemiyorum. korkularla yüzleşmek düşündüğüm kadar kolay olmaz sanırım.
Türk hava kurumu başlangıç kurslarında atlayıcı ile katlayıcı kişisi farklı olan nesnedir. Toparlıyorum, paraşütleri katlama aşamasında birkaç grup iş bölümü yaparak tüm paraşütleri katlar, atlayış anı geldiğinde herkes rastgele bir tane alıp uçağa biner. Pandik nickli yazarın ikibinbir yılında gerçekleştirdiği hazzı neredeyse orgazm tadında olan aktivitedir paraşütle atlamak.
1783 yılında mongolfier kardeşler kurtarmada kullanmak amacıyla 7 feet'lik bazı paraşütler hazırlayıp ilk paraşüt atlayışları gerçekleştirmiştir. bundan bir süre sonra aynı yıl sebastien lenordmand adındaki teknoloji profesörü montpellier rasathanesindeki kuleden evvela hayvanları, hemen arkasından kendisini atarak ikinci ciddi paraşüt atlayış serisini başlatır. bu atlayışta kullanılan paraşüt 14 feet'liktir. bu paraşütün temel amacı, yangınlarda o zamanın rasathaneleri gibi kuleleri bulunan yüksek yapılardan kurtulmayı sağlamak amaçlıdır.
bu gelişmelerden 2 yıl sonra ünlü fransız baloncu j p blanchard, bir köpeği 500 metre yükseklikten, bir paraşüte bağlı olarak boşluğa bırakır. j p blanchard 1786'da kalabalık bir topluluğun önünde ilk paraşüt atlayışını gerçekleştirir. bu, tarihteki ilk gösteri atlayışı olarak da tarihe geçer. bu atlayışta blanchard ayağını kırar.
andre jacques garnerin'in paraşüt tasarımı, balonun altına bağlanıp kapalı bir sistemle paraşütün dışarıya çıkmasını sağladığı için bazı kaynaklarda ilk paraşüt atlayışı olarak geçmektedir. oysa bu tasarım ilk modern paraşüt tasarımıdır, ilk atlayış değildir. bu kaynaklar daha sonra bu bilgileri tekzip yoluyla düzeltmiş olsalar da bu bilgi halen söylenegelmektedir. ayrıca garnerin'in atlayışı ilk paraşüt atlayışı olarak değil, ilk kazasız paraşüt atlayışı olarak geçer tüm kaynaklarda *. çünkü daha evvelki paraşüt atlayışları kırık, çıkılarla sonuçlanmıştır ama yine de gerçekleştirilmiştir.
--spoiler--
Garnerin made his first successful parachute jump above Paris on 22nd October, 1797.
--spoiler--
dünyanın ilk kadın paraşütçüsü, andre jacques garnerin'in eşi jean genevive garnerin'dir. ilk atlayışını 1802 yılında yapar ve ilk paraşüt brövesini alır. bu paraşüt brövesindeki paraşüt tanımıysa şu şekildedir:
--spoiler--
balon patladığı veya buna benzer bir hasar meydana geldiği zaman yere inişini yavaşlatmaya yarayan düzeneğe paraşüt denir. bu düzenek esas itibariyle balon sepetini taşıyabilen kumaş bir kubbe, bir ip ve kubbeyi açık bulundurmaya yardım eden ahşap bir kiriş veya çemberden yapılmıştır. balondan ayrılırken paraşüt kubbesinin içine hava doluşu bu kiriş ile kolaylaşır.
--spoiler--
buradan yola çıkarak bazı kaynakçalarda ilk paraşütçünün neden yanlış telaffuz edildiği anlaşılabilir. çünkü garnerin'in paraşüt düzeneği balonların hasar almaları durumunda balonun sepetini yere indirmek amaçlı olarak üretilen ve yaklaşık 130 kg olan bir sistemdir. bu nedenle garner ilk paraşüt brövesini (ki günümüzdeki paraşüt brövesiyle karıştırılıp ilk paraşütçü sanılmasının nedenlerinden birisi de budur) aldığı için ilk bröveli paraşütçü olarak isimlendirilir. bunun yanında zaten garnerin ilk hasarsız atlayışı gerçekleştirmiştir, ilk atlayışı değil. ilk paraşüt atlayışını garnerin değil 1783 yılında ilk önce mongolfier kardeşler, sonrasında da sebastien lenordmand yapmıştır. ve sadece sebastien lenordmand atlayışından evvel bir hayvanı test amaçlı kullanmıştır. zaten bu atlayış da ilk paraşüt atlayışı değildir. böylelikle basit bir mantıkla ilk test atlayışında bir hayvanın kullanılmadığı sonucuna rahatça ulaşılabilir.
sebastien lenordmand'ın paraşüt tasarımı olan 14 feet'lik paraşüt, doğrudan kişinin üzerine kuşandırılan bir yapıdadır. günümüz paraşütlerine benzer bir kuşanma prensibi olmasına karşın paraşütün kumaş bölümü herhangi bir düzenek içerisinden çıkmamaktadır. dolayısıyla ilk ciddi paraşüt tasarımı da garnerin'in tasarımı olarak kabul görür.
kaynaklar: "fédération aéronautique internationale - fai havacılık tarihi bülteni"
"türk hava kurumu türkkuşu paraşüt okulu kurs eğitim kitabı"
endülüslü abbas kasım ibni farnas ın paraşütü icat ettiği bazı kaynaklarda geçer... amacı uçan bir alet icad etmekti fakat icadı sadece yere çakılmayı engelleyebildi...
ilk defa bir köpek üzerinde denenmeyen, türkiye sınırları içerisinde sadece kayseride katlama işlemi yapılmayan ve en önemlisi açılmama hatalarının paraşütçü hatasından değil %100 katlama hatasından kaynaklanan sportif aparat, iniş takımlarına zeval verdirmemegeç.
açılınca tarafımdan takdirle karşılanan "square foot" boyutlandırmasıyla duygusal bağlarımızın çok derin olduğu tente.
dünyada istisnasız en zevk veren aktivitedir, paraşütçülerin tamamı bunu bilir, bunu söyler.
Paraşüt fikri eski Çin'e kadar gider. Leanordo da Vinci'nin de bu konudaki çalışmaları biliniyor. Bu fikri hayata ilk geçiren kişi ise Fransa'da 1783 yılında Louis-Sabestian Lenomand olmuştur...
Lenomand 4.5 metre yükseklikteki bir ağaçtan, omuzlarına birer adet bir çeşit şemsiye bağlayarak ilk deneyimini yapmıştır. Ancak o, buluşunu o seviyedeki bir yükseklikten, yangın çıkan bir binadan atlayarak kaçmak için düşünmüştü...
Uzun süre bastonla dolaşmak zorunda kalsada tarihe paraşüt ile atlayan ilk insan olarak geçmeyi başardı..