özellikle marketlerde, küsüratlı ürünlerin fazla olması nedeniyle, uzattığınız kocaman yeşil paralara karşılık ucuz ojeli tırnaklarının göze çarptığı kirli ellerini size uzatarak, beş-on kuruş veren kasiyerden utanma durumudur. üstü kalsın deyince de özenti oluyorsun bir de.
utanılmaması gereken bir harekettir. alınmayan para üstleri, küsüratı tamamlayıp fazladan alınan paralar (1 kuruş bile olsa) o dükkana, mağazaya ya da alışveriş yaptığımız her yere baya bir kâr yaptırıyor. ne olursa olsun alınmasından yanayım para üstlerinin.
Özellikle 50 kuruşun altında olduğunda böyle düşünen insanları yerin dibine sokan durumdur. Üstü kalsın diyemezsiniz rakam küçüktür, alsanız 3-5 kuruşun lafını yapıyor diye düşünen bir kasiyer var sanarsınız.
kasiyerlerin, market çalışanlarının maaşlarının ödendiği paralardır bunlar. özellikle büyük firmaların yaptığı bir iştir bu, para küsuratı çok küçük ise bankamatik kartından geçirilerek paranın ödenmesi şiddetle tavsiye edilir.
elli kuruştan düşük bir meblağ ise utanırsınız. karşıdaki kişinin sizi pinti, cimri vb. zannettiğini düşünürsünüz. hiçte öyle değildir efendim. bir kuruşta olsa bekleyeceksiniz. üstünü alacaksınız. siz onlardan birşey alırken 10 kuruş eksik verin bakalım size ürünü vereceklermi? *
para üstü eğer küçük bir mebla ise almaya çekinmesi normal sayılabilecek kişidir. abartmamak gerekir. bir halk otobüsünde şöyle bir diyaloğa rastlamışlığım vardır.
(halk otobüsü muavini +)
(gururlu gencimiz -)
+ buyur evlat para üstü
- yok amca kalsın
+ alsana evladım şunu
- yok amca kalsın boşver
+ al lan şunu deli etme adamı
- iyi be!