tıp, diş hekimliği öğrencilerinin en uyuzlandığı derslerden dil histolojisinin en baba konularındandır, mutlaka sorular gelir ve basitçe anlatmak gerekirse şöyle bir açıklama getirilebilir:
***dilin iki yüzünün olduğu kabul edilir:
*dilin alt yüzü, kornifiye olmamış çok katlı yassı epitel, yani keRATiNiZELiK YOK.
*dilin üst yani dorsal yüzü ise; düzensizdir. 2/3 anterior kısmında papilla adı verilen çıkıntılar vardır; 1/3 posterior kısmında ise v şeklinde 'sulcus terminalis' denen yapılar var; burada özel papillalar var ve lingual tonsillerden dolayı pürüzlüdür.
dilin dorsal yüzeyinde 4 çeşit papilla vardır:
1)papilla filiformis: en dandik papilla tad almaya yaramaz. dilin dorsal apeksinde oldukça çok sayıda bulunur. görevi yüzeyden yiyecekleri kazımak. epiteli kornifiyedir.
2)papilla fungiformis: ismindende anlaşıldığı üzere mantar görünümlü papil. ince sapla dil köküne bağlanır. epiteli, kornifiye olmamıştır. tad tomurcukları bunlara yerleşir.
3)papilla foliata: insanlarda az gelişmiştir. dilin posterolateral yüzeyinde lokalize olmuştur. bu papillalar yeni doğanlarda fonksiyonel tat tomucuklarına sahipken zamanla körelir. von ebner bezleriyle ilişkili. buradan seröz salgılar alırlar.
4)papilla circumvallata: en baba papilladır. sulcus terminalisin anteriorunda v şeklinde düzenlenmiştir. 8-12 arasında değişen büyük ve sirküler papillalardır. tad tomurcukları içerir. lateral yüzeylerine yerleşmiştir. von ebner bezleri salgılarını papilla çevresindeki oluklara boşaltır.