önce soru okunur ardından şıklara ufaktan bir göz atılır bakalım şıklarda nelerden bahsediyor diye ardından odaklanıp paragraf okunur bazı cümleler tanıdık gelir gerisi kişinin kendi yeteneğine kalmıştır aralarındaki bağlantıyı kurmalıdır bazende doğru cevabı bulduğunu sanır ama ösym küçük kelime oyunları ile öğrenciyi yanıltmıştır yani biraz kurnazlık ve biraz dikkat gereklidir.
uğraşıp uğraşıp bir türlü yapamadığım iki şık arasında kaldığım sorulardır. hiç canım okumak istemez bunları destan gibi olurlar. boş bırakırım sonrada düşük puan alırım.
son zamanlarda eleyiciliği artmış allaha şükür. bazı sorularda ciddi yorum kalitesi gerekiyor da ayırt edici oluyor. fakat soru sayısı çok abartılmış. bıraksalar da anlatım bozukluğu, ses bilgisi yardırsak. değil mi?
Yoruma acik sorulardir gittikce zorlastirildigindan oturu dogru cevabi bulmak cok zor gelir bazen. En agir basan hangi dusuncedir diye sorar da kimse bro bunlarin hepsi de paragrafta cokca bahsedilmis hadiseler ustelik 2 secenek ayni anlamda neredeyse e hangisi kime gore neye gore dogru? demiyor. Sesli demiyor. Yapamadigim bircok paragraf sorusu oldu dogru cevabi gordum amenna tamam cevap bu ben bilemedim dedim de bazen oyle sorular cikti ki karsima yok artik ben bunu nasil ayirt edecegim dedim. Dil bilgisi(belirtec-ilgec-baglac)nden sonra en cok yanlisimin ciktigi konudur. Beni batirirsa bu batirir. Hayir bir de zaman aliyor. Milletin tr+sosyali 55 dakikada bitirdigi sinavda ben turkceyi 46 dakikada bitirmisim. Bu sorular uzerinde ayrintili dusunmemek gerek yoksa boka sariyorsun secenekler arasinda gidip geliyorsun. Paragraf sorulari anlama gucuyle cozulmez belli puf noktalari var diyen ogretmenimi her sinavda saygiyla anar, yine de anlamaya calisarak yaparim. Nasil da dolmusum bu konuda var ya.
Ösym' nin bu soruları zorlastirmasinin sebebi öğrencinin vakit kaybetmesine ve zihnini yorarak sınavın eleyici özelliğini güçlendirmektir. Çünkü türkçe sorularinda öğrenci dil bilgisi sorularıyla vakit kaybetmez bilen adam max. 2 dakikada çözerken bilmeyen öğrenci zaten pas geçip diğer sorulara odaklanir. Ama paragraf sorularında paragrafın ana düşüncesinden cok paragraftan hangisi cikartilamaz tarzı sorular gelince öğrenci hem vakit kaybediyor hem de ilerleyen türkçe sorularinda dikkatsizlik sonucu yapılan yanlış sayısı artıyor.
o heyecanla sonunu okurken başını unuttuğunuzu fark ettiğiniz boktan sorulardır. artık matematik soruları bile bu kıvamdadır her birinde ayrı bir hikaye.
başarı ihtimali tamamen okuma kültürüyle ilgili olan sorulardır...kolej kitabevleri okumayanları da düşünmüş 'özel paragraf soruları'nı çıkarmış..çözülmeye değer
alese hazırlanmadığı ve bu konuda hiç mi hiç araştırma yapmadığından ötürü 2011 ales sınavında şaşkınlıkla karşılanan sorulardır. bir sorunun bir sutunluk yer işgal ettiği görülmüştür ve dip oracıkta düşmüştür. insanı sınavdan soğutur, performansı ve dikkati düşürür, saç baş yoldurur. lanet olsundur sözlük.