parankima dokusu

entry1 galeri0
    1.
  1. bol stoplazmalı, ince zarlı, kofulları küçük ve az sayıda olan canlı hüzrelerden oluşurlar. bitkinin diğer doku ve organlarının arasını doldururlar. farklı şekillerde olan bu dokunun hücrelerinde kromoplast, kloroplast ve lökoplast denen plastidler bulunur.besin maddelerinin depolanmasını, iletilmesini ve solunum gibi metabolik olayları gerçekleştirir.görevlerine göre 4 çeşittir:
    - özümleme (assimilasyon) parankiması: yeşil bitkilerin yapraklarında, genç gövde ve dallarında bulunur.bol kloroplastları yapılır. fotosentezin gerçeklerştiği dokudur. besin sentezler. bir yaprağın kesitinde üst epidermisin altında silindir şeklinde bulunan bol kloroplastlı hücrelerin oluşturduğu doku palizat parankimasıdır.palizat parankimasının altında daha az kloroplast taşıyan sünger parankiması bulunur.

    - depo parankiması: bitkinin kök, gövde, tohum ve meyvelerinde bulunur. şeker, nişasta, protein gibi maddelerin depolanmasında görev alır. bu dokunun hücreleri klorofilsiz veye çok az klorofilli inca zarlı büyük parankima hüzreleridir.

    - iletim parankiması: özümleme parankiması ile iletim demetleri arasında su ve besin iletimini sağlar.hüzreleri kloroplastsızdır.

    - havalandırma parankiması: geniş hücreler arası boşluklar vardır. oksijen temininde güçlükle karşılaşan bataklık ve su bitkilerinin kök ve gövdelerinde bulunur. bitkinin gaz alışverişinde görevlidir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük