panik bozukluk

    7.
  1. Kendiliğinden ve beklenmedik bir biçimde ortaya çıkan panik ataklarla giden bir klinik tablodur. Panik atak aniden ve beklenmedik biçimde ortaya çıkan , ½-1 saat süreli, bedensel belirtilerin eşlik ettiği yoğun bir anksiyete nöbetidir. Ataklarda çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, boğulma hissi, göğüs ağrısı, bulantı, baş dönmesi, sersemlik, kontrolünü kaybedeceği korkusu, çıldıracağı korkusu, ölüm korkusu, uyuşma ve karıncalanmalar, üşüme, ürperme, çevrenin değiştiği duyguları gibi belirtilerden 4 ya da daha fazlasının olması gerekir.

    ilk panik atak sıklıkla kendiliğinden ortaya çıkar. Herhangi bir uyarılma, fiziksel egzersiz, emosyonel travma, kafein, alkol, madde kullanımı gibi durumlar ilk atağı tetikleyebilir. Ataklar ani başlar, belirtiler ortalama 10 dakikada doruk noktasına ulaşır. Ana belirti ölüm, kontrolünü yitirme ve çıldıracağı korkusudur. Bu korkunun kaynağı belirsizidir. Birlikte anksiyetenin fizyolojik belirtileri yoğun olarak görülür. Bulundukları yeri terketme, yardım arama davranışı görülür.

    Ataklar dışında atakların yineleyeceği korkusu yani beklenti anksiyetesi vardır.

    Sıklıkla geç ergenlik döneminde ya da 30'lu yaşlarının ortalarında görülür. Yaşam boyu yaygınlığı %1,5–3 arasındadır. Kadınlarda 2–3 kat fazladır.

    Panik atak eğer kişinin kaçması ya da yardım alması güç olan bir durumda ya da yerde ortaya çıkıyor ve böyle bir durumdan kaçılıyorsa “Panik bozukluk (agorafobili)” olarak adlandırılır. Tipik olarak bu ortamlar evden dışarıda yalnız olma, kalabalıkta kalma, otobüs, tren gibi araçlarda seyahat etme, köprü üstünde, asansörde olma gibi durumlardır. Kişi yoğun bir sıkıntıyla bu ortamlara katlanır. Çoğunlukla böyle ortamlarda bulunmaktan kaçınır ya da birinin eşlik etmesiyle dayanabilir. Kaçınma davranışı kişinin sosyal ve mesleki yaşamını bozar. %20–80 depresif belirtiler eşlik eder.

    Ayırıcı tanısında hipertroidi, hiperparatroidi, feokromasitoma, vestibuler işlev bozuklukları, epileptik bozukluklar, aritmi ve supraventriküler taşikardi gibi kardiyak sorunlar, madde kullanımı, hipoglisemi değerlendirilmelidir.

    (bkz: kadınlarda 23 kat daha fazladır)
    (bkz: %2080 depresif belirtiler)
    (bkz: heh ben de neden oluyor diyordum)
    6 ...
  2. 3.
  3. öncelikle söyleyeyim; hiç bir endişelenilmesi gereken bir durumun yok, sapasağlamsın ve hatta işinin düştüğü doktorlardan bile. neden mi? basit lan, çok basit.. ne yersen osun da ondan. yemek deyince küflü hamburgerlerden bahsetmiyorum. demem o ki: dinlediğin müzik, izlediğin görseller, okuduğun dergi ve kitaplar.. merak etme sen yediğin bok ne ise osun. ne kanser ne ms ne guatr ne panik atak hastası.. öncelikle sen kendin olduğunu bir hatırla çünkü unuttuğun ortada. yok depresyondayım, yok götüm ağrıyor.. ağrıyacak tabi, kötüye kullandığın bedenin de seninle konuşmak istemesi, eğer böyle devam edersen ileride "bak ben de böyle olurum" diye hayıflanması anormal mi! elektronik eşya mısın ki tamir edilesin. madem böyle şeyler sana normal geliyor, önce kendini besle ve buna ruhundan başla ki hayattan aldığın zevk virüse dönüşüp de seni esir etmesin. aklının alamayacağı sorunlar üzerine kafa patlatmak yerine vpnle last.fm'e girip yeni müzikler keşfet. sevdiğin yemeği bir gün de sen yap. ota boka format at denilen forumlar bir gün senden kendine format at diye cevap verecek şimdiden söyleyeyim.
    2 ...
  4. 1.
  5. panik atak yasayanların muzdarip oldugu ruhsal bozukluk. (bkz: panik atak)
    1 ...
  6. 9.
  7. çocukluğumdan beri olan hastalıktır. ne kadar ciddi olsa da alışıldığı için korku kalmamıştır.. heyecanlanırsanız kalbiniz ani bir şekilde hızlanacak ve bununla birlikte o an ne yapacağınızı düşünemezsiniz.
    1 ...
  8. 6.
  9. genellikle çocukluklarında el-bebek gül bebek yetiştirilen ve şımartılan kişilerin ileriki yaşlarda hayatın gerçekleriyle karşılaştıklarında yakalandığı durumdur.
    1 ...
  10. 10.
  11. Pan dedikleri tanrının klasik özelliğidir; insanları aniden beklemedikleri anda yakalamak. Bu nedenle Panik Bozukluk herşeyden daha çok "Pan"iktir.
    1 ...
  12. 12.
  13. Basit bir şeymiş gibi görülen ama çok zor olan bir hastalık.

    Zira gerçekten ölüyor gibi hissediğinizi düşünün. Ve bunu defalarca yaşadığınızı.

    Kalbinizin cidden çok hızlı attığını boşluğa düştüğünüzü beyninizin uyuştuğunu. Çevreye algınızı kapattığınız titrediğinizi.

    Ve bunu size beyniniz yapıyor. Bu yüzden çok ama çok gerçek gibi hissediyorsunu.
    Allah bu durumda olanlara şifa versin.
    2 ...
  14. 4.
  15. Senaryo yazabilirler. Güzel kurgularlar. Kendileri dışında bir konuya odaklanırlarsa mükemmel sonuca ulaşabilirler. Disiplinli insanlardır fakat ürküten bir nokta yakaladıklarında kaçarlar.
    0 ...
  16. 8.
  17. 18 19 yaşlarında yaşadığım rahatsızlık. Lustral isimli ilaç sayesinde 1 yılda kurtuldum kendisinden.
    0 ...
  18. 13.
  19. Aslında dikkat edilirse ben kendimden örnek veriyorum panik atak bu ise eger kalp carpıntısı vs hikaye önce kendinizi dinlerseniz tuaf bir his geliyor ve o an korktugunuzdan kalbınız carpıyor o his adamı korkutuyor yasamıyan bilmez icinde bir sıkısıklık oluyor.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük