sevilesi gitar tekniğidir, davul ile simetrik uygulandığında; dinleyicide bir gaz hissi oluşturur. hemen hemen her trash metal icra eden grubun olmazsa olmazıdır. günümüzde yeni model metal grupları da bu tekniği iyice yukarı seviyelere çıkarmıştır. (bkz: trivium), (bkz: lamb of god)
en güzel etkinin distortionda haliyle de metal müzikte alındığı tekniktir. en azından benim düşüncem bu şekilde. ayrıca yaylı çalgılarla birlikte klasik gitarda da aynı mantığa dayanan bu tekniğe palm mute yerine pizzicato denir.
distortion'lu gitarda duyduğumuz kesik jınjınjın efektini sağlayan gitar tekniğidir. güzel bilek ve pena kontrolü ister. death metalden flemenkoya kadar geniş kullanım alanına sahip bir tekniktir. tablarda o şekilde çalınacak kısımlar "pm" şeklinde kısaltılır. hala merak edenler battery ya da blackened dinleyebilir.
özellikle metal müzik ile ilgilenen gruplar tarafından kullanılan tekniktir. Yeni başlayan gitaristler "jın jın" efekti olarak bilirler.
gitarist, elinin yan kısmını tellere fazla bastırmadan veya çok boşlamadan hafifçe dokundurarak ve tellere vurarak tekniği uygulayabilir. yeni başlayanlar için uygulama biraz sıkıntılı olabilir bu nedenle tüyo, serçe parmağınızın dışa bakan kısmını tellerin eşiğe mümkün olduğunca yakın olan kısmına koyun ve tellere vurun. jeff hanneman tarzı bir tekniğiniz var ise eliniz kapalı olarak kenarını da yaslayabilirsiniz.
ilginç bir bilgi de paylaşayım, en ünlü thrash gruplarından sepultura gitaristi andreas kisser bir thrash grubunda çalmasına ve başarılı bir gitarist olmasına rağmen palm mute tekniği kullanmaz.
palm mute tekniği, grupların gitaristlerinin* sıkça tercih ettiği bir tekniktir.
serçe parmağın başlangıç noktasından bileğe kadar olan yer tellerin başladığı yere konur. penanın da tellere vurulması ile tadına doyulmaz bir ses çıkar. bu teknik genellikle nakaratta kullanılmaz ama kullanmayanlarda yok değildir.
pratik gerektiren bir olaydır, ilk başta zorlanılsada zamanla alışılır.