Atlatma olasılığı olmayan kötü bir hastalık. Düşmanımin başına gelsin istemem. Bu yaz teyzemin eşi enistemi bu hastaliktan dolayi kaybettik. Iki sene mucadele verdi. Hem kemoterapi hem bitkilerle. Ama dayanamadi daha fazla. Bir tane de 7 yaşında kizlari vardı. O da iki üç sene önce lösemi atlatmıştı. Teyzemin de ne kaderi varmış...
Akşam akşam aklıma geldi kötü oldum. Adalet yok bu dünyanın cidden...
bazı duyarsız kişilerin kulaktan dolma bilgilerlerle gelip burada atıp tuttuğu hastalık. yakını bu hastalıktan muzdarip kişileri ya da bu hastalığa yakalanmış kişileri hiç mi düşünmüyorsunuz anasını satayım. tamam bilimsel tamam yaşama oranı çok düşük bir hastalık ama insan iki kelam umut verici bişey yazar be. ya da hiç yazmaz amk.
maalesef götürüyor arkadaşlar. size de sadece izlemek kalıyor, elinizden hiçbir şey gelmiyor. çok iyi biliyorum.
edit: bir yakınınızda falan varsa eğer tedavi sürecinde biraz iyileştiği takdirde umutlanmaya başlamayın bunlar vücudun son reaksiyonlarıymış meğer. sonra bir haftada çökertip götürüyor.
eşimin dayısı henüz 40'ında. hastalığını öğrenmemizle ömrünün süresinide öğrendik aşşağı yukarı. Birinizde umutlu birşey yazsaydınız be. adamın 3 çocuğu var.
5 yillik hayatta kalim orani yuzde 3 u 5 i gecmeyen kanser. Yani 100 pankreas kanserine yakalanmis hastadan 5 yilin sonunda anca 3-5 tanesi hala hayatta. Genelde adenokarsinomdur. Ortalama yasam beklentisi ise teshisten sonra 6-7 ay. Sarilik, diyabet, kilo kaybi, halsizlik vs ile kendini gosterse de genelde cok sinsi seyreder. Teshis edildiginde hasta buyuk ihtimal son evredir. Risk faktorleri arasinda sigara, alkol kullanimi, diyabet, obezite, aile hikayesi, Helicobacter pylori enfeksiyonu, kronik pankreatit sayilabilir. Son yillarda high fructose corn syrup dedikleri bircok hazir puskevit, cikolata turevi market gidalarinda bulunan tatlandiricinin da pankreas kanserine risk faktoru teskil ettigi soylenmekte. erkek kadin gorulme orani ise erkek aleyhine hafiften artmistir. Tedavisinde Whipple -pankreotikoduedenoktomi- denilen ozel bir cerrahi prosedur uygulanmakta, yaninda radyo ve kemoterapi de eklenebilse de nafile.
Tek kelime bile umutlu birşey yazılmamış kanser türüdür. Dedeciğim savaşıyor. Korkunç bir zaman dilimi bu yaşadığımız. Bir ameliyat iki de iç kanama geçirdi. Toparlanamıyor. Şimdi yine fenalaştı. Eriyip gitti dedeciğim. Kim demiş çektirmiyor bu hastalık diye. iyileşecek diye umutlanmak istiyorum. Ama dedem hep sorun çıkarıyor. Ne olur güzel güzel iyileşsen.
bir zamanlar en kötü kanser türlerinden biri olduğunu düşünürdüm. artık sevdiğim kanser türlerinden. kötü düşünüyorsun diyebilirsiniz ama çoğu kanser hastalığı süründürürken pankreas kanserini öğrendiğiniz anda ömrünüzün son ayları olduğunu öğrenmiş olursunuz ve elden ayaktan düşüp sevdiklerinize yük olmanıza fırsat vermeden götürmesi teselli edebilir. 3-4 senedir tanıdığım pankreras kanseri hastaları var. genelde ölüm hızlı gelir. nadiren böyle vakalar olması 1-2 tane bile olsa insanı şaşırtıyor ve aklında kalıyor. pankreas kanserinden kurtulanı görmedim, duymadım.
insanın 7 ayda bi kemik torbasına dönüşmesini sağlayan bir kanser türüdür. can yakıcıdır, ben bilmem bilimsel tatafını falan, lakin insanın nasıl kanını dondurduğunu bilirim, ateş bazen düştüğü yeri yakmıyor amcam 7 aydır bu illetle beraber. kendiside bizzat diyor yarabbim bu nasıl bir derttir. ilk beş ay kendindeydi ama şimdi morfin bandı kullanıyor bizleri tanımıyor aklı gidiyor. ölüyümde kurtuluyum derler ya vallahi palavra ölemiyor yaw adam ölmek çok zor acı çekmekte cabası.
şayet kanser pankreas başında gelişmişse şanslısınız demektir, çünkü tıkanma sarılığı yapar ve erken bulgu verir. fakat gövde veya kuyrukta ise kanser olduğunuzu öğrendiğinizde geriye çok da fazla ömrünüz kalmamış demektir. böyle de sinsi, şerefsiz bir illettir.
en sinsi ilerleyen son safhalarına kadar kişinin asla farkına varamacagı erken teşhislerden tesadüfen ortaya çıkan.
günümüze henüz çok başarılı iç acıcı tedavisi bulunmayan. çok kısa sürede hastanın hayatını kaybetmesine neden olan kanser türü.
hastayı en çok uğraştıran kanser türlerinden biridir.hastanın tedavinin etkisne göre hastanın yaşam süresi ya artar ya kısalır.yani maalesef tedavisi yoktur.
sarılıkla başladı.ameliyat edilebilir aşamadaymış, 13 saat süren, neredeyse bütün karın organlarının(midenin bir kısmı, karaciğerin bir kısmı, ince bağırsak, dalak) dışarı çıkarılıp, pankreasın alınması ve çıkarılan organların tekrar yerine konmasıyla gerçekleştirilen,'whiple' denilen inanılmaz bir ameliyatla tümör çıkarıldı...
akabinde 12 aylık bir ömür..doktorların, "ooo, iyi yaşamış" sözleri ve ölüm...
tek tesellimiz, en ufak bir ağrı dahi çekmemesiydi ki, bu sayısal loto çıkması kadar bir ihtimalmiş...
allah yakalananın yardımcısı olsun...ağrısız, çektirmeyen bir ölüm nasip etsin.çünkü konuştuğum onlarca profesör, bu hastalıkta 70 li yıllardan beri en ufak bir tıbbi ilerleme olmadığını söyledi.
kariyerinde patrick swayze, luciano pavarotti çok ünlü insanların katili olmak gibi bir özelliği olan, genellikle hiçbir belirti göstermeden gelişen, hehangi bir belirti gösterdiğinde de geri dönüşün hemen hemen mümkün olmadığı bir kanser türüdür.
bugün bir sosyete güzelini katletmiş.
ünlü soul şarkıcısı aretha franklin´i de "ölüm listesine " almış gibi. onda da pankreaskarzinom çıktı.
benim bildiğim ve bu hastalıktan kurtulan tek şahısta pankreas kanserini "tesadüfen" teşhis ettiler. ne ağrısı ne de sızısı vardı. buna rağmen neredeyse o da "gidiciydi"...direkten zor döndü.