Parası olmayanın yüzüne bile bakılmadığı bir devirde yaşıyoruz.
Paran yoksa,
adaletin parayla geldiği bir ülkede yaşıyoruz...
mantığın bittiği yerdeyiz.
Türkiyedeyiz.
Milliyet gazetesinin neresinden uydurduğu belli olmayan saçma sapan haberidir.
öncelikle haberde yer alan parasal değerler sözüm ona avukatlık asgari ücret tarifeleridir ki bu durum da külliyen yalandır. (haber de zaten 2010 yılına ait olmakla ne demeye gündeme getirlmiş anlamış değilim.)
diğer bir yanlışlık da "her ne olursa olsun dava açabilmek için cebinizde 600tl'nin olması gerekiyor. dava dilekçesi vermek 1200tl'ye mal oluyor" gibi saçmalıklardır.
bu gün itibariyle, örneğin haberde yer alan şekliyle bir boşanma davası açmak istiyorsanız ve davanızı kendiniz takip edecekseniz; ödeyeceğniz harç ve yapacağınız masraf pul, dosya vs. masraflarıyla birlikte 70-80 TL. civarıdır.
ha ben vekil aracılığıyla davam takip edilsin, bir avukattan hukuki yardım almak istiyorum diyorsanız elbetteki avukatın istediği vekalet ücretini ödeyeceksiniz. bunun doktorun özel muayenesinde ödenen tedavi ücretinden, otelde alınan tatil hizmetinden, lokantadan yenen yemekten farkı olmadığı sanırım ortadadır.
olayın yargının iş yüküyle zaten bir alakası olmamakla birlikte önemle hatırlatılması gereken konu ise şudur.
bir avukattan hukuki yardım alacak ve avukatlık ücretini ödeyecek maddi durumunuz yok ise bulunduğunuz şehrin barosuna baş vurup adli yardım talebinde bulunabilrisiniz. eğer durumunuz adli yardım almaya uygunsa (örneğin üniversitede öğrenciyseniz ve başkaca bir geliriniz yoksa) baro size derhal bir avukat atayacaktır.
ceza davalarında ise soruşturma aşamasında savcılıktan, yargılama aşamasında ise mahkemeden avukat talep edebilirsiniz. bu durumda derhal size bir müdafi atanır ve giderler savcılık gider kaleminden karşılanır.
hatta mahkeme harç ve giderlerini ödeyecek durum da dahi değilseniz bu sefer dava açarken adli müzaharet talebinde bulunabilirsiniz (dilekçenizin sağ üst tarafına adli müzaharet taleplidir yazmanız yeterli), mahkeme maddi durumunuzu değerlendirir ve talebiniz uygun bulunursa sizden harç ve giderleri dahi almaz.
sonuç: insan hak aramak için önce hangi haklara sahip olduğunu bilmeli, yalan yanlış yönlendirmelerle kendi hakkının gasp edilmesine izin vermemelidir.