TüRK VATANDAŞLıĞı KANUNUNUN UYGULANMASıNA iLiŞKiN YöNETMELiKTE yapılan bir değişiklikle ülkeye para getiren bazı eşhasın başka koşul aranmadan vatandaşlık hakkı kazanabilmesi hali. şöyle ki:
------------------------------
Karar No. 2016/9601 R. Gazete No. 29946
Karar Tarihi: 12.12.2016 R.G. Tarihi: 12.1.2017
Ekli "Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına ilişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in yürürlüğe konulması; içişleri Bakanlığının 6/12/2016 tarihli ve 3972 sayılı yazısı üzerine, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 46 ncı maddesine göre. Bakanlar Kurulu'nca 12/12/2016 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
Binali YILDIRIM
Başbakan
TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNUNUN UYGULANMASINA iLiŞKiN YÖNETMELiKTE DEĞiŞiKLiK YAPILMASINA DAiR YÖNETMELiK
MADDE 1– 11/2/2010 tarihli ve 2010/139 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına ilişkin Yönetmeliğin 20 nci maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, mevcut fıkralar buna göre teselsül ettirilmiş, aynı maddenin mevcut dördüncü fıkrasında yer alan "(b) bendine" ibaresi "(b) ve (c) bentlerine" şeklinde, "ikinci" ibaresi "üçüncü" şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(2) Aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan yabancı, Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir:
a) En az 2.000.000 Amerikan Doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Ekonomi Bakanlığınca tespit edilen,
b) En az 1.000.000 Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtLarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen,
c) En az 100 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen,
ç) En az 3.000.000 Amerikan Doları tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye'de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen,
d) En az 3.000.000 Amerikan Doları tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine Müsteşarlığınca tespit edilen."
"(6) ikinci fıkrada belirtilen parasal değerlerin belirlenmesinde, tespit tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının efektif satış kuru esas alınır."
MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3– Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Bir çok ülkeden olan sistem.
Benim kafama takılan ise şu; kim banko maçlar varken gelip de bu ülke ile sürpriz oynar?
Edit: cevap; yatırdığı parayı ihalelerle misli misli çıkartacak insan gelir ancak. Kendi ülkesinde yemediği halt kalmayıp içine eden, başka ülkenin de içine etmek isteyen insan gelir. Yoksa diğer türlüsü bulmaz bizi.
Son derece yanlış bulduğum sistem. Ülke benliğini, sahiplenme duygusunu olumsuz etkileyecek, zaten karman çorman olan ülkeyi iyice çorba edecek uygulama zannımca.
Ha kaldı ki burada para ile kim neden vatandaşlık alır anlamıyorum.