semptomatik deyince ne kadar da masum duruyo degil mi ?
oysa avrupa ve abdde palyatif tedavi hatta "palyatif tip" , "sizin icin bisi yapamadik, hastaliginizi iyilestiremiyoruz.. ama izin verin de agrilarinizi acilarinizi giderelim bari" demektir..
terminal evre kanser geliyo ilk basta akla.. aids geliyo.. ve bazi kalp hastaliklari.. nitekim yuzde 95inden fazlasi kanser hastalaridir..
hastalar berbat durumdadirlar.. bi hsta ne zaman palyatif tedaviye baslar, palyatif tedavi sadece agri tedavisi midir ? vs vs. gibi sorular var.. fakat burasi bunlari aciklamak icin ne dogru yer, ne de parmaklarimizin yorulmasina degecek kadar sikleyen olacak..
yogun bakimin monitorleri hasta parmagini oynatsa not edecek olan hemsireleri yok bu istasyonda.. yataklarinin yanlarinda agri makinalari olan duzenli olarak opyat (genelde) enjekte eden hastalar ve koridorlarda hastanin kac gune olecegini tayin etmek icin degerlere bakan doktorlar var..
bu alanin her daim sorumlusu anestezistlerdir.. agri kesiciler de basrolde oynar..
adına tedavi demek pek de doğru sayılmaz aslında. bir çeşit yöntem denebilir. çünkü hastalığı tedavi etmez. genelde ileri derecede, tedavi edilmesi mümkün olmayan kanser vakalarında görürüz bunu. hastanın acılarını dindirmek ve bir nevi huzur içinde ölmesini sağlamak adına kullanılır. ancak her ne kadar palyatif yöntem de uygulansa hasta pek huzurlu olmaz -haklı olarak- orası ayrı. (bkz: onkoloji) (bkz: tedavi yöntemleri)