"dini olmayan kişi değildir" lafları yalan yanlı$ "kolpa" bilgilerdir.
özüne bakarsanız "pagan" dini bir içerik değil, dini bir üslupdur. temelinde doğa sevgisi ve çok tanrılılık yatar. övündükleri en büyük şey anglosaksonların tarihlerinde "pagan" olduklarıdır. buradan yola çıkarak dünya tarihinde önemli bir yere sahip olduklarını iddia ederler.
''Ay'ın kadim dilini kim biliyor şimdi?
ve kim konuşuyor tanrıça'yla hala?
Şimdi sadece taşlar hatırlıyor ayın eskiden bize anlattıklarını
ve agaçlardan,çimenlerin hışırtısından ve çiçeklerin kokularından öğrendiklerimizi''
(Tony Kelly-''Pagan Musings'-1970)
bilinen en eski inanışlardan olan ve "keşke tüm dinler böyle olsa"dedirten. herkesin eşit değerlendirildiği, kimsenin kimsenin kaburgasından çıkmadığı inanışın, inananla inanmayanın barış içinde yaşadığı ve mensuplarının birbirine saygı gösterdiği kırsal kesim toplumuna ait paganizm'in takipçisi olan kişi *.
günümüzde tek tanrılı ve kitaplı dinlere değil, doğa kökenli çok tanrılı dinlere inanan insanlar bu terimi gururla sahiplenirler. türkçe sözlüklerde karşılığı "putperest" olsa da, "pagan" terimini açıklamak için oldukça yetersiz bir tanımdır bu. yapılan yorumların tersine dinsizlik, ateizm ya da satanizm ile ilgisi yoktur. yüzyıllardır süren hristiyan propagandalarının doğru olmadığı da gün gibi aşikardır. zira paganların cennet, cehennem ve şeytan gibi inançları yoktur. inanmadıkları şeye nasıl tapabilirler ki?
pagan' ların ruhban sınıfı yoktur, örgütlü bir din yapısı da yoktur bunun yerine çeşitli pagan inançlar vardır. tanrı' ya ulaşmanın yolunun bir değil çeşitli olduğunu düşünürler. doğanın efendisi değil onun bir parçası olduğuna inanır ve tüm ruhani çabalar ile (dua, meditasyon, tapınma, ibadet, sihir, ritüel vs.) yaşadığımız dünya ve paganizmin temeli olan öte dünya ve tanrıça ile bütünleştiklerini düşünürler.
doğaya duyulan aşkı derinde yaşayan doğayla kurduğu bağı inancına yansıtan insan.
keltlerde ve ülkemizdede karadeniz bölgesinde eski çağlarda yaygın olan günümüzde ise belli başlı gelenek ve genetik hafıza açısından oluşan yönlenim ile etkisini sürdüren inanca yatkın veya bu inanca sahip kişi.
karadenizlilerin yaylalara çıktıklarında bunu eğlencelerle horonla birleştirmeleri ve festivallerinin tabanında olan doğayla buluşma duygusunun kaynağı olan yatkınlık.
yağmur yağdığında içinizin huzurla dolması ıslanan toprağın kokusuyla bu mutluluğunu insana yansıtmasından keyif almak sebebi bakış açısına sahip olanlarada kısmen denebilecek kelime.
kendi insanlarını zorla hristiyanlaştıranlar hakkında doğal olarak pek iyi şeyler düşünmeyen, ısrarla geleneklerini korumaya çalışan azınlık.. kilise falanda yakar bunlar arada..
"ah o gemide bende olsaydım açık denizlere yol alsaydım" gibi şarkıların söylendiği viking diyarlarında yaşayan insanlara inançlarından dolayı verilen ad ... bu tarzda yaşayanların doğa olaylarına hayranlıklarından dolayı aynı zamanda inanç olarakta görülür hatta bu yüzden orta asya türkleri bile pagandırlar...
Pagan terimi Latince'de "köyde yaşayan, köylü" anlamina gelen paganus kelimesinden gelir.Ayni zaman Roman ordusu bu kelimeyi "halk" anlamında da kullanmıştır.Pagan, bunlardan farklı günümüzde doğa temelli dinlerin mensuplarına verilen addır.
(bkz: paganizm)