komünizmin geleceğini düşünerek elde silah beklemek, son birkaç tane numunelik kalan komünisti de def etmek psikolojisi olarak da algılanabilinecek haleti ruhiye durumu...
ilerlemiş vakalarda durum çok ciddileşebilir , bilimsel olarak açıklarsak ;
belirtisidir ve nedeninin kısmen kalıtsal, kısmen de çevre etkilerine bağlı olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar, aynı genetik yapıya sahip tek yumurta ikizlerinin ya birlikte paranoyak olduklarını ya da olmadıklarını, oysa farklı genetik yapıları olan çift yumurta ikizlerinde bu birlikteliğin çok daha az olduğunu göstermektedir. Sonuç, bir tür kalıtsal etkinin var olduğu görüşünü desteklemektedir. Öte yandan, çevrenin yarattığı stresler, belli aile içi ilişki biçimleri ve yaşam tarzları da paranoya olasılığını artırmaktadır. Ancak kalıtsal yatkınlık olmaksızın bu etkilerin paranoyaya yol açma olasılığı düşüktür.
Aşağı yukarı herkes zaman zaman kendisiyle "uğraşıldığı" düşüncesine kapılır. Ama bu geçicidir ve değişen koşullarla birlikte ortadan kalkar. Ancak eğer kalıtsal etken söz konusuysa belirtilerin dikkatle değerlendirilmesi gerekir. Araştırmalar, anne - babaları paranoyak olanların en yüksek risk grubuna girdiklerini göstermektedir. Paranoya, daha çok ileri yaşlarda ve toplumun alt tabakalarından kişilerde görülmektedir. Dikkatli incelemeler, bu ruhsal rahatsızlık ciddileştikçe, gerek hastalığının, gerekse kendisine kötülük edildiği duygularının yoğunlaşması sonucu hastanın, insanlarla yakın ilişkilerden kaçındığını, bunun da onu toplam merdiveninin alt basamaklarına doğru ittiğini ortaya koymaktadır. Paranoya, kendi başına pek tehlikeli değildir. Ama daha tehlikeli bir durumun, yani paranoid şizofreninin bir ön uyarısı olabileceği unutulmamalıdır. Kötülük görme duyguları bazen, misillemede bulunma arzusu ya da içinde bulunduğu durumla kendi başına, başa çıkma düşüncesini doğurabilir. Sözgelimi insanların kendisini ve başkalarını radyodan çıkan elektrik dalgalarıyla ele geçirdiğine inanan bir paranoyak, karşı önlem almanın görevi olduğunu düşünebilir ve harekete geçebilir. Ama gerçek bir tehlike olasılığı pek azdır, çünkü hasta kişi aynı zamanda çok tedirgin ve korku içinde olduğundan, tehditleri yalnızca sözde kalır.
Belirtiler
Hasta çok canlı sanrılar yaşayabilir, olmayan sesler işitebilir. Günlük olaylara, rastlantılara, başkalarının sıradan hareketlerine, kendine ilişkin olağanüstü anlamlar verir. Kulak misafiri olduğu konuşmaların kendisine ilişkin olduğunu, bunun herkesin ona karşı birleşmiş olduğunu kanıtladığına inanabilir. Sokaklarda, rastlantı sonucu birbirine benzer insanlar görse, izlendiği kanısına kapılabilir. Sonuç olarak, paranoyak kişi çoğunlukla korkak, kafası karışık ve sinirlidir. Yine de, başka akıl hastalıklarına oranla, düşünme ve öteki zihinsel süreçlerde fazla bir bozulma olmaz. Eziyete, haksızlığa uğrama duygusu, bunamada, epilepside ve amfetamin türü ilaçların alınması sonucunda da görülebilir. ilaçla ortaya çıktığında geçicidir ancak ilaç bedende etkisini sürdürdüğü varlığını korur.
Tedavi
Paranoya ciddi bir hastalıktır ve tedavisi kolay değildir. Ne yazık ki, belirtiler genellikle geç fark edilir. Uzun süre hastanın yalnızca kavgacı, huzursuzluk yaratıcı olduğu düşünülür. Öteki davranışları ve inançları olağan, akla uygun olduğu için, kimse akıl hastalığından kuşkulanmaz. Tam anlamıyla ileri bir durum olan paranoid şizofreni, genellikle psikotrop türü ilaçlarla tedavi edilir. Hastaların dörtte biri ilaç tedavisi ve psikoterapiyle belli bir süre sonra iyileşir. Ancak paranoyak özellikler ortadan kalksa da, hasta sürekli tıbbi gözetim altında tutulmalıdır.
Benimdir.
Takıntılarım ve kafamda kurduğum paranoyalarım vardır. O yüzden asla mutlu bir ilişki yaşayamadım. Bir çok türk kızı hani kıskanır. Bu gerçekten bende hastalık derecesinde. Yalan söylemesin biri bana yalan söylediğini hissettiğim an takarım. Ya da söylediğini farz edip takarım. Manyağım ben. Gidip sevgililerimin evini gözetlerdim evde mi yalan mı söylüyor acaba diye. Kimlik numarası kütük her şeyine kadar araştırırım bir insanı. Ne zaman emin olma hissi gelirse o zaman bırakırım. Güvensizlik belkide altında yatan bu hastalığın. Bilemiyorum. Durup dururken huzursuzluk çıkarırım kafamda kurduğum şeylerden sevgilime. Normal hayatımda rahat bir insan hani bişeyden aşşağı kasımpaşa tarzı bir kız olsamda ailem ve sevdiğim biri işin içine girince deli gibi şizofrenik tavırlar sergiliyorum. Konu sevgilimse "başka kız mı var acaba, acaba beni sevmiyor mu, acaba acaba acaba" ailemse "acaba benden bir şey mi gizliyorlar, kötü bir hastalığı mı var annemin babamın söylemiyorlar, babam annemi mi aldatıyor acaba" diye kurarım milyon defa kafamda. Ve bu tarz bi sevgilim olmuştu sürekli kavga ediyorduk yok nerdesin konum at, bulunduğun odanın videosunu çek, arkadaşlarıyla dışarı çıkardı kız yok erkek erkeğe dese bile gider gizlice gözetlerdim. Kendim gidemiyorsam başkasını gönderirdim. Evdeyim derdi evinin önüne gidip arabası duruyor mu diye bakardım. Kontrol manyağım resmen. Bu yüzden sürprizleri bile sevmem. Bana yapılan her sürprizi zehir ederim. Hatta bazen biri bana sürpriz yapar diye bile korkuyorum. Sadece "peki" lafının altında milyon tane detay arıyorum. Konuştuğum insanları defalarca irdeliyorum. Benim gibi kızlar var biliyorum ama.
Herzaman en kotusunu dusunup kendi kendini strese sokan insana denir. Sizi surekli olarak alarm durumda tutar bir yadanda iyi bir durumdur surekli alarm durumda olmak.