aslında ne çelişki ne de ikilemdir. matematikteki tanımı şöyledir: sonucunu doğru kabul edilince yanlış, yanlış kabul edilince doğru çıkan önermelerdir.
örnek olarak da russel paradoksu'nun konuşma diline çevrilmişi de şu şekildedir:
sevilla'da bir berber yaşar ve bu berber sadece sevilla'da yaşayan ve kendini tıraş etmeyenleri tıraş eder. bu berber kendini tıraş eder mi?**
bir başka tanınan paradoks da şöyledir:
bir gün bir timsah bir çocuğu yakalar tabi normal olarak annesi de çocuğunu geri ister timsahtan. timsah da bunun üzerine annesine der ki: "eğer çocuğuna ne yapacağımı bilirsen onu sana geri vereceğim".
annesi de timsaha " çocuğumu yiyeceksin" der.
peki şimdi timsah ne yapmalı? çocuğu vermeli mi yoksa yemeli mi?
peşinen edit: başka ihtimaller de sunulabilir ancak şöyle bir de durum var. paradoksların büyük bir kısmı matematiksel çıkmazları normal dile çevrilerek bu hallerini almışlardır. onu da düşünerekten paradoksa yoğunlaşabilirsiniz.
nuh paradoksu
nuhun gemisinin hergün yeni bir yeri tamir edilip değiştiriliyormuş gün gelmiş her yer ilk günkünden farklılaşmış. peki bu hala nuhun gemisimidir?
yol paradoksu
a ile b arasındaki yolu tamamlamak için ilk önce yolun yarısını gitmek gerekir sonra diğer yarısını ve bu yol böyle bitmez.
Ben 24 Yaşındayım Ve 44 Yaşında Bir Dul Bayanla Evlendim. Kendisinin De 25 Yaşında Bir Kızı Var. Babam ise Bu Kız ile Evlendi. Böylelikle Babam, Karımın Kızı ile Evlendiği için Damadım Olmuş Oldu. Bunun Üzerine Kızım Da Babamla Evlendiği için Üvey Annem Olmuş Oldu. Hanımımın Ve Benim Geçen Sene Bir Oğlumuz Oldu. Oğlum Hanımımın Kızının Erkek Kardeşi Oldu, Aynı Zamanda Babamın Da Eniştesi. Bir De Üvey Annemin Erkek Kardeşi Olduğu için Dayı Oldu. Anlayacağınız Benim Oğlum Benim Dayım Oldu. Babamın Eşi Sene Sonunda Dünyaya Bir Erkek Çocuğu Getirdi. O Babamın Oğlu Olduğu için Benim De Erkek Kardeşim, Ve De Kızımın Oğlu Olduğu için De Torunum. Yani Ben Torunumun Erkek Kardeşiyim. Ayrıca Bir Annenin Evladının Babası Eşi Olduğuna Göre Ben De Eşimin Kızının Babasıyım Ve Kızımın Erkek Çocuğunun Erkek Kardeşiyim. Kısacası Kendimin Büyükbabasıyım *
bir işe başarısız olmak için başlayıp, başarısız olmayı başarmış olmak gibi abuk bir durumda bir paradoks örneğidir. şimdi bu adam başarılı mı oldu başarısız mı?