son zamanlarda eleyiciliği artmış allaha şükür. bazı sorularda ciddi yorum kalitesi gerekiyor da ayırt edici oluyor. fakat soru sayısı çok abartılmış. bıraksalar da anlatım bozukluğu, ses bilgisi yardırsak. değil mi?
uğraşıp uğraşıp bir türlü yapamadığım iki şık arasında kaldığım sorulardır. hiç canım okumak istemez bunları destan gibi olurlar. boş bırakırım sonrada düşük puan alırım.
önce soru okunur ardından şıklara ufaktan bir göz atılır bakalım şıklarda nelerden bahsediyor diye ardından odaklanıp paragraf okunur bazı cümleler tanıdık gelir gerisi kişinin kendi yeteneğine kalmıştır aralarındaki bağlantıyı kurmalıdır bazende doğru cevabı bulduğunu sanır ama ösym küçük kelime oyunları ile öğrenciyi yanıltmıştır yani biraz kurnazlık ve biraz dikkat gereklidir.
2013 ygs turkçeden full çeken biri olarak şahsım için çantada keklik sorulardı. Soru mu çozdum? Yoo. Çok mu kitap okudum? Hiç okumadım amk. Yeterli turkçe zekasına sahipseniz çok zorlamayacaktır. Değilseniz ve bu konunun üzerine dusmediyseniz sıkıntı çıkaracak sorulardır.
sınava girecek arkadaşlar "en uzun sorular en kolay sorulardır " ilkesini unutmasın. "paragraf soruları zaman kaybettiriyor" da demeyin zaten soruların yaklaşık %70 i paragraf.
keşke tüm sorular paragraf sorusu olsa. aşırı kolay olurlar. biraz kafa yorarsan hepsini rahatlıkla yaparsın.ha ama yok ben sınavda bile yatacam dersen o işler hep yaş...
bu sorularda yeterli miyim, değil miyim sorusuna tam olarak cevap veremiyorum bazen tama yakın yapıyorum paragrafları bazende haddini aşan yanlışlar çıkıyor.
genel kanı Çok kitap okuyan insanların bu tip soruları yapabildiği yönündedir. Ben bu genellemeye pek katılamyorum. Çünkü ösym sınavlarında hiç kitap okumayan ben ortalama %90 doğru cevaplıyorum bu tip soruları. Ama deneme sınavlarında tam tersi başarı yüzdem %70 bandında kalıyor.
Paragraf soruları bol alıştırma ve yüksek konsantrasyon istiyor kısaca. Her gün 20 adet paragraf sorusu çözün sınavda soruya odaklanın gerisi kolay.
Hazırlayan kişiden en çok etkilenen soru türleridir. Hiç yanlış cevap vermedim bu zamana kadar bu sorulara. Lakin bazen karmaşıkları olur. türkçe hocamla ortaokulda sts yani şehir çapında düzenlenen seviye tespit sınavındaki bir paragraf sorusu üzerine tartışıyoruz soru baya alengirli ve çok küçük nüanslar var. ben diyorum d şıkkı hoca diyor a şıkkı. Dediğim çıktı tabi ama hocaya muhabbetini açmadım hiç o da açmadı.