Günümüz şartlarında oldukça zor görünen eylemdir.
Zira tüketim çılgınlığının insanları esir aldığı, doyumun mümkün olmadığı, hayatın ve harcamaların günlük yaşandığı, dolayısıyla yeterince kazancınız olsa dahi içinizdeki minik tüketim canavarının sizi sürekli olarak dürttüğü ve para harcamaya kolayca ikna ettiği bir devirde, biriktirmeyi bir kenara bırakın, elinizdeki dahi size ne yazık ki yeterli gelmeyecektir.
Zira eli sıkı ve tutumlu bir birey olup içinizdeki tüketim canavarını alt etseniz dahi, bu sefer de kazancınız enflasyon canavarının avuçlarında eriyecektir.
herhalde benim açımdan dünyanın en sancılı, en zor işlerinden biriydi bugüne kadar.
küçüklüğümden beri sanırım hiç alışkanlığım olmadığından mıdır nedir, para biriktirmekten ziyade birikmiş olan paraları acilen yeme hissi oluşuyordu.
Çok zor iştir. Millet karnını doyurup akşam evinde elinde kumanda sıcak çayını yudumluyorsa şükrediyor haline. Evet çok fakirim. Deniyorum ama bir türlü birikmiyor bu para denen illet.
Para biriktirmenin en kısa ve de en zor yolu özellikle öğrenciyseniz yanınıza ek para almamaktır. Sadece kesin harcamalar için para alınır. Yemek sadece anne tarafından karşılanıp, ulaşım ücretsiz bir şekilde halledilmeye çalışılır (olmuyorsa da kesin harcamalara ekleyin). Kitap defter gibi şeyleri zaten baba da yönlendirdiniz mi tamam. Özel istekler için de biraz kendinize hakim olacaksınız. Olmak istiyor ama olamıyorsanız başta dediğim gibi yanınıza para almamak son derece işe yarar (bkz: yok artık ali sami)
Apple store da defter adında bir uygulama var. Ben onu bildiğim için örnek olarak yazdım ama android markette de benzer uygulamalar vardır diye düşünüyorum.
Para biriktirmek için bütçe yapmak gerekiyor. Her satın aldığınız mal veya hizmet bedelini bu uygulamaya kaydederseniz bir ay boyunca neye ne zaman ne kadar ödeme yaptığınızı görme imkanını buluyorsunuz.
Böylelikle elinizde alternatif maliyetleri analiz edecek veri tabanı oluyor. Mesela market alış verişi ile restoranda yemek yeme maliyetlerini mukayese ederek oradan para biriktirmek mümkün mü irdeleyebiliyorsunuz.
kimseyi eleştirmiyorum şöyle bir hesap yapmak istiyorum. siyaset veya başka bir yöne çekmek istemiyorum.
--bir gencin harcaması;
(eksik veya fazlalıklar olabilir. şuan aklıma gelenleri yazıyorum. )
asgari ücret ile çalıştığını düşünelim. ve harcamaları minimize edelim.
-ev kirası;
ankarada ortalama bir ev kirası ortalama;
500/600 arasında evler oturulacak tiptedir tabi evler semtine göre değişiyor.
ortalama olarak şunu diyebiliriz. 500/600 arasında üst katlarda 2+1 ev bulunabilir 400/500 aralığında ise giriş katta veya zeminde bulunabilir.
ama biz tek başımıza yaşıyoruz. ve giderlerimizin minimum olması için çünkü zemin katta aydınlatma ve ısıtma masrafları ev kirası ile hemen hemen aynı fiyata gelecektir.
TL bazında düşünüldüğünde çok büyük anlamı olmayan hadisedir. Zira sen biriktirdikçe paranın değeri düşüyor, geçen seneki 50bin tlni bu sene 100bin de yapsan alabileceğin araba modeli aynı kalıyor. zira paranın değeri senin biriktirebildiğinden daha hızlı düşüyor. Bu nedenle mantıklı olan yatırım yapmaktır.
Aylık maksimum 500 lira biriktirebiliyorum yani 125 dolar. Tavsiyem para biriktirmek diye bir şey yoktur masraflardan kısmak vardır. insanın geliri ne kadar çok olursa olsun masrafı çok olursa batadabiliyor.