üniversite sınavına çalışmak yerine yan gelip yatan, sayısalda 7700. olup parayı basıp bilkent'e giden benim gibi insanlardır. yapacağınız genellemeyi sikeyim.
henüz o diplomayı almamış olsam da birtakım hedefler için vakıf üniversitesinde okuyorum, hem de sizin 'aaooooo odtü' diye önünden geçtiğiniz kampüsteki fakülteleri tercih listesine almadım bile(zira -birkaçı dışında- versem yerleşiyordum.) odtülü genç aldığı diplomayla övünüyorsa, ben de gecenin bu vaktinde diplomamı sene kaybetmeden elde edebilmek için ders çalışıyorum, bazı yerleri anlamıyorum, üzülüyorum, nasıl yapacağım diye kafa yoruyorum. çünkü sizin düşündüğünüzün aksine bizlere sorular verilmedi, hocalar 'içiniz rahat olsun konuşur anlaşırız.' demedi.
(madem ders çalışıyorsun burada ne işin var diye düşünenler için: 50 dk ders 10 dk dinlenme ideal ders çalışma biçimidir ve o 10 dakika içerisindeyim.) *
diploma diplomadır paralısı parasızı fark etmez mühim olan diplomadan sonraki yaşamdır kendini eğitim sürecinde ne kadar geliştirdiğindir. parasız paralı muhabbetine girilirse bu ayrımcılık olur.
kendini, kendi kapasitesine göre değerlendiriyorsa övünmekte belki haklıdır. belki eskiden çok daha maldı, ne bileyim.
ama başka kriterleri de işin içine katıyorsa oturup düşünmek lazım tabi.
hangi üniversteden mezun olunduğuna göre değişebilcek durum. Amerika, ingiltere, türkiye vb.ülkelerde adı üniverste diye geçen ama resmen paralı kurs gibi olan okullar var ve evet bunlara saygı duyulmaz. paralı kurs tarzında, ticarethane, gelişmekte olan ülkelerden para yolmak amaçlı var olan bu üniversteler zaten mezun olunan ülkelerde de ciddiye alımıyor. Ben şahsen daha çarpım tablosu bilmeyen adamın, gidip amerikadan üniverste diploması aldığına şahit oldum, o diplomayla türkiye'deki saftirik insan kaynakları uzmanlarını ya da insanları kandırabilir ama amerika da diploması ancak kurs diploması niyetine kabul görür.
bunun dışında çok kaliteli, dünya standartlarında eğitim veren, öğrenciye teknolojik ve araştırma bazlı her imkanı sağlayan, yabancı dil konusunda kaliteli eğitim veren özel okullar da var. zaten bu okulların mezunları yurt dışındaki saygın, kabul görmüş üniverstelerde de başarı sağlayabiliyorlar. en azından benim tanıdığım özel okul mezunu, yurt dışında iyi üniverstelerde başarı sağlayan zeki arkadaşlarım var.
devlet okullarına girmek de türkiye siteminde takdir edilmesi gereken bir başarı, ama her devlet okulu kaliteli eğitim vermiyor mağlesef, her şeyden önce imkanları kısıtlı, arkası sağlam, öğrenciye takık, sırf egolarından dolayı öğrencisini mezun etmeyen psikopatlarla dolu. ama özel okulda bu işlemez. devlet sektöründe ayağını kaydırmak zordur ama özel sektörde öğretmen performansı düşerse anında postalanır. öte yandan bazı özel üniversteler salak doludur, bunlar ilkokul kesir problemi bile çözemezler ama bir devlet üniverstesi öğrencisi her zaman öss sınavını geçmekle kendini kanıtlamıştır.
özetle özel mi, devlet mi önemi yok, önemli olan hangi üniverste ve hangi bölüm? eğer üniverste kaliteli eğitim veriyorsa, öğrenciler hakkı ile bir bir şeyler öğrenerek mezun olmuşsalar, eğitimleri iş yaşamında başarılı ve disiplinli olmalarını sağlayacaksa, özel ya da devlet önemi yoktur. önemli olan eğitimin kalite düzeyi ve hakkıyla geçip geçilmediğidir.
eğer diplomayı da parayla aldıysa iki kat ayıp etmiştir. ama parayla okusa bile diploma alabilmek önemlidir bence. kafa patlatmış, çalışmış, öğrenmeye çabalamış... ve sınavlardan geçer not alıp diplomayı haketmiş. başka şey düşünmeye gerek yok. diploma aldım diye övünüyorsa gereken sözü yapıştırırsın ama diploma alabildiği için de sen översin.
Paralı olsun parasız olsun, sonuçta diplomasının arkasına sığınan, okul hayatı boyunca kendini yetiştirmesiyle değil de, bir kağıt parçasının kendine kattığını sandığı kaliteyle yer edinmeye çalışan insandır.
özel üniversite dediniz iyi hoş da güzel kardeşim lütfen bir zahmet o öss kitapçığını bul buluştur, git araştır bak bakalım "aman paralı" diye burun kıvırdığın okullar kaç puanla öğrenci alıyorlar. evet aralarında gerçekten çok dandikleri de var ama çok sağlam okullar da yok değil hani! üstelik burda okuyan öğrenciler o verdikleri "paralarla" aldıkları diplomayla mutlaka bir iş bulup "para" kazanıyorlar, sen de "ben devlet okulunda okudum ama ben daha üstünüm neden beni işe almadınız" diye ağlıyorsun. naber?!
haaa, para var imkan var!
ayrıca sanane lan yarraam!
"Gerçek olan öğrenmektir. Nereden, nasıl öğrenirsen öğren. Nereden, nasıl öğrendiğin, diploman, hatta neler bildiğin de önemli değil. Ne yaptığın önemlidir." Orhan Kemal
bak hazır zaten, kıvırıp veriyorlar diplomayı -ya ya kurdeleli falan- al götüne sok. başka ne işine yarayacak neticede para vermişsin. övünmek falan saçma şeyler.
sen şimdi böyle bir şeyi eleştirecek kadar gerizekalı olduğun halde, herhangi bir puanla devlet okuluna girdin, aldığın diplomayla övünebilirsin. ama ben mesela senden daha yüksek puanla bir özel üniversiteye girdim. övünemem. çünkü ben malım. bilkent'in paralı bölümü 335 puanmış falan kime ne? atacaktım kapağı sütçü imam'a, götümü de yaya yaya geçecektim sınıfı, bitirecektim okulu. senin gibi mallarla da uğraşmayacaktım.
ikiyle ikiyi çarpar ve hatta derece yapması gerekebilir bazı bölümlere girmek için.
halbuki barajı geçip anadolu üniversitesinde vasat bir bölüme kapağı atabilirdi sanırım.
cahil oldukları için hala dünyadaki devlet ya da özel üniversitelere öss ile girildiğini sanan yazarların hedef tahtasıdır ayrıca.
ben olsam sizi bu cehaletinizden dolayı devlet üniversitesine bile almazdım.
özel üniversiteyi bitirmiş adama söylenecek söz yoktur. en az devlet üniversitelerindeki kadar kaliteli eğitim almıştır. hatta yaz okullarında kredi başı daha fazla para yolmak için daha fazla zorlamışlardır bunları ders konusunda. eminim o sınavları geçebildilerse o diplomayı haketmişlerdir. hem özel üniversitelerin olması iyi oldu. hem devlet üniversitelerine girmek isteyenler için kontenjanda boşluk oluşuyor hem de bir sürü bilim adamı para kazanıyor,iş buluyor. unutulmamalı ki eğitim çok büyük bir sektör olmuştur türkiyede.
yirmi tane hocadan özel ders alıp öss'de ikiyle ikiyi çarpmaya kafası basmayan bir insan olmasına rağmen aldığı diploma ile övünmek hakkı olan kişidir. diplomayı para ile vermiyorlar arkadaşım, çabalamış almış adam.
gün gelir devlet üniversitesinde özel üniversitelerde okuması gerekirmiş gibi kişilerle de karşılaşabilirsiniz..parası vardır zengindir.arabasıyla döver cüzdanıyla döver..alla alla ne işi var dersiniz gitsin özel okusun..dersiniz dimi bazen..işte demeyin.devlet üniversitelerinde okuyup yine aynı triplere giriyorsa o devletten aldığı diploma onu insan yapmaz iş sahibi yapmaz şu yapmaz bu yapmaz..özel üniversitede okuyupta insan olan eşşek gibi de dersine çalışan biri inanın daha çok hak eder o diplomayı..sonuçta diploma dediğiniz şey kıçı kırık kağıt parçası..öyle de veriolar böyle de..bunlardan daha önemli olan o diplomanın nasıl geldiği değil geldikten sonra ne işe yaradığı nasıl yararlı olduğudur.azıcıkta insanlık öğrenmişse bu birey güzel güzel gider yoluna..yaftalamaya ne hacet efenim gece gece..**
dünyadaki devlet üniversitelerine girişin türkiye'deki gibi saçma sınavlarla olduğunu sanan,
öss'de yüksek puan yapmayı zeka ölçüsü olarak gören ve devlet üniversitesinde okumayı ayrıcalık olarak benimsemiş insanların eleştirisine maruz kalmış insandır.
ya hayır anlamıyorum... ben paramla diploma değil kaliteli eğitim alıyorum. siyasi tiplerin olmadığı, küpene saçına bok atılmayan nezih bir ortamda türkiyenin en iyi hocalarından ders alıyorum elimin altındaki olanaklar sosyal çevre kendini geliştirebilmen için konferanstır özel labaratuvarlardır da cabası.
bir kaç üniversite dışında onlarda bir elin parmaklarını geçmez en iyi üniversitedeyim. bölümüm işletme sahşen bu bölümden mezun olup girebileceğin en iyi işlerden biride üç büyükler olarak adlandırılan pricewaterhousecoopers,deloitte,ernst&young adlı denetim şirketlerinden biridir buraya sadece marmara, boğaziçi bir iki tane daha var hangisi unuttum ve benim okulumdan çalışan alınıyor.. sen arkadaş saçma salak kalırken yaz okuluna derse girmeyip arkadaşına imza attırırken adam gibi bir ingilizce eğitim alamazken ben bunların hepsini eksiksiz yapıyorum. varsın gitsin yılda 20 milyarım elbet senden daha iyi bir yerde olacağımdan dolayı senin hayal ettiğin maaşın fazlasını alıyor olcam o verdiğim parayıda çıkarırım nasıl olsa ben..
bu yüzden bok atanlara tabiri caizse kedi ve ciğer ikilisini hatırlatırım... babamlada övünürüm amcamlada para benim demi sanane? öpüyorum akıllı çocuklar..