Katran,petrol,neft vb. maddelerden çıkarılan,katı,beyaz,yarı saydam,buharı parlak bir alevle yanan,kimyasal etkenlere karşı ilgisiz,katı hidrokarbon,alkan.
spt deneylerinde alınan örselenmemiş numuneyi muhafaza etmek için kullanılan malzeme. böylece numunenin laboratuvara minimum hasarla ulaştırılması sağlanır.
pembemsi, sıvı ve sıcak bir maddedir. ellere veya ayaklara uygulanır. her bir el veya ayak üçer kere sıvıya batırılıp çıkarılır**. daha sonra parafin uygulanan her bir uzuv naylon bir "poşetimsi" ile sarılır, üzerine de havlu eldiven veya terlikler takılır. 15 dakika beklenir. sonunda eller veya ayaklar yumuşacık olur**. tek dezavantajı manikür ve pedikür dışında para alınmasıdır. çok kazık bir işlem olmasa bile her manikürde yaptırmak fuzuli olabilir. ayda bir yaptırmakta yarar var.
pedikür yaptırırken muhakkak sorduğum pedikürün en güzel yanıdır. ayakları yumuşacık yapar. bir hafta kadar da sürer. *
(bkz: bir bilgi kaynağı olarak uludağ sözlük)
meşe şarap fıçılarının sızdırmasını engellemek için parafin eritilir ve fıçının içine sürülür .kokusuz olduğu için şarabı etkilemez.
25-30 karbonlu alkanlardır. kimyacıların çok fazla işine yarar .
fizik tedavi de 55 derece sıcaklıktaki parafin tedavi amacı ile kullanılır. doğrudan tedavi edici özelliği yoktur. el, ayak gibi küçük yüzeyli bölgelerin yüzeyel olarak ısıtılarak manuel terapiye hazırlanmasını sağlar. tedavi edilecek bölge parafine 10-15 defa daldırılır. daha sonra poşet ve havlu ile sarılır ve 15 dakika bekletilir.