dejavu kavramını açıklamak için kullanılır. hayatta verdiğimiz kararlar farklı evrenler yaratır. tercih etmediğimiz karar doğrultusunda yaşadığımız hayatla, normal yaşamımızda aynı mekanda bir kesişme noktası oluşursa bu dejavu oluşturur. daha önce o mekanda bulunmuş hissine kapılırız. oysaki diğer evrende aslında orada bulunmuşuzdur.
paralel evrenlerin her birinin oluşma mantığı, her zamanın yaşandığı farklı bir paralel evrenin olmasıysa, biz kendi dünyamızda ışık hızına yakın bir hızla hareket edip zamanda ileri yolculuk yaparsak farklı bir paralel evrene gitmemiz gerekir. ancak bu mümkün değil çünkü eğer öyle olsaydı ışık hızına yakın hareket eden herhangi bir maddenin bizim dünyamızda etkisi olamazdı. durum böyle olunca akla tek cevap geliyor: aynı zamanların yaşandığı farklı paralel evrenlerin olması. bu durumda zamanda geçmişe yolculuk yaptığımızda ulaştığımız bir paralel evrende değişiklik yaparsak ve tekrar kendi evrenimize dönersek. değişiklik yaptığımız geçmişteki paralel evrene bir daha ulaşamayız çünkü aynı zamanı yaşayan birden fazla paralel evren var. aynı şekilde geçmişi yaşayan paralel evrenden kurtulup gelecekteki asıl evrenimize dönmek isterken kendimizi geçmişteki paralel evrenin uzantısı olan bir evrende bulmamız işten bile değildir.
doğruluğuna kesinlikle inandığım bir teoridir. her tercihin bir vazgeçiş olduğunu düşünürsek bizim burada vazgeçtiğimiz o tercihin diğer evrende olası sonuçlarının yaşanması kaçınılmaz geliyor bana. önümde birçok seçenek var ve ben bir tanesini seçiyorum. o seçtiğim şeye göre şekilleniyor burada hayatım. peki ya o diğer seçeneklerden birini seçseydim ne olacaktı ? onların sonuçları yaptığım diğer tercihle birlikte kaybolup gidiyor mu yani ? böyle olduğuna inanmıyorum. seçmediğimiz o diğer yaşamların başka evrende ya da evrenler de kesinlikle hayat bulduğuna inanıyorum.
bu teoriye göre yaşadığımız evren, ihtimaller içerisinden sadece birisi. big bang'de farklı koşullarda farklı evrenler de oluşmuş olabilir ve tüm bu evrenler 10. boyutta kesişir. üzerine biraz düşündüğümde, filmlerdekinden farklı bir paralel evren çıkıyor ortaya. eğer farklı ihtimallerden farklı evrenler oluşmuşsa, o evrende de farklı canlılar oluşmuştur yani paralel evrende farklı bir ben olmasının imkanı yok. ayrıca, bir koşul altında eğer tek bir sonuç varsa big bang esnasında farklı evrenlerin oluşmuş olması da saçma olur.
--spoiler--
büyük patlama'nın etkilerini inceleyen bilim adamları, "paralel evren"lerin varlığını ispatlayabileceklerini iddia ediyorlar...
güncelleme:17 aralık 2010 03:50
i̇ngiliz bilim adamlarının yaptığı inanılmaz keşif, evrenimizin "paralel evrenler" ile yakın geçişte sürtülmüş olabileceğini gösteriyor.
büyük patlama'nın ardından oluşan kozmik mikrodalga arka plan radyasonunun incelendiği sırada keşfin yapıldığı söyleniyor.
daily mail gazetesinin haberine göre, bilim adamları, bu radyasyonun içerisinde evrenimizin, başka bir evrenle en az dört kez "sürtünmesinden" kaynaklanan kozmik yaralara dair iz bulmuş olabileceklerini açıkladılar.
bulunan bilgiler, evrenimizin sonsuz genişlemesi teorisine dayanıyor. bu teoride, eğer evrenimiz kainatta bir damlacıksa, diğer evrenlerin de kendi fizik kuralları dahilinde, tüm evrenlerin bir arada var olabileceği düşünülüyor.
londra üniversitesi koleji'nde fizik ve astronomi departmanı'ndan stephen feeney tarafından yapılan keşif, bilim insanları arasında büyük heyecan yarattı.
eğer varsa paralel evrendeki bene seslenmek istiyorum burdan: "Sevgili paralel evrendeki ben; eğer orda çok iyi şartlarda yaşıyorsan, bi' sevgilin varsa ve mutluysan, canım senin ağzına sıçarım.Öptüm."
hugh everet tarafindan 1957 matemeatiksel olarak (Yani bilimsel olarak) ispatlanmis bir teoridir. teoriye gore, evrenin olusumundan beri, eger bir secenek varsa (nukleer reaksiyon olusurken bile secenek varsa, yani insanla alakasi yok) her 2 (veya daha fazla) secenek de birbirinden farkli evrende gerceklesir. nukleer reaksiyonda secenek nasil olur diyen soranlar, shrodinger'in kedisi olayina bakabilirler. bu, teorik olarak ispatlandigi uzere su anda en az 10 uzeri 18 kadar evren vardir anlamina gelir.
quantum fizigi konusudur, o nedenle fazla kasmadan herkez kendi evreninde yasamaya devam etmelidir.
fringe dizisinin ana fikridir. hatta walter bishop, oğlu peter bishop' un ölümü sebebiyle paralel evrende yaşamını sürdüren oğlunu teee oralara gidip getirmiştir. büyüksün walter.
