tam tersine, pandomim uzaktan eğitimin bir halta yaramadığını gösterdi. yüz yüze eğitimin, yani gerçek eğitimin ne kadar değerli olduğunu, öğreten ve öğrenen arasındaki temasın ne kadar önemli olduğunu öğrendik.
insanların çoğunluğunun beyni yalnız kalınca küçülür. Sosyalleşme ihtiyacı vardır. Yoksa aptallaşır. Okul dediğimiz o yerler insanların sosyal şekilde yaşaması, disiplini öğrenmesi, toplumun içinde kalabilmesi ve yetişkinlik döneminde toplumun içinde kalmaya devam edebilmesi için gereklidir. Disiplini öğretiyorlar. Bunu uzaktan eğitim ile sağlamak mümkün değil.
Arkadaş okul eğitimine ihtiyaç duymayan insanlar adına konuşuyor sanıyorum. Beyni yalnız kalınca küçülmeyen bir grup var. Bu insanlar sosyalleşme ihtiyacı duymuyor. Aptallaşmıyorlar. Doğuştan disipline edilmiş haldeler zaten. Tutku denildiği zaman akla bunlar geliyor. işe bir odaklanıyorlar, açlık bile hissetmiyorlar. Okuma yazmayı genellikle zaten kendileri öğreniyorlar ve okul hayatına kesinlikle adapte olamıyorlar.
Niçünüz? Çünkü disiplin anlayışı çatışıyor, daha önemlisi zaten okula öğrenmiş şekilde başlıyorlar. Okula başlamadan 2 sene önce okuma yazmayı öğrenip, her gün bir kitap bitiren bir çocuk zaten kendi başına okulda verilecek her tür bilgiyi istediği şekilde öğreniyor. Bunlara verilen özel eğitim farklı. Kişisel eğitim veriliyor. Çocuğun karakterine ve ilgi alanlarına özel bir program tasarlanıyor.
Ve bu çocuklar toplumun yüzde 1 hadi 2 olsun, oluşturuyorlar. Bu çocuklara bakıp geri kalan çocukların eğitimi adına konuşmak bize düşer mi? Hayir.
Yine üstün zekaya eşlik eden tanılar vardır. Asperger sendromu, disleksi ve dehb.
Yani okula ve bir başkasına ihtiyaç duymadan bir şeyleri öğrenen, disiplin anlayışları sağlam ve tutkulu çocuklar kendilerine özel eğitime yine ihtiyaç duyuyorlar.
Bu bizi hangi sonuca götürür. Tüm çocukların eğitime ihtiyacı var.
katılıp katılmamakta kararsız kaldığım aforizmadır. bakıyorum okul yok eğitim yok değişen bir şey de yok, yalnız haklı olarak kırtasiyeciler ve okul servisçileri durumdan şikayetçi.
Bu örneği alın pandemiye işleyin.
Türkiye'nin sorunu eğitim siyaset politika ekonomi rejim sistem idare değildir. Türkiye'nin bir tek sorunu vardır; etik değerleri önemsememek, iş toplum bir arada yaşama, sorumluluk duygusu taşımaması.
Toplu taşımada tıka basa insan taşıyan minibüs şoförü ile bu minibüse binen insanlara ne anlatabilirsiniz?
eğitim mi bir işe yaramıyor, sistem mi ? istersen köy enstitülerine bir göz gezdir, bir de türkçe dersi fena olmaz sana, yazdığın entry zaten eğitimin bir işe yaramadığını gösteriyor. kendi dilimizi öğretemiyoruz abi, ne 2' si, ne 3' ü ...
insanları okula kadar gitmeye bıktıran tek şey bizim sistemimizdir biz okula gitmeye bıkardık diyen çocukların çoğu sadece okulda test falan çözdüğü için canı sıkılıyordu ama pandemi gelince ortamı özledi yeniden açtıkları bu okullarda başarılı olmazlar inşallah.