çocukluk hezeyanlarından biri. sanırım arz-talebi bilmeyen her türk evladı bu teoriyle büyümüştür. bir de 'amerika izin vermez'ci amcalar vardı ki aman aman...
kucukken kendi hayal dunyamda yapıp ulkemi kendi capımda kurtarmak istedigim seydir para basarak kalkınmak. fakat buyunce hayatın o kadar pembe olmadıgını ve basılan paranın bir karsılıgının olması gerektigini anlamamla yerle bir olmustur cocuksu hayallerim.
bu hezeyanla büyüyen bazıları sonra parti kurup başına geçmiş ve ülkeyi öyle kurtaracağını sanmakta ve bu saçmalıkları etrafa yaymaya devam etmektedirler.
niye fakir var ki para bas dağıt tarzında hayaller kurdurtan düşüncdir. küçüklükte ortaya çıkan düşüncedir. işlerin o kadar basit olmadığını düşünebilen çocukluk yaşlarında ortaya çıkan düşüncedir.
para basarak ve bunun maaş ve teşvikler vesaire gibi yollarla insanlara dağıtılması ile ekonominin canlanacağı , bu yolla da kalkınılanabileceğine dair görüştür.
ancak malesef durum böyle değildir.
para basılıp piyasaya sürüldüğü takdirde enflasyon oluşturma olasılığı oldukça yüksektir.
yani insanların ellerinde para fazla olup satın alınacak ürün sayısı sınırlı olursa , insanlar almak zorunda oldukları ürünler için yüksek fiyat ödeyebilecek ve bu durumda satın alınmak zorunda kalınan ürünün fiyatında hızlı bir yükseliş getirebilecektir.bu da enflasyon oluşturacaktır.
enflasyon oluştuğu takdirde faiz oranlarında yükseliş meydana gelebilecek. ve bu durum da kamu bütçesinden faize daha fazla para ödenmesi nedeni ile bütçe de bozulma meydana getirebilecek.
ayrıca enflasyon nedeni ile faizlerde oluşabilecek bir yükseliş. parasını yatırım yapıp , fabrika kurup , istihdam yaratmak isteyen yatırımcıları bu kararından vazgeçirip, parasını daha riski düşük olan faize yatırtabilcektir.
ayırca enflasyon nedeni ile faizlerdeki yükseliş insanların ellerindeki dövizleri satıp parasını faize yatırmasına neden olabilecek bu durun da dövizde bir düşüş meydana getirebilecektir.
dövizlerde meydana gelebilecek düşülerde ihracatçıları zor durumda bırabilecek ve yatırımlarını düşürebilecektir.
dolayısı ile para basarak kalkınabileceğini düşünmek çok sağlıklı bir yaklışım değildir.
paranız tüm dünyada geçerliyse. paranıza altın muamelesi yapılıyorsa ve dünya ekonomisi sürekli büyüyen bir trend içerisindeyse belki işe yarayabilecek bir yöntemdir.
ilkokul yıllarındaki her çocuğun kafasındaki kalkınma modelidir. ortaokul yıllarında biraz daha bilgi sahibi olunca "o zaman bizde dolar basalım anuna koym" teorisini geliştirir. üniversiteye geldiğinde gerçeklerle yüzleşir ve çocukken ne kadar salak olduğunu farkeder.