GERÇEK OLduğu varsayılanın YANıNDA, OLASı OLduğu iddia edilenin DEViNdiği çoklu evren modelinin hayal kırıklığından uzak, gerçeğin ızdırabına yabancı paralel varlıkları barındıran evrenlerine gerçek olduğunu iddia eden varlıklarca verilen salakça isim.
Evrenin sonlu mu sonsuz mu olduğunu bilemediğimiz için herşey olasılık dahilindedir yani paralel bir evrenin olup olmadığını bilemeyiz bilmek için önce evrenin sonlu mu sonsuz mu olduğunu bilmemiz gerekir.
Edit:imla
lütfen amerikan çizgiroman serilerinin çizgi filmlerinde artık işlenmesin dediğim konudur.
örneğin örümcek adam izlersiniz, illa ki paralel evren konusunu işleyen bir bölüm vardır. geçiş yapar bu diğer evrenlere, orada oyuncu örümcek adam, alkolik örümcek adam, yavşak örümcek adam, nurcu örümcek adam gibi alternatif senaryolarla karşılaşır falan...
hemen her seride böyle bir bölüm vardır, gereksizdir.
varsa bile bizim yaşadığımız evrenin tıpatıp aynısı olması gereken evren veya evrenlerdir. Çünkü bu sabah 10'da uyandıysanız bundan farklı bir saatte uyanmanız için hiç bir sebep yoktur. Her elektron dahi aynı yerdedir. Ama farklı bir müdahale carsa o ayrı. Örneğin o paralel evrenlerden birine başka bir everenden biri giderde hitler'in dedesinin dedesini öldürürse her şey değişir. Ama bu durumda bütün paralel evrenler birbirini değiştirir, hepsi yine aynı olur.
kader kavramına karşı olduğu için bu savı ortaya atanlar ya da savunanlar genelde allah inancında çalkantılı süreçler yaşarlar. bir çok diziye ve filme ilham kaynağı olmuştur.
ilk kez Hugh Everetttarafından ortaya atılan Many worlds Interpretation (MWI)kuramında bahsedilir. Buna göre birbirinden bağımsız ya da birbirleriyle etkileşim halinde olan ( henüz buna karar verilmedi) bir çok boyutun varlığından söz edilir. Seçimlerimiz, verdiğimiz her karar hayatımızda yeni bir boyut meydana getirir. Misal su an evde Pc başında pinekliyor olmanız yerine başka bir yerde olmamanız farklı bir insanla karşılaşmanıza, bir cinayete tanık olmanıza, bir insanın hayatını kurtarmanıza ya da ne bileyim hiç aklınızda yokken tezgahtar adam tarafından kandırılıp yeni bir Tv seti almanıza neden olabilir. Ya da daha ufak şeyler olur ve bunlar sonraki hayatınızı etkiler. Kuantum mekaniğinin MWI kuramı aslında bundan ibarettir. Kader kavramının karşısındadır. Son bir kaç yıldır da oldukça popülerdir.
(bkz: Lost)
(bkz: Flashforward)
(bkz: fringe)
oldukça ilginç bir konudur. bazı bilim insanlarına göre keskin farkındalık anlarında beyinde oluşan görüntülerin veya anlık hislerin kaynakları bu evrenlerdir. sizinkine paralel olan bir evren, sizin farklı bir versiyonunuzu barındırır çünkü evren de sizin evreninizin farklı bir versiyonudur. hatta lsd kullanımının da bu evrenlerle bağlantı kurulmasında yardımcı olduğu, lsd etkisi altındayken oluşan dalgalanmaların da geçiş süreci olduğu gibi fikirler ortaya atılmıştır.
Paralel evrenler kendi içinde çok enterasan bir konu değil. Yalnız paralel evrenler arasındaki olası etkileşim dikkat çekici. Bu aralıkta bir yaşam formu evrimleşebilir mi? Bildiğimiz yaşam formu gelişen tek kütle aha bu gezegense, o yaşam formu da olsa olsa bu dünyada, bu dünyadandır. Sıcak okyanusun soğuk okyanusla kesişmesinde canlı çeşitliliğinin en çok olması gibi, Hangi evrenlerin kesişimindeyizdir? (bkz: kenan evren)lerin
Uzaydaki karadelikten sağ kalarak geçebilinirse yaşadığımız evrene benzer bir evrendir.
Ayrıca uzay filmlerinin en çok tutan repliğidir.Her filmde bir paralel evren bahsi geçer.