Dün Akşam misafirler gelecekti, evdekilere; ''akşam yemeği bende siz karışmayın ben halledeceğim dedim'' akabinde 5 6 tane palamut almaya karar verdim. Bi baktım tanesi 18 lira. 6 tane aldım, 100 TL'den fazla para verdim. Güzel bir ziyafet çektik ama pahalı geldi açıkcası.
market fiyatıdır. denizde bedava gidin alın bir olta tutun 1 kova palamut ama anca ağlayıp şikayet edersiniz siz atalarımız bu halinizi görseler yüzünüze tükürürlerdi açık ve net.
Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkenin denizlerinde balık kalmazsa olup olacağı bu. Tanesi 18 tl den ithal palamut yiyebilmek yine iyidir. Trolleyip trolleyip Kendimiz ettik bunu bize amerika etmedi. Esas nedeni bu. Fakat fiyatların yüksek olmasının kısa vadede asıl nedeni komisyoncuların balıkları toptan 5 tl den alıp buzhanelerde stoklaması. Sonra 10 tl ve üzerinde satması. Stokçu oldu bu adi herifler.
Karadeniz’de av yasağının bitmesinin ardından palamut fiyatlarında beklenen fiyat düşüşü gerçekleşmedi. Av sezonu ile birlikte palamutta bolluk yaşanmasına rağmen fiyatlar 7,5 lira ile 10 lira arasında kaldı.
Karadeniz’de, 1 Eylül'de av yasağının sona ermesiyle denizlere açılan balıkçılar, ağlarını denize bırakmaya devam ediyor. Yeni sezonda bolluğu yaşanan palamutun tane fiyatı 7,5 lira ile 10 lira arasında kaldı. Depolarda bekletilerek pazara sürülmeyen balıklar ise fiyatların düşmesine engel oluyor.
Denizlerde av yasağı 1 Eylül itibariyle sona ererken, balıkçıların Karadeniz'e bıraktığı ağlar, palamutlarla doluyor. Son haftalarda daha da bollaşan palamutun, tezgahlardaki fiyatında gözle görülür bir değişim olmaması da vatandaşları düşündürüyor. Balıkçılara göre, palamut bolluğunda fiyatların düşmemesinin sebebinin stoklanması olduğu öne sürüldü. Geçen yıllarda yaşanan balık kıtlığı nedeniyle depoları boşalan stokçular, yeni dönemde bollaşan palamutları şoklayarak, depolarına kaldırıyor. Depolarda bekletilerek pazara sürülmeyen balıklar ise fiyatların düşmesine engel oluyor.
BALIKLAR DEPODA BEKLETiLiYOR
Palamutun bu sene bol olduğunu fakat depolarda saklanan balıklar yüzünden palamut fiyatlarının düşmediğini ifade eden balıkçı Hami Çolak, "Balığı şokluyorlar. Yurt dışından talep de çok fazla. Palamut şu anda tezgahlarda 5 lira olacaktı, bu şok ve stoklama olayı yüzünden fiyat düşmüyor. Balık bol ama fiyat düşmüyor. Bu da tezgahlara yansıyor. 10 lira, 7,5 lira arasında satıyoruz balığı. Bu durum olmasaydı herkes rahat rahat alırdı" dedi.
Komisyoncuların balıkları 5 liraya alarak buzhanelerde sakladığını ifade eden Mehmet Örseloğlu ise, "Fiyatların düşmemesinin sebebi, komisyoncular. Bu balıkları 5 liraya alarak, buzhanelerine atıyorlar. Bu yüzden fiyat düşmüyor. Zaten 2 seneden beri palamut çıkmıyor, buzhanelerde olanlar da bitmişti. Komisyoncular bu balıkları düşük fiyata alıp, stoklayıp, balık olmadığı zaman çıkartıp satıyorlar bu da fiyata yansıyor" ifadelerini kullandı.
Depolarda şoklanarak saklanan balıkların piyasaya sürülmesi halinde, palamut fiyatlarının 5 liraya inebileceğini ifade eden Cem Yazıcı da, "Palamut bu sene çok bol ama fiyatları görüyorsunuz, 7,5 ve 10 liradan aşağıya düşmüyor. Tek sebebi stok. Bu durumun çözülmesi için devlet yetkililerinin önlem alması lazım. Depolardaki balıklar piyasaya sürülse, palamut 5 liraya iner" şeklinde konuştu.
Şoklanan ve stoklanan balıkların tazeliğinin anlaşılabileceğini ve bu durumda taze olmayan balıkları almayacaklarını ifade eden Mehmet Akyüz ise, "Şu anda fiyatlar bana göre çok güzel. Stok durumu varsa zaten taze olup olmadığı ortaya çıkıyor, biz de bunları almayız zaten" dedi.