Parasomni kelimesi köken olarak; Yunanca para (eşlik eden) ve Latince somnus (uyku) kelimelerinden oluşmaktadır ve “uykuya eşlik eden olaylar” anlamına gelir.
Genellikle yeni doğanlarda ve yeni yürüme dönemindeki çocuklarda görülür. Yaş ilerledikçe azalmakla birlikte, 15-24 yaşlan arasında ikinci bir artış gösterir. Bu bozukluğun gelişiminde, genetik etkenler önemli rol oynamaktadır.
Uyku non-rem ve rem olmak üzere 2 ana periyodun birbiriyle devamı ile oluşur. Rem rapid eye movement yani hızlı göz hareketlerinin kısaltılmış halidir. Rem sırasında fizyolojik felç gerçekleşir.Buna Rem atonia denilir, beyin sapından gelen girdilerin omurilik üzerindeki etkisiyle oluştuğu söylenir. Eğer uyku halinde iken, rem esnasında bu fizyolojik atoni yani iskelet kaslarının fizyolojik felci gerçekleşmezse rüyada yaşanana uygun davranışlar gösteririz. Karabasan olarak anılan bir diğer uyku bozukluğu ise bilinç hala yerinde iken bu fizyolojik uyku felcinin gerçekleşmesinden kaynaklanmaktadır.
Sabah uyandığımız zaman ellerimizi yumruk yapmaya çalışınca yeterince güçlü bir kasılma gerçekleşmez. Bu durumun nedeni de daha yeni içinden çıkılan uyku felcidir.
"Parasomnilerin niçin ortaya çıktığını tam olarak bilemesek de bu konuda en yaygın kabul gören görüş, insan beyninin olgunlaşma sürecinde bir aksama olduğu. Bu sürecin aksaması sonucu beynimizin gövdemizi sevk ve idare etmesinde sorun ortaya çıkıyor. Parasomni başlığı altında 30' dan fazla klinik tablo tanımlanıyor. Parasomnilerin hangi uyku evresinde olduğu, nedenin belirlenmesinde ve tedavide önemli."
uyku sırasında aniden ortaya çıkan veya uyku uyanıklılık eşiğinde oluşan, beyindekı algı yanılmaları sonucu olusan uyku sırasındakı bilincsiz hareketlere denir.