günümüzde tek tanrılı ve kitaplı dinlere değil, doğa kökenli çok tanrılı dinlere inanan insanlar bu terimi gururla sahiplenirler. türkçe sözlüklerde karşılığı "putperest" olsa da, "pagan" terimini açıklamak için oldukça yetersiz bir tanımdır bu. yapılan yorumların tersine dinsizlik, ateizm ya da satanizm ile ilgisi yoktur. yüzyıllardır süren hristiyan propagandalarının doğru olmadığı da gün gibi aşikardır. zira paganların cennet, cehennem ve şeytan gibi inançları yoktur. inanmadıkları şeye nasıl tapabilirler ki?
pagan' ların ruhban sınıfı yoktur, örgütlü bir din yapısı da yoktur bunun yerine çeşitli pagan inançlar vardır. tanrı' ya ulaşmanın yolunun bir değil çeşitli olduğunu düşünürler. doğanın efendisi değil onun bir parçası olduğuna inanır ve tüm ruhani çabalar ile (dua, meditasyon, tapınma, ibadet, sihir, ritüel vs.) yaşadığımız dünya ve paganizmin temeli olan öte dünya ve tanrıça ile bütünleştiklerini düşünürler.
doğaya duyulan aşkı derinde yaşayan doğayla kurduğu bağı inancına yansıtan insan.
keltlerde ve ülkemizdede karadeniz bölgesinde eski çağlarda yaygın olan günümüzde ise belli başlı gelenek ve genetik hafıza açısından oluşan yönlenim ile etkisini sürdüren inanca yatkın veya bu inanca sahip kişi.
karadenizlilerin yaylalara çıktıklarında bunu eğlencelerle horonla birleştirmeleri ve festivallerinin tabanında olan doğayla buluşma duygusunun kaynağı olan yatkınlık.
yağmur yağdığında içinizin huzurla dolması ıslanan toprağın kokusuyla bu mutluluğunu insana yansıtmasından keyif almak sebebi bakış açısına sahip olanlarada kısmen denebilecek kelime.
1998 samael konserinde alt grup olarak sahne alma şansını yakalayabilmiş yerli black metal gruplarımızdandır. bunu hakedip haketmediği o dönemde epeyce tartışılmış, haketmediği kararına varılmıştır. (derin devlet mevzusu gibi geldi şimdi böyle yazınca)
kök tengri adlı parçaları insanı acayip gaza getirir.o parçayı dinledikten sonra versinler elime kılıcı orta asya bozkırlarında durmaksızın düşman peşinde koşabilirim.kaliteli bir black metal grubudur.
semavi dinlerden önce ortaya çıkmış tüm dinleri kapsayan büyük bir şemsiyedir paganizim.ancak çok önemli bir husus var yunan mitolojisiyle karıştırılmamalıdır. paganizim tek tanrılıda olabilir çok tanrılı da . şamanizim, wiccanizm, druidzm vs bunlar paganizmin kollarından örneklerdir. günümüzde çoğunlukta olan iste neo-paganizmdir. dinlerin dogmasina karşı gelen bu insanlar mevlananın mesnevi kültüründe olduğu gibi doğada bulurlar tanrıyı. ama wiccanlar çok tanrıya inanır tanrı, tanrıça vs...
Monoteist veya politeist olarak ayrılamaz paganlar ne kadar çok tanrıya tapsalar da aslında tek bir yönetici güce taparlar(toprak ana) diğer varlıklar o gücün ürünleri, çocuklarıdır..
cahil tdk'nın putperest olarak sözlüğe eklediği, temelde tarihin ilk zamanlarından beri süregelen etnik kadim inanışları barındıran paganizmi sahiplenen kişilerdir. o şartlarda toplum ve düşünce yapılarıyla tam teşekküllü bir inanca hizmet etmeleri zaten imkansız olurdu.
cahil ve psikopat selefilere rahmet okutacak cinsten insan azmanlarına verilen isim. bu döl artıklarının cinnet ve şiddet kültü afrika ve güney amerikanın ücra köylerinde bütün iğrençliğiyle varlığını sürdürüyor.
Tek adamcı bir tanrının diktasıyla inancımız kirletilmeden önce kabul etiğimiz çok daha demokratik bir inanışlar bütünü.
Düşünsene lan en baştaki genel koordinatör yine sabit ancak savaşın tanrısı ayrı barışın tanrısı ayrı denizin tanrısı ayrı toprağın tanrısı ayrı yaşamın tanrısı ayrı ölümün tanrısı ayrı aşkın tanrısı bile ayrı ya la!
Zaten bu memleket ne çektiyse herbokologlardan çekti, nerede liyakate dayalı bi ihtisaslaşma var orada huzur var!