devlet okullarında okuyan öğrencilerin özel okullarda okuyan kişiler için sarfedilen aşağılama cümlesidir."biz götümüzden terler dökülüne kadar çalıştık kazandık sen yan gelip yattın ama parayı bastın aynı bölümde okuyoruz" demenin kısa versiyonudur.
gayet mantıklı bir sözdür. okula girdikten sonra zor olmuş kolay olmuş ne fark eder. sen paranla gitmişsin bölüme, parası olmayan adamın hakkını gasp ederek.
Kesinlikle Türkiye Şartlarında Doğru Olan Sözdür.
Bir kesim Bir ya da Birkaç Senesini Dershane-Ev Maratonunda Çürütürken, Diğer Kesim Parayı Bastırıp Tırt Bir Puanla O Bölüme Girebilir..
(bkz: Hayat Size Güzel ibneler)
muhtemelen üniversitelerin cackık diye tabir ettiğimiz bölümlerinde okuyan insan söylemidir. hani öyle bölümler vardır ya eşeği bağlasan 4 yılda okur. eğer kişi böyle bir bölümde okuyorsa işin zor kısmını üniversiteye girmek zanneder.
zahmet edip öss ye girip kazanabilirseniz özelinden sağlam bir mühendislik veya tıp falan okumaya çalışın da parayla okunabiliyor mu okunamıyor mu görün. üniversiteyi okumak girmekten kat kat daha zordur. tabi bu bazı bölümler için geçerli.
özel üniversitede okumak devlet üniversitesinde okumaktan daha da streslidir. zira her uzattığın yıl onlarca milyar paraya mal olacaktır. senin 20 ytl verip üstüne dırdır ettiğin yaz okuluna adam kredi başına 200 ytl verir.
şöyle de bir durum vardır. amerikadaki çoğu üniversite - türkiyedeki üniversitelerin yanına yaklaşamayacağı üniversitelerdir bunlar- yıllığı 20 bin 40 bin dolar arasıdır. sakın yurt dışına gidip parayla babam da okur demeyin adama götüyle gülerler. öss de ineklemekle iş bitmiyor dünyadan haberiniz olsun. *
maddiyatın, bilgiden öne geçtiği zamandır.
geçenlerde duydum artık parası bol olan tabiri caizse 'babası para sıçan' gençlerimiz, öss sınavında barajı geçmek için kursa gidiyorlarmış, ne de olsa babamın parasıyla okurum diye..
bu zihniyetin oluşmasına sebep olan ebeveynler de hata arıyorum ben.
-oğlum naptın bugün ?
-okuldan kaçtım, bilardoya gittim, eğlendim geldim.
-söyle bakalım barajı geçebiliyor mu puanların?
-az kaldı geçmesine baba.
-ha tamam oğlum barajı geç, gerisini boşver.
-ehehe haklısın baba.
bilgi varsa azim varsa burs da vardır ama 358 puan * alan iki gençten babasının parası olanı, parayı bastırıp koç üniversitesinde ekonomi okuyabilirken, azimli ve bilgili arkadaşımız bu puanla para vermeden aynı bölüme girememektedir.
okumak istediği bölüme girmek için önüne koyulan alakasız sınava ilgi göstermedi diye öğrencinin yediği laftır.zaten psikoloji okumak isteyen bir insanın da türkçedeki ulama kuralını bilmesi gerekmektedir yada bunun gibi alakasız kuralları.
bu arada"parayla babam da okur" diyen kişiler her üni. dışında geçirdiği senesi için ayrı bir dersaneye yazılır
bu dersaneler zaten babasınındır ve bu arkadaş bedava gidiyordur değil mi ?
iş hayatına atıldığınızda daha iyi kavranacak söz. gördüğüm ve bildiğim kadarıyla ki bu bir genellemedir; devlet okulunda ders çalışmaktan ödev yetiştirmek için uğraşıp haftalarca uykusuz kalan yurdum öğrencisi baba parasıyla özel okula gidip bütün gününü makyaj, erkekler, kadınlar, son model arabalarla değerlendiren öğrenciden çok daha donanımlı ve bilgili mezun olmaktadır. ne var ki bir çok sektörde bunun farkına varabilecek idareci konumunda insan yok. o yüzden baba parasıyla okuyup birilerinin torpiliyle sizin sahip olmanız gereken işi elinizden alan insanlara kızmayın. balık baştan kokar ne de olsa.
son derece geçerli bir söylem. hemen hemen aynı puan alan iki kişiden birinin parası varsa şayet, vakıf üniversiteleri alternatifine sahip. diğerinin ise tercihi sadece devlet üniversiteleridir. vakıf üniversiteleri'nin burslu puanları dışında çoğunun puanlarının yerlerde süründüğünü görürsünüz.
çok doğru bir cümledir. öss de ilk 1000'e girip, odtü tercih edip yaz okulu parasını zor çıkaran insanlar varken ** 20000'e yakın bi sıralama çıkarıp bilkentte aynı mühendisliğe giren öğrenci milyarlar döküp gezip tozarken harcadığı dersini kurtarabilmektedir. bu mudur adalet?
türkiye koşullarında tam tersini düşünmek ahmaklıkdır. Ekmeğin aslanın miğdesinden kıçına kaçtığı bu devirde en önemli şey bir üniversite okuyarak çehreni genişletmek ve akabinde daha avantajlı bir şekilde uygun bir işe başvurmak.Eğer aile imkanları sağlayabiliyorsa kesinlikle okunmalıdır. Zira artık devir imkan devri ve özel üniversitelerin imkanları devlet üniversitelerinden daha iyi..
Ayrıca unutulmamalıdır ki bir çok vakıf üniversitesinin genel öğrenci profilini orta gelirli aileler oluşturmaktadır. Bu insanlar kıçlarını sıkarak " aman çocuğum okusun " diye uğraşmaktadır. tabi istisnalar vardır. ama herkes de taşak kebabı yapmamaktadır.
öncelike ya bu insanların kafası ters çalışıyor ya da benim demek istiyorum. yani okuduğunuzu algılamaktan da mı acizsiniz.
başlık ne diyor kardeşim. ilk önce bir oku. şu başlığı algılayamayan adam öss de birinci olsa farketmez. başlıkta para ile babam da okur diyor değil mi? yani para verenlerin daha kolay okuduğu paralı adamın sanki parasını bastırıp diploma satın aldığını söylüyor.
vakıf üniversitelerinin kapısının önünden geçen bir adam bu durumun zaten böyle olmadığını bilir. bilkent de, tobb da ve başka pek çok üniversitede hem paranı verirsin hem de dersler hayvan gibi zordur adamın götünden kan alırlar.
şimdi adam öss de çok çalışmıştır öteki daha az çalışmıştır ve aynı diplomayı alacaklar diyeceksiniz. bu tamamen ayrı bir tartışma konusu. zira adamın istediği kadar parası olsun kafası çalışmıyorsa o üniversiteyi bitiremez. öss derece yapıp odtü ye girip hazırlıkta 2 sene kalıp okuldan atılarak siktirolup giden binlerce öğrenci var. abartmıyorum. bana inanmayan gitsin odtü hazırlık hocalarına sorsun.
türkiye de türkiye yi geçtim dünyada zaten adelet diye bir şey yok ki? odtü yü kazaman ama zengin olmayan orta halli bir devlet memurunun çocuğunu düşünelim. o doğuda 10 kardeşten biri olan götünde donu olmayan çocuk ile eşit şartlarda mı hazırlanıyor. o doğudaki ilkokulu zor bitiren sonra çalışmak zorunda kalan çocuk odtü yü kazanan çocuğa sen baba parası ile hazırlandın senin gibi olsam babam da kazanır odtü yü dese kim ne diyecek ?
ayrıca öss de inekleyerek üniversite kazanan bazı bünyelerin sandığı gibi günlerce uykusuz kalarak sürekli inekleyerek bitirilen üniversiteden hayır gelmez. öyle mezun olan adamdan da bir bok olmaz. ben üniversitede hayvan gibi inekledim ortalama kastım işde yükselemiyorum boşuna demeyin. üniversite demek farklı bir hayat farklı bir kültür demektir. üniversite ders demek değildir. hayata bakış açınız, insan ilişkileriniz, düşünce tarzınız kısace her şeyiniz değişir. siz sadece ineklerseniz sadece teknik bilginiz gelişir ve sizden de bir bok olmaz. ondan sonra hayat adaletsiz diye bağırırsınız.
-parayla babam da okur necati.
-deden?
-o okuyamaz parayla ama yazar.
-enişten nasıl bu konuda?
-çok zeki, zehir gibi zeka var ama okumuyor, çok haylaz. sanayiye vericem, bari meslek edinsin.
-haklısın.
-sen de.
meselenin mutfağından sesleniyorum. kişide uygun kumaş yoksa parayla da olsa adım attıramazsınız. özel okulla sadece çocuğunuzun arkadaş çevresini belli bir standarda kavuşturmuş olursunuz. ha bu iyi sonuşlar mı verir, kötü sonuçlar mı verir bunu da zaman gösterir. bir de bu başlık babam da diyerek parçası olduğu bütünü hafife almıştır. babalar paranın adının geçmediği dönemlerde kendi gerçeklerini aşarak harikalar yaratmışlardır zaten.
türk-kürt, alevi-sünni, ateist-dinci, fenerbahçe-galatasaray, kaşar-namuslu gibi tartışmalarından sonra okuduğumda beni çok da şaşırtmayan yargı. kimler oltaya gelecek diye atılan bir yemde denilebilir.
bu vakıf üniversiteleri dediğiniz şeylerde, öğrenciye okulu uzattırmak için ne gelirse yapar adamlar. evet belki bölüme girerken bir adaletsizlik oluyordur ama, bu hayatın her alanında olmaktadır. senin araban vardır, bir yere ulaşman daha kolaydır. başkası otobüse biner. ne yani paran olacak, ama başkaları otobüse biniyor diye araba mı almayacaksın? bazı bölümler vardır, dandiriktir. bu konuda haklı olabilirsiniz. ama her bölüm için aynı şey geçerli değildir. öğrencileri gerektiğinde gayet iyi kastırırlar